Μαρόκο: Δημοσιογράφος αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης για ένα tweet

Μαρόκο: Δημοσιογράφος αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης για ένα tweet Facebook Twitter
0

Ο μαροκινός δημοσιογράφος και ακτιβιστής Ομάρ Ράντι θα δικαστεί στο Μαρόκο τον Ιανουάριο με την κατηγορία της προσβολής κατά ενός δικαστή μέσω Twitter, καταγγέλλει η ΜΚΟ, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο 33χρονος Ράντι, βραβευμένος δημοσιογράφος που έχει ασχοληθεί στα ρεπορτάζ του με τη διαφθορά στο Μαρόκο και έχει συνεργαστεί με διάφορα διεθνή μέσα ενημέρωσης, πρόκειται να δικαστεί στις 2 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με το CNN, βρίσκεται αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης ενός έτους, εάν καταδικαστεί και όλα αυτά για ένα tweet που έκανε πριν εννέα μήνες.


Οι αρχές του Μαρόκου πρέπει να απελευθερώσουν και να απαλλάξουν από τις κατηγορίες τον δημοσιογράφο που «έθιξε» έναν δικαστή με ένα tweet, αναφέρει η ΜΚΟ.

Μαρόκο: Δημοσιογράφος αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης για ένα tweet Facebook Twitter


Αρκετοί πολίτες διαδήλωσαν υπέρ του Ράντι έξω από το κοινοβούλιο της χώρας στην πρωτεύουσα Ραμπάτ ζητώντας την απαλλαγή του από τις κατηγορίες.

«Είμαι σε αυτή την διαμαρτυρία σήμερα στο Ραμπάτ για να καταδικάσω και να καταγγείλω την παράνομη σύλληψη του Ομάρ Ράντι. Πρόκειται για πράξη πολιτικής εκδίκησης απέναντι σε έναν ρεπόρτερ της ερευνητικής δημοσιογραφίας, δήλωσε ένας διαδηλωτής». Ο Ομάρ Ράντι συνελήφθη επειδή εξέθεσε, μίλησε, έγραψε, τεκμηρίωσε την διαφθορά της κυβερνητικής ελίτ, πρόσθεσε.

Το χρονικό 

 

Τον περασμένο Απρίλιο, ο Ράντι δημοσίευσε ένα επικριτικό σχόλιο για έναν δικαστή ο οποίος υποστήριξε την ετυμηγορία εναντίον ενός κινήματος διαμαρτυρίας. Οι «αρχηγοί» του κινήματος διαμαρτυρίας καταδικάστηκαν τον Ιούνιο του 2018 με ποινή 20 ετών, αναφέρει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.


Ας θυμηθούμε όλοι ότι ο δικαστής Lahcen Tolfi, είναι εναντίον των αδελφών μας. Σε πολλά καθεστώτα, δικαστές σαν και εκείνον επανέρχονται λίγο αργότερα ζητώντας συγχώρεση με την πρόφαση ότι απλά εκτελούσαν εντολές. Μην ξεχνάτε ή συγχωρείτε τέτοιους αξιωματούχους, έγραψε ο Ράντι στο Twitter και αυτή του η ανάρτηση προκάλεσε αντιδράσεις από τις αρχές.

Μετά από δέκα μέρες η Αστυνομία τον ανέκρινε και τελικά ο δημοσιογράφος αντιμετωπίζει κατηγορίες και ποινή φυλάκισης. Ωστόσο, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο δεν είναι ο μόνος, καθώς και άλλα δημόσια πρόσωπα, μεταξύ των οποίων τραγουδιστές αλλά ακόμα και φοιτητές έχουν συλληφθεί για σχόλιά τους στα social media. 

Με πληροφορίες από CNN

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Διεθνή / Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Η νεαρή μητέρα υπέκυψε στα τραύματά της λίγο πριν γεννηθεί η κόρη της - «Ακόμα και αν αυτό το παιδί επιβιώσει, γεννήθηκε ορφανό», είπε ο γιατρός της πτέρυγας νεογνών
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ο πρώην αρχηγός του Ουφίτσι ορκίζεται να σώσει τη Φλωρεντία εάν εκλεγεί δήμαρχος

Διεθνή / Φλωρεντία: Ο πρώην διευθυντής της γκαλερί Ουφίτσι ορκίζεται να διώξει τα μπέργκερ από τους δρόμους αν εκλεγεί δήμαρχος

Υποστηριζόμενος από το κόμμα της Μελόνι, ο Έικε Σμιντ λέει ότι η καταστολή του εγκλήματος και του υπερτουρισμού θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της Φλωρεντίας
NEWSROOM
Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

LiFO politics / Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

Πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και είκοσι από την ένταξη στην Ε.Ε., σχεδόν μισό εκατομμύριο Κύπριοι θα ψηφίσουν για τις ευρωεκλογές. Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που τους απασχολούν, εκτός από την τουρκική εισβολή και κατοχή; Και ποια είναι η εξέλιξη της πρωτοβουλίας αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα; Η Βασιλική Σιούτη μιλά με τον δημοσιογράφο Κώστα Βενιζέλο από τη Λευκωσία.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ