Παραιτήθηκε η κυβέρνηση της Ρωσίας

Παραιτήθηκε η κυβέρνηση της Ρωσίας Facebook Twitter
Παραιτείται η κυβέρνηση της Ρωσίας (Φωτογραφία αρχείου EPA)
0

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ ανακοίνωσε την παραίτηση της κυβέρνησης της χώρας.

Η δήλωση του Μεντβέντεφ έγινε λίγη ώρα μετά την ετήσια ομιλία του Βλαντιμίρ Πούτιν ενώπιον των μελών του κοινοβουλίου, για τις μεταρρυθμίσεις που ετοιμάζει. Ο Ρώσος πρόεδρος έκανε δεκτή την παραίτηση της κυβέρνησης και ζήτησε από τους υπουργούς να παραμείνουν στις θέσεις τους, ως υπηρεσιακοί, μέχρι να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση. Πριν από την ανακοίνωση της παραίτησης, ο Μεντβέντεφ είχε συναντηθεί με τον Πούτιν, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο. Ο παραιτηθείς πρωθυπουργός πάντως δεν θα πάει χαμένος. Ο Πούτιν δήλωσε ότι σκοπεύει να δημιουργήσει πόστο αναπληρωτή γραμματέα στο συμβούλιο ασφαλείας της Ρωσίας και να του προσφέρει τη θέση. 

Στην ομιλία του, πριν από την παραίτηση της κυβέρνησης, ο Πούτιν πρότεινε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη μεταρρύθμιση του ρωσικού Συντάγματος προκειμένου να ενισχυθούν οι εξουσίες του Κοινοβουλίου, με την παράλληλη διατήρηση του προεδρικού χαρακτήρα του πολιτεύματος.

«Θεωρώ αναγκαίο να τεθεί υπό την έγκριση των πολιτών της χώρας το σύνολο των προτεινόμενων τροποποιήσεων του Συντάγματος», δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας, χωρίς να ορίσει χρονοδιάγραμμα για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Τι αλλάζει ο Πούτιν

Το βασικό μέτρο που ανακοίνωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει στόχο την ενίσχυση του ρόλου της Βουλής, για τον σχηματισμό κυβέρνησης, δίνοντας στο κοινοβούλιο την εξουσία να εκλέγει τον πρωθυπουργό, τον οποίο στη συνέχεια θα είναι υποχρεωμένος να διορίσει ο πρόεδρος. Μέχρι τώρα, η ρωσική Δούμα επικυρώνει την επιλογή του προέδρου.

Ο Πούτιν στην ομιλία του τόνισε ότι η Ρωσία είναι αρκετά ώριμη για αυτή τη σημαντική αλλαγή. Οι μεταρρυθμίσεις που παρουσίασε ο Ρώσος πρόεδρος περιλαμβάνουν ακόμη την ενίσχυση των εξουσιών των κυβερνητών των ρωσικών περιοχών, την απαγόρευση στα μέλη της κυβέρνησης και στους δικαστές να παίρνουν άδειες διαμονής στο εξωτερικό και την υποχρέωση κάθε υποψήφιου για την προεδρία να έχει ζήσει τα τελευταία 25 χρόνια στην Ρωσία.

Οι εξουσίες που κρατά ο Πούτιν

Παράλληλα όμως ο Πούτιν- η θητεία του οποίου ολοκληρώνεται το 2024 χωρίς δικαίωμα νέας υποψηφιότητας με βάση τα όσα ισχύουν έως τώρα- υπογράμμισε ότι το πολίτευμα στη Ρωσία πρέπει να παραμείνει προεδρικό.

«Η Ρωσία πρέπει να παραμείνει μία ισχυρή προεδρική δημοκρατία, για τον λόγο αυτόν ο πρόεδρος, φυσικά, θα διατηρήσει το δικαίωμα να ορίζει τις αποστολές και τις προτεραιότητες της κυβέρνησης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ετσι, ο πρόεδρος θα διατηρήσει το δικαίωμα παύσης των μελών της κυβέρνηση, θα διορίζει τους επικεφαλής όλων των δομών ασφαλείας και θα μπορεί να απολύει τους προέδρους του Ανωτάτου και του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Αλλαγές και στις θητείες

 

Μία άλλη ανακοίνωση του Πούτιν όμως θα τροφοδοτήσει τη συζήτηση για το μέλλον του μετά το 2024, που- με τα σημερινά δεδομένα- θα αποχωρήσει από την προεδρία. Έκανε αναφορά σε τροποποίηση του άρθρου του συντάγματος που περιορίζει σε δύο διαδοχικές τις προεδρικές θητείες, χωρίς να δώσει όμως λεπτομέρειες.

Με πληροφορίες από RT, ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να πείσει Ισραήλ και Ιράν πως έχουν «κερδίσει» αμφότεροι, επιδιώκει η διεθνής κοινότητα

Διεθνή / Ανάλυση Skynews: Πώς ΗΠΑ και σύμμαχοι φτιάχνουν κόκκινη γραμμή για να μην προκληθεί γενικευμένος πόλεμος Ισραήλ-Ιράν

Η επίθεση της Τεχεράνης με 350 πυραύλους και ρουκέτες σε ισραηλινό έδαφος σε απάντηση του βομβαρδισμού της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό - Οι προειδοποιήσεις και το παρασκήνιο
NEWSROOM
Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Διεθνή / Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Το αγαπημένο παιδί της μόδας, η Ίβι Γκετί παρευρέθηκε στο Met Gala το 2022 και το 2023, ενώ την ίδια ώρα είναι κεντρικό πρόσωπο στις εβδομάδες μόδας της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου και του Παρισιού
NEWSROOM
Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Διεθνή / Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Ο Λεονίντ Βολκόφ οργάνωνε τις πολιτικές εκστρατείες του Αλεξέι Ναβάλνι, ζώντας αυτοεξόριστος στη Λιθουανία και πρόσφατα δέχτηκε επίθεση εκεί με σφυρί. Τώρα δύο ύποπτοι συνελήφθησαν στην Πολωνία
NEWSROOM