Διάσημες influencers με εκατοντάδες χιλιάδες followers στο Instagram, καταγγέλλουν πως λαμβάνουν συστηματικά προτάσεις χιλιάδων δολαρίων από πλούσιους άνδρες και πρακτορεία που ευθέως ή εμμέσως τους ζητούν σεξουαλικές υπηρεσίες.

 

Στο αφιέρωμα του BBC 2, στην εκπομπή της Victoria Derbyshire, επιτυχημένες influencers περιγράφουν το πως άγνωστοι τους προσφέρουν χιλιάδες δολάρια, σε καθημερινή βάση με αντάλλαγμα το σεξ. «Είναι βιομηχανία συνοδών πολυτελείας. Είναι τρομακτικό όταν σκέφτομαι ότι μου έστειλαν μήνυμα. Πιθανότατα στέλνουν σε χιλιάδες όμορφα κορίτσια στο Instagram», λέει η Tyne-Lexy Clarson, που θυμάται πως ήταν μόλις 19 ετών όταν της πρότειναν για πρώτη φορά 20.000 λίρες Αγγλίας για ένα «δείπνο με ποτό». 

 

Μετά την συμμετοχή της στην δεύτερη σεζόν του Love Island, ένα πρακτορείο της προσέφερε 50.000 δολάρια για πέντε νύχτες στο Ντουμπάι. Όπως την ενημέρωσαν, αν ενδιαφερόταν θα έπρεπε να υπογράψει ρήτρα εμπιστευτικότητας, που θα την υποχρέωνε να μην αποκαλύψει σε τρίτους τις λεπτομέρειες των όσων θα συναινούσε να προσφέρει για την αμοιβή της από το πρακτορείο. 

 

View this post on Instagram

The perfect little stocking filler @carfumeuk carbear🐻 Smells of creed perfect for Christmas presents 🎁 use TYNE10 for discount! Ad

A post shared by Tyne-Lexy (@tyne_lexy_clarson) on

 

Η Tyne-Lexy αρνήθηκε την προσφορά, αλλά σχολιάζει πως άλλες γυναίκες μπορεί να είναι πιο ευάλωτες σε παρόμοιες προτάσεις. «Είναι πολλά χρήματα για ορισμένους ανθρώπους. Λεφτά που θα τους αλλάξουν την ζωή». 

 

Μια άλλη influencer, η Rosie Williams ισχυρίζεται πως της προσέφεραν 100.000 λίρες και έξτρα χρήματα για ρούχα και τσάντες, με αντάλλαγμα να γίνει η συνοδός ενός άνδρα για έναν ολόκληρο χρόνο στο Ντουμπάι. Κάποιος άλλος της έγραψε πως θέλει να της προτείνει μια «σημαντική συναλλαγή» - μια συνηθισμένη φράση σε τέτοιου είδους προτάσεις όπως λέει η ίδια. 

 

«Σε προειδοποιούν για το τρόλινγκ, σε προειδοποιούν για το ότι η ζωή σου θα αλλάξει δραματικά αλλά ποτέ δεν σε προετοιμάζουν για τους άνδρες θα επιχειρήσουν να σε αγοράσουν», λέει η ίδια.

 

 

Η παραγωγή της εκπομπής δέχτηκε αμέτρητα μηνύματα από influencers για το φαινόμενο. Ο τρόπος της προσέγγισης διαφέρει: άλλοτε επικοινωνούν μαζί τους οι ίδιοι ενδιαφερόμενοι που μιλούν ανοικτά για σεξ ενώ άλλες φορές τους στέλνουν ασαφή μηνύματα πρακτορεία, εκ μέρους κάποιου πλούσιου πελάτη. 

 

Μια άλλη γυναίκα μίλησε υπό το καθεστώς της ανωνυμίας στο BBC, περιγράφοντας πως είχε δεχτεί ένα μήνυμα από έναν άνδρα δέκα χρόνια μεγαλύτερό της, μόλις βγήκε από ένα διαγωνισμό ταλέντων στη βρετανική τηλεόραση. «Αρχικά μου προσέφερε επώνυμες τσάντες. Είχε φετίχ με το να είναι οικονομικά κυρίαρχος και ξόδευε εκατοντάδες λίρες για τις τσάντες μου. Εκείνη την εποχή πάλευα να κρατήσω το ενδιαφέρον των followers μου ζωντανό». Για 18 μήνες επικοινωνούσαν καθημερινά αλλά δεν είχαν συναντηθεί, μέχρι που πήρε την πρωτοβουλία και της το ζήτησε. 

 

«Ήταν πολύ ευχάριστος. Στο δείπνο αρχίσαμε να πίνουμε και με ρωτούσε για τα οικονομικά μου. Του εξήγησα ότι χρωστούσα 5.000 λίρες. Μου είπε "κάνε σεξ μαζί μου και θα σου δώσω τα διπλά"». Η γυναίκα δέχτηκε την πρότασή του και τον ακολούθησε στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου αλλά το μετάνιωσε αργότερα. «Ένιωθα έναν συνδυασμό υποτίμησης και ενόχλησης για τον εαυτό μου. Είχα παραβιαστεί». Ωστόσο η ίδια θεωρεί πως αυτό διαφέρει από τις εργάτριες του σεξ και την πορνεία: «Είναι μία στοχευμένη σχέση που εξελίσσεται με τον χρόνο. Ενώ κατά την γνώμη μου πορνεία είναι όταν συμφωνείς μια τιμή με έναν ξένο».

 

Η Heather Brunskell-Evans του φεμινιστικού συλλόγου Object θεωρεί πως πρόκειται για εκμετάλλευση των γυναικών. Ο σύλλογος αγωνίζεται κατά της σεξουαλικής αντικειμενοποίησης γυναικών, επισημαίνοντας πως σε αρκετές περιπτώσεις οι προσφορές είναι δελεαστικές. «Δεν θέλουν να ακούσουν την λέξη "πορνεία" αλλά η πραγματικότητα είναι ότι οι γυναίκες αυτές πουλούν το κορμί τους για χρήματα». 

 

«Οι άνδρες αυτοί προσφέρουν στη γυναίκα ό,τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη στην δουλειά της ως influencer, αλλά τελικά είναι εκμετάλλευση και αυτή η γυναίκα θα πρέπει να κάνει πράγματα για τα χρήματα με τα οποία δεν θέλει να συνδεθεί, που την κάνουν να ντρέπεται».

 

Ο ατζέντης σελέμπριτι Ρομπ Κούπερ εξηγεί πως αντίστοιχες προτάσεις δέχονται και άντρες influencers. «Θα έλεγα ότι οι υψηλού επιπέδου influencers δέχονται τέτοια μηνύματα κάθε ημέρα». 

 

Εκπρόσωπος του Facebook από την πλευρά του ξεκαθαρίζει πως αυτού του είδους οι συνδιαλλαγές δεν γίνονται ανεκτές στο Instagram. «Όσοι επανειλημμένα παραβιάζουν τους κανονισμούς αποκλείονται. Θέλουμε το Instagram να είναι ένας ασφαλής χώρος για ανθρώπους που θέλουν να εκφραστούν. Επενδύουμε πολλά σε εργαλεία και τεχνολογίες για να παρεμποδίσουμε παρενοχλήσεις στην πλατφόρμα».

 

Με πληροφορίες από BBC