ΗΠΑ: Διακανονισμός 215 εκατ. για τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης του Νάσαρ

ΗΠΑ: Διακανονισμός 215 εκατ. για τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης του Νάσαρ Facebook Twitter
Ο Λάρι Νάσαρ κακοποίησε σεξουαλικά 100άδες αθλήτριες (Πηγή φωτό EPA)
0

Η ομοσπονδία γυμναστικής των ΗΠΑ πρότεινε διακανονισμό 215 εκατ. δολαρίων στις αθλήτριες που υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση από τον πρώην γιατρό της, Λάρι Νάσαρ.

Ο Νάσαρ, πρώην γιατρός της ομοσπονδίας γυμναστικής των ΗΠΑ, έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη πολλών δεκαετιών για σεξουαλική κακοποίηση και κατοχή πορνογραφικού υλικού. Εκατοντάδες αθλήτριες έχουν μιλήσει δημόσια για τη σεξουαλική κακοποίηση που υπέστησαν στα χέρια του ανθρώπου που υποτίθεται ότι τους παρείχε ιατρικές φροντίδες. Ανάμεσα στα θύματά του ήταν η σταρ της ενόργανης γυμναστικής, τέσσερις φορές «χρυσή» Ολυμπιονίκης Σιμόν Μπάιλς, αλλά και η κάτοχος 6 Ολυμπιακών μεταλλίων Άλι Ράισμαν.

Στο πλάνο πτώχευσης που κατέθεσε η αμερικανική ομοσπονδία γυμναστικής περιλαμβάνεται η προσφορά 215 εκατομμυρίων δολαρίων στα θύματα της σεξουαλικής κακοποίησης, για τον διακανονισμό των διεκδικήσεων. Πρόκειται για το ποσό που είναι πρόθυμοι να δώσουν οι ασφαλιστικοί φορείς της ομοσπονδίας, προκειμένου να μπει ένα τέλος στη μακρά δικαστική διαμάχη, αλλά αυτό δεν είναι οριστικό.

Η πρόεδρος της ομοσπονδίας, Λι Λι Λέουνγκ δήλωσε στο Associated Press ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται και εξέφρασε την ελπίδα να διατεθούν περισσότερα χρήματα για αυτό τον σκοπό. «Τα 215 εκατ. δολάρια δεν είναι το "ταβάνι"», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ δήλωσε πως επιθυμία της ομοσπονδίας είναι η επίτευξη ενός πραγματικά συναινετικού διακανονισμού. Η ομοσπονδία και οι αθλητές που κακοποιήθηκαν από τον Νάσαρ είναι σε διαδικασία διαμεσολάβησης από τον Δεκέμβριο του 2018, όταν ο οργανισμός κατέθεσε αίτηση πτώχευσης.

Πώς θα απαντήσουν οι αθλήτριες

Μετά την προσφορά του διακανονισμού, υπάρχει μια διαδικασία ψηφοφορίας για να απαντήσουν τα θύματα του Νάσαρ.

Τουλάχιστον οι μισές προσφεύγουσες που θα ψηφίσουν πρέπει να εγκρίνουν τη συμφωνία και η πλειοψηφία πρέπει να αντιπροσωπεύει τουλάχιστον τα 2/3 της χρηματικής αξίας του διακανονισμού. Οι προσφεύγουσες μπορούν να καταψηφίσουν και να συνεχίσουν να διεκδικούν δικαστικά ή να μην ψηφίσουν καθόλου και να συζητήσουν πώς θα προχωρήσουν.

Αν συμφωνήσουν στον διακανονισμό, τα 215 εκατ. δολάρια θα μπουν σε ένα ταμείο και δικαστής θα αποφασίσει πώς θα διανεμηθεί το ποσό. Ο προτεινόμενος διακανονισμός δεν περιλαμβάνει χρήματα από την Ολυμπιακή και Παραολυμπιακή Επιτροπή των ΗΠΑ, που σε κάποιες μηνύσεις κατονομάζεται ως συγκατηγορούμενος. Αυτό προκάλεσε την αντίδραση του εκπροσώπου των θυμάτων.

Αρνητική η πρώτη αντίδραση

Ο Τζον Μάνλι, ο οποίος εκπροσωπεί 200 θύματα του Νάσαρ, κατηγόρησε τόσο την αμερικανική ομοσπονδία γυμναστικής όσο και την Ολυμπιακή και Παραολυμπιακή επιτροπή των ΗΠΑ για κατάφωρη περιφρόνηση των θυμάτων.

Το προτεινόμενο σχέδιο δεν περιλαμβάνει κρίσιμες δομικές αλλαγές που είναι απαραίτητες για την ασφάλεια των κοριτσιών, ούτε αντιμετωπίζει κατάλληλα τις μυριάδες σωματικές και συναισθηματικές δοκιμασίες που αντιμετωπίζουν τα θύματα ως συνέπεια αυτών των εγκλημάτων, αναφέρει σε δήλωσή του.

Χαρακτηρίζει όμως πιο ενοχλητικό το γεγονός ότι ο προτεινόμενος διακανονισμός είναι μια προσπάθεια να απαλλαγεί η Ολυμπιακή και Παραολυμπιακή επιτροπή από οποιαδήποτε ευθύνη για αυτά τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν υπό την εποπτεία της.

Το Michigan State University, όπου εργαζόταν για δεκαετίες ο Νάσαρ συμφώνησε τον Μάιο του 2018 να πληρώσει 500 εκατ. δολάρια σε πάνω από 300 γυναίκες και κορίτσια που δήλωσαν ότι έπεσαν θύμα σεξουαλικής επίθεσης από τον γιατρό. Όταν υπέβαλε αίτηση πτώχευσης, η αμερικανική ομοσπονδία γυμναστικής ήταν αντιμέτωπη με 100 μηνύσεις από περισσότερες από 350 αθλήτριες σε όλη τη χώρα.

Με πληροφορίες από τον Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM