Ζευγάρι κατέστρεψε την καρέκλα «Βαν Γκογκ» για μια selfie στο μουσείο Palazzo Maffei

Ζευγάρι κατέστρεψε την καρέκλα «Βαν Γκογκ» για μια selfie στο μουσείο Palazzo Maffei Facebook Twitter
© Palazzo Maffei
0

Ένα ζευγάρι στο μουσείο Palazzo Maffei στην Ιταλία, αναζητώντας την «τέλεια» φωτογραφία, κατέστρεψε την καρέκλα «Βαν Γκογκ» και αποχώρησε χωρίς εξηγήσεις.

Ένα ιταλικό μουσείο κάλεσε τους επισκέπτεσ να «σέβονται την τέχνη», αφού ένα ζευγάρι βιντεοσκοπήθηκε να σπάει μια καρέκλα καλυμμένη με εκατοντάδες κρύσταλλα Swarovski. Τα πλάνα που έδωσε στη δημοσιότητα το Palazzo Maffei, στη Βερόνα, δείχνουν έναν άνδρα και μια γυναίκα να φωτογραφίζουν ο ένας τον άλλον ενώ προσποιούνται ότι κάθονται στη λεγόμενη καρέκλα «Βαν Γκογκ».

Στη συνέχεια ο άνδρας φαίνεται να γλιστράει και να πέφτει πάνω στην καρέκλα, συνθλίβοντάς την. Το ζευγάρι έφυγε από το μουσείο πριν το προσωπικό του μουσείου αντιληφθεί τι συνέβη.

«Μερικές φορές χάνουμε το μυαλό μας για να τραβήξουμε μια φωτογραφία και δεν σκεφτόμαστε τις συνέπειες» δήλωσε η διευθύντρια του μουσείου Vanessa Carlon. «Φυσικά και ήταν ατύχημα, αλλά αυτοί οι δύο άνθρωποι έφυγαν χωρίς να μας μιλήσουν - αυτό δεν είναι ατύχημα. Αυτό είναι ένας εφιάλτης για κάθε μουσείο» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το BBC, το περιστατικό συνέβη τον Απρίλιο, ωστόσο το Palazzo Maffei δημοσίευσε το υλικό στις 12 Ιουνίου.

Η καρέκλα κατασκευάστηκε από τον Ιταλό καλλιτέχνη Nicola Bolla και είναι στολισμένη με κρύσταλλα Swarovski από γυαλισμένο, κομμένο στη μηχανή γυαλί. Πήρε το όνομά της από τον Βίνσεντ βαν Γκογκ ως φόρο τιμής στον πίνακα του Ολλανδού καλλιτέχνη που απεικονίζει μια απλή καρέκλα.

Το έργο του Bolla είναι κάπως ανεκτίμητο, δεδομένου ότι το μουσείο αρνήθηκε να δώσει μια εκτίμηση της αξίας του όταν ρωτήθηκε από το BBC.

Η Carlotta Menegazzo, ιστορικός τέχνης που εργάζεται στο Palazzo Maffei, λέει ότι - ενώ φαίνεται ανθεκτικό - το πλαίσιο του είναι ως επί το πλείστον κούφιο και συγκρατείται με αλουμινόχαρτο. «Πάνω στην καρέκλα υπήρχε ένα σημείωμα που προειδοποιούσε τους ανθρώπους να μην την αγγίζουν, και φυσικά είναι τοποθετημένη σε ένα βάθρο, οπότε είναι αρκετά σαφές ότι δεν πρόκειται για πραγματική καρέκλα» είπε.

Δύο πόδια και το κύριο κάθισμα είχαν σπάσει, αλλά σύμφωνα με τη Menegazzo «έχει γίνει εξαιρετική δουλειά για την αποκατάσταση». 

Το Palazzo Maffei άνοιξε το 2020 και διαθέτει 650 εκθέματα, μεταξύ των οποίων πίνακες του Πικάσο και αρχαία αιγυπτιακή τέχνη. Η διευθύντρια του μουσείου δήλωσε ότι η πλειονότητα των επισκεπτών είναι διακριτικοί και ελπίζει ότι αυτή η δημοσιοποίηση του υλικού από τις κάμερες κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης δεν θα γίνει «αρνητικό επεισόδιο».

«Ο καθένας θα πρέπει να εισέρχεται σε χώρους τέχνης, ή σε μουσεία ή εκκλησίες, οπουδήποτε εκτίθεται τέχνη, με περισσότερο σεβασμό. Η τέχνη πρέπει να γίνεται σεβαστή και να αγαπιέται γιατί είναι πολύ εύθραυστη» τόνισε η Vanessa Carlon.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπέρνι Σάντερς:

Διεθνή / Ο Μπέρνι Σάντερς επαίνεσε τον Τραμπ και άσκησε κριτική στον Μπάιντεν - «Έκανε καλύτερη δουλειά»

«Δεν πρόκειται να καθίσω εδώ και να σας πω ότι έκανε συνολικά καλή δουλειά - γιατί δεν ήταν καλή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός γερουσιαστής, αναφερόμενος στην πολιτική μετανάστευσης του Τζο Μπάιντεν
LIFO NEWSROOM
Βιετνάμ: Η νέα γεωπολιτική ισορροπία Ρωσίας, Κίνας και ΗΠΑ στην Ασία

Διεθνή / Βιετνάμ: Η νέα γεωπολιτική ισορροπία Ρωσίας, Κίνας και ΗΠΑ στην Ασία

Πώς το Βιετνάμ μεταμορφώνει τις διεθνείς συμμαχίες του, αναθερμαίνει τις σχέσεις με τη Ρωσία, αναζητά νέες ισορροπίες με τις ΗΠΑ και την Κίνα, και επαναπροσδιορίζει τον ρόλο του στην Νοτιοανατολική Ασία
LIFO NEWSROOM
Η Λιθουανία κλείνει τα σύνορα με τη Λευκορωσία: «Δεν θα ανεχθούμε υβριδικές επιθέσεις», διαμηνύει η πρωθυπουργός

Διεθνή / Η Λιθουανία κλείνει τα σύνορα με τη Λευκορωσία: «Δεν θα ανεχθούμε υβριδικές επιθέσεις», διαμηνύει η πρωθυπουργός

Η πρωθυπουργός Ρουτζινιένε δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη συντάξει το διάταγμα, το οποίο περιλαμβάνει μόνο πολύ περιορισμένες εξαιρέσεις για τους πολίτες της Λιθουανίας και της ΕΕ
LIFO NEWSROOM