Ο Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε, κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης του Βερολίνου για τη Λιβύη, να σταματήσει η αποστολή φιλοτούρκων Σύρων μαχητών στη Λιβύη, προκειμένου να στηρίξουν την κυβέρνηση του Φαγέζ αλ Σάρατζ.

 

«Οφείλω να σας εκφράσω την έντονη ανησυχία που μου εμπνέει η άφιξη Σύρων και ξένων μαχητών στην πόλη της Τρίπολης. Αυτό πρέπει να σταματήσει», είπε ο Μακρόν, σύμφωνα με το κείμενο της παρέμβασής του στη Διάσκεψη του Βερολίνου.

 

Η Άγκυρα κατηγορείται ότι έχει στείλει στην Τρίπολη εκατοντάδες Σύρους μαχητές. Μάλιστα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Guardian, ο Ερντογάν ενισχύει την κυβέρνηση Σάρατζ με 2.000 Σύρους μαχητές.

 

Ο Μακρόν στην παρέμβασή του ακόμη εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο ΟΗΕ θα πρέπει να διαπραγματευτεί τους όρους της εκεχειρίας στη Λιβύη, χωρίς να θέτει προϋποθέσεις κανένα από τα εμπόλεμα μέρη.

 

Τζόνσον: Να σταματήσει η επέμβαση εξωτερικών δυνάμεων

 

Από την πλευρά του, ο Μπόρις Τζόνσον κάλεσε τις εξωτερικές δυνάμεις να σταματήσουν να επεμβαίνουν στη Λιβύη, ενώ δήλωσε πως η Βρετανία θα μπορούσε να στείλει ειδικούς για την επιτήρηση μιας ενδεχόμενης κατάπαυσης του πυρός.

 

 

«Οι συγκρούσεις μεταξύ δυνάμεων δεν τελειώνουν παρά μόνο όταν αυτές οι εξωτερικές δυνάμεις αποφασίσουν πως θέλουν να τους βάλουν τέλος», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός στο Sky News κατά την άφιξή του στη Διάσκεψη. Πρόσθεσε ότι επιθυμεί μια ειρηνευτική διαδικασία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, διότι ο λιβυκός λαός έχει υποφέρει αρκετά.

 

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ Reuters, AFP