Κλιμάκωση στη σύγκρουση Ισραήλ - Ιράν: Σχέδιο έκτακτης εκκένωσης ενεργοποίησε η Κύπρος

Κλιμάκωση στη σύγκρουση Ισραήλ - Ιράν: Σχέδιο έκτακτης εκκένωσης ενεργοποίησε η Κύπρος Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου: Eurokinissi
0

Ρόλο ουδέτερου διαμεσολαβητή και καταφυγίου αναλαμβάνει η Κύπρος, ενεργοποιώντας το σχέδιο εκκένωσης «Estia» για την προστασία αμάχων και την ενίσχυση της ανθρωπιστικής της αποστολής.

Στην Κύπρο, το κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρίσκεται πλησιέστερα στη Μέση Ανατολή, οι αρχές έχουν ενεργοποιήσει ένα σχέδιο έκτακτης εκκένωσης που, όπως και σε προηγούμενες κρίσεις, έχει μετατρέψει το στρατηγικής σημασίας νησί σε κόμβο για υπηκόους τρίτων χωρών που φεύγουν από τις συγκρούσεις στην περιοχή.

Με όλα τα βλέμματα στραμμένα στις βρετανικές κυρίαρχες βάσεις του νησιού -κληρονομιά της αποικιοκρατίας- ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Χριστοδουλίδης, έχει επιμείνει να υπογραμμίσει τον ανθρωπιστικό ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει η χώρα.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία, επαναλαμβάνω, δεν εμπλέκεται με κανέναν τρόπο σε αυτόν τον πόλεμο», δήλωσε νωρίτερα σήμερα. «Ο ρόλος μας είναι καθαρά ανθρωπιστικός και είμαστε έτοιμοι, έχουμε ενεργοποιήσει το «σχέδιο Estia», σε περίπτωση που χρειαστεί να διαδραματίσουμε τον ρόλο μας, ο οποίος είναι καθαρά ανθρωπιστικός», δήλωσε στους δημοσιογράφους αναφερόμενος στο σχέδιο εκκένωσης.

Ο Χριστοδουλίδης είπε ότι το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Κύπρου είχε ενημερωθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο ότι καμία από τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις, που περιλαμβάνουν μια βάση της Βασιλικής Αεροπορίας (RAF) στο Ακρωτήρι και μια εγκατάσταση συλλογής πληροφοριών στη Δεκέλεια, στο νότιο τμήμα της Κύπρου, δεν είχε χρησιμοποιηθεί από την έναρξη της κρίσης την Παρασκευή με τις ισραηλινές επιθέσεις κατά του Ιράν. Η Τεχεράνη έχει δεσμευτεί ότι θα στοχεύσει βάσεις και πλοία της Βρετανίας, καθώς και περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν στις ΗΠΑ και τη Γαλλία, εάν οποιαδήποτε από τις δύο χώρες επιχειρήσει να εμποδίσει τις επιθέσεις με πυραύλους και drones που έχει εξαπολύσει το Ιράν ως αντίποινα.

Στη Λεμεσό, οι ιρανικοί πύραυλοι που είχαν ως στόχο το Ισραήλ ήταν σαφώς ορατοί αργά την Παρασκευή. Οι αρχές ενημέρωσαν το κοινό ότι τα καταφύγια άμυνας είναι έτοιμα, σε περίπτωση ανάγκης, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών κυκλοφόρησε μια εφαρμογή για κινητά, διαθέσιμη στα ελληνικά και τα αγγλικά, που ενημερώνει τους πολίτες για τις τοποθεσίες των καταφυγίων.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γαλλία: Η κυβέρνηση αυξάνει την ασφάλεια σε χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις λόγω «πολύ υψηλού» κινδύνου τρομοκρατίας

Διεθνή / Γαλλία: Η κυβέρνηση αυξάνει την ασφάλεια σε χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις λόγω «πολύ υψηλού» κινδύνου τρομοκρατίας

Τα αυξημένα μέτρα έρχονται λίγες ημέρες μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του Παρισιού να ακυρώσει τη μεγάλη συναυλία της Παραμονής Πρωτοχρονιάς στα Ηλύσια Πεδία
LIFO NEWSROOM
«Η Ευρώπη οδεύει προς πολιτισμική εξαφάνιση»: Το νέο δόγμα Τραμπ για την ήπειρο 

Διεθνή / «Η Ευρώπη οδεύει προς πολιτισμική εξαφάνιση»: Το νέο δόγμα Τραμπ για την ήπειρο 

Το κείμενο διατυπώνει ευθεία πολιτική στήριξη σε ακροδεξιά κόμματα της Ευρώπης, υποστηρίζοντας ότι ορισμένες χώρες «κινδυνεύουν να γίνουν κατά πλειονότητα μη ευρωπαϊκές»
LIFO NEWSROOM
Βλαντιμίρ Πούτιν: Η φερόμενη ως κόρη του μιλά για τον πόλεμο στην Ουκρανία - «Λυπάμαι, δεν είμαι υπεύθυνη»

Διεθνή / Βλαντιμίρ Πούτιν: Η φερόμενη ως κόρη του μιλά για τον πόλεμο στην Ουκρανία - «Λυπάμαι, δεν είμαι υπεύθυνη»

Η 22χρονη εντοπίστηκε στο Παρίσι από Ουκρανό δημοσιογράφο, ο οποίος τη ρώτησε πώς αισθάνεται για τις πράξεις του Ρώσου προέδρου, ενώ την κάλεσε να επισκεφτεί το Κίεβο
LIFO NEWSROOM
Ιταλία: Νομοσχέδιο για τη σεξουαλική αγωγή ως «φραγμός» στη «woke ιδεολογία φύλου»

Διεθνή / Ιταλία: Νομοσχέδιο για τη σεξουαλική αγωγή ως «φραγμός» στη «woke ιδεολογία φύλου»

Ο υφυπουργός Παιδείας υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο, ενώ κατηγόρησε την Αριστερά ότι θέλει «να φέρνει drag queens και πορνοστάρ στα σχολεία για να μιλούν για σεξουαλική ρευστότητα και παρένθετη μητρότητα»
LIFO NEWSROOM