Η Γαλλία επιστρέφει 26 λεηλατημένα έργα τέχνης στο Μπενίν

Η Γαλλία επιστρέφει 26 λεηλατημένα έργα τέχνης στο Μπενίν Facebook Twitter
Στο Μπενίν επιστρέφει η Γαλλία 26 αντικείμενα από την εθνική κληρονομιά της, τα οποία είχαν λεηλατηθεί κατά τη διάρκεια της αποικιοκρατίας
0

26 βασιλικά έργα τέχνης που λεηλατήθηκαν από τους Γάλλους αποικιστές στο Μπενίν, αναμένεται να επιστραφούν εκεί που ανήκουν έως το 2021, δεσμεύτηκε ο Γάλλος υπουργός Πολιτισμού, Φρανκ Ριστέρ.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του, στις 16 Δεκεμβρίου, στη χώρα της Δυτικής Αφρικής, ο Γάλλος υπουργός συναντήθηκε με την πρόεδρο, Πατρίς Ταλόν και υπέγραψαν σύμφωνο συνεργασίας που περιλαμβάνει κοινές εκθέσεις, μουσειακά δάνεια και τεχνική βοήθεια.

Η συμφωνία υπογράφεται περίπου ένα χρόνο αφότου ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν είχε ανακοινώσει πως τα βασιλικά αυτά τέχνεργα που εκτίθενται στο Μουσείο Μπρανλί, στο Παρίσι, θα επιστρέφονταν στο Μπενίν. Τον Νοέμβριο του 2017 δε, ο Μακρόν είχε διαμηνύσει πως η επιστροφή των αρχαιολογικών ευρημάτων της γαλλικής αποικιοκρατίας στην ήπειρο όπου ανήκαν, θα ήταν «υψίστης προτεραιότητας» για την προεδρία του. Είχε επικαλεστεί δε, την έκθεση - ορόσημο δύο ακαδημαϊκών, των Bénédicte Savoy και Felwine Sarr που πρότειναν την «άνευ όρων» επιστροφή της αφρικανικής αρχαιολογικής κληρονομιάς που λεηλατήθηκε από αποικιστές.

Για την πλήρη επανόρθωση, απαιτείται η ψήφιση, από το γαλλικό κοινοβούλιο, νέας νομοθεσίας που θα επιτρέπει την απόσυρση των αρχαιολογικών αυτών θησαυρών από τις εθνικές συλλογές και θα ανοίγει το δρόμο για τον επαναπατρισμό τους - διαδικασία που ίσως χρειαστεί χρόνια για να ολοκληρωθεί.

Η ιστορική αυτή πρωτοβουλία διαδέχεται την επίσκεψη του Γάλλου πρωθυπουργού, Εντουάρ Φιλίπ στη Σενεγάλη, όπου και επέστρεψε ένα σπαθί που ανήκε στον μουσουλμάνο ηγέτη που αγωνίστηκε κατά της αποικιοκρατίας, Omar Saïdou Tall.

Η Γαλλία επιστρέφει 26 λεηλατημένα έργα τέχνης στο Μπενίν Facebook Twitter

Το ιστορικό αντικείμενο, όπως και 90.000 άλλα τέχνεργα από τη χώρα της υποσαχάριας Αφρικής, είχαν επίσης λεηλατηθεί από τους Γάλλους αποικιοκράτες. Το σπαθί εξακολουθεί να ανήκει στο Πολεμικό Μουσείο του Παρισιού και εκτίθεται στο Ντακάρ ως δάνειο πενταετούς διάρκειας.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ινδονησία: Στους 950 οι νεκροί από τις πλημμύρες - Περισσότεροι από 270 αγνοούμενοι

Διεθνή / Ινδονησία: Στους 950 οι νεκροί από τις πλημμύρες - Περισσότεροι από 270 αγνοούμενοι

Ο συνολικός απολογισμός για όσους έχασαν τη ζωή τους σε Ινδονησία, Σρι Λάνκα, Μαλαισία, Ταϊλάνδη και Βιετνάμ μετά τις τροπικές καταιγίδες, είναι περισσότεροι από 1.800 άνθρωποι
LIFO NEWSROOM
Η Μελόνι στέλνει έκτακτο υλικό για την προστασία των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας - Επικοινωνία με Ζελένσκι

Διεθνή / Η Μελόνι στέλνει έκτακτο υλικό για την προστασία των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας - Επικοινωνία με Ζελένσκι

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης, «οι γεννήτριες ιταλικών εταιριών πρόκειται να αποσταλούν στην Ουκρανία τις επόμενες ημέρες»
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ: Οι ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον «ο ηλίθιος με το μπλοκ επιταγών»

Διεθνή / Τραμπ Τζούνιορ εναντίον Ουκρανίας: Οι ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον «ο ηλίθιος με το μπλοκ επιταγών»

Ο μεγαλύτερος γιος του Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση Ζελένσκι αλλά και στη στάση της Ευρώπης απέναντι στον πόλεμο, ενώ ανέφερε πως ο πατέρας δεν αποκλείεται να πάψει να στηρίζει την Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
ΣΚ - Πώς οι Μαλδίβες έγιναν – απροσδόκητα – ένας προσιτός προορισμός

Διεθνή / Πώς οι Μαλδίβες έγιναν απροσδόκητα ένας προσιτός προορισμός

Κάποτε ήταν προορισμός αποκλειστικά για υπερ - πλούσιους. Σήμερα οι Μαλδίβες προσφέρουν ένα πιο τοπικό και βιώσιμο μοντέλο τουρισμού, που αλλάζει το ποιοι μπορούν να ζήσουν την εμπειρία του «παραδείσου»
LIFO NEWSROOM