Ερντογάν: Δηλώνει έτοιμος για στρατιωτική βοήθεια στη Λιβύη και απειλεί να κλείσει αμερικανικές βάσεις

Ερντογάν: Δηλώνει έτοιμος για στρατιωτική βοήθεια στη Λιβύη και απειλεί να κλείσει αμερικανικές βάσεις Facebook Twitter
0

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε σήμερα ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να χορηγήσει στην Τρίπολη οποιαδήποτε στρατιωτική βοήθεια έχει ανάγκη, μετά την υπογραφή στρατιωτικής συμφωνίας ανάμεσα στην Άγκυρα και την κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης.

Απείλησε μάλιστα να κλείσει δύο στρατηγικής σημασίας στρατιωτικές βάσεις που χρησιμοποιούνται από τις ΗΠΑ, «εάν είναι αναγκαίο. Είμαστε απολύτως έτοιμοι να δώσουμε οποιαδήποτε αναγκαία βοήθεια στην Λιβύη».

Η Τουρκία φυσικά θα απαντήσει σε τυχόν αμερικανικές κυρώσεις προειδοποίησε ο Ταγίπ Ερντογάν , προσθέτοντας ότι έχει την δυνατότητα να κλείσει την αεροπορική βάση του Ίντσιρλικ, καθώς και την νατοϊκή βάση των ραντάρ στο Κιούρεντσικ, εάν το κρίνει αναγκαίο. Η απειλή για το κλείσιμο των βάσεων αυτών επαναλαμβάνεται συστηματικά στην Τουρκία, σε κάθε όξυνση της διπλωματικής έντασης ανάμεσα στην Αγκυρα και την Ουάσινγκτον.

Ο Χαλίφα Χάφταρ «δεν είναι νόμιμος ηγέτης...και εκπροσωπεί μία παράνομη δομή», δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν μετά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης Φάγεζ αλ-Σάρατζ σήμερα στην Κωνσταντινούπολη.

Το χρονικό της αιφνιδιαστικής συνάντησης

 

Ο πρόεδρος της Τουρκίας υποδέχθηκε σήμερα, για δεύτερη φορά σε λιγότερο από έναν μήνα, τον Φάγεζ αλ-Σάρατζ. Η συνάντηση έγινε αιφνιδιαστικά και κεκλεισμένων των θυρών και δεν περιλαμβανόταν στο επίσημο πρόγραμμα του προέδρου της Τουρκίας. Πραγματοποιήθηκε στο παλάτι του Ντολμάμπαχτσε, στην ευρωπαϊκή ακτή της Κωνσταντινούπολης, ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

Ο Ερντογάν δήλωσε την Τρίτη ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στην Λιβύη για την υποστήριξη της κυβέρνησης του Φάγεζ αλ-Σάρατζ, εάν αυτός το ζητήσει. Ο αλ-Σάρατζ βρίσκεται αντιμέτωπος με επίθεση των αντίπαλων δυνάμεων του Χαλίφα Χάφταρ.

Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε, ωστόσο, ότι η Αγκυρα «δεν είχε ακόμη» λάβει τέτοιο αίτημα. Σε άλλη ένδειξη της προσέγγισης των δύο χωρών, η Αγκυρα ανακοίνωσε χθες ότι οι Λίβυοι κάτω των 16 και άνω των 55 ετών θα μπορούν πλέον να ταξιδεύουν στην Τουρκία χωρίς βίζα.

Η τουρκο-λιβυκή στρατιωτική συμφωνία κατατέθηκε χθες το βράδυ στο τουρκικό κοινοβούλιο. «Το κοινοβούλιο θα την θέσει σε ισχύ μετά την έγκρισή της», δήλωσε σήμερα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Δεν έχει διευκρινισθεί πότε θα διεξαχθεί η σχετική ψηφοφορία στο τουρκικό κοινοβούλιο, που ελέγχεται από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ταγίπ Ερντογάν και τους συμμάχους του του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικού Κινήματος (MHP).

Η Αίγυπτος κάλεσε σήμερα τις «άλλες χώρες» να σταματήσουν τις επεμβάσεις στην Λιβύη, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στην χώρα να αποκαταστήσει την ασφάλεια και την σταθερότητα. «...έχουμε την ικανότητα (να επέμβουμε στην Λιβύη), αλλά δεν το έχουμε κάνει», δήλωσε ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ -Σίσι, κατά την διάρκεια ομιλίας του σε φόρουμ νεολαίας στο θέρετρο Σαρμ Ελ-Σέιχ στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ο αιγύπτιος πρόεδρος εξέφρασε την υποστήριξή του προς τους «εθνικούς στρατούς» στην Λιβύη, αναφερόμενος στον Εθνικό Λιβυκό Στρατό του Χαλίφα Χάφταρ.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η διάδοχος του θρόνου της Ολλανδίας, πριγκίπισσα Αμαλία, «κρυβόταν» για ένα χρόνο στην Ισπανία

Διεθνή / Η διάδοχος του θρόνου της Ολλανδίας, πριγκίπισσα Αμαλία, «κρυβόταν» για ένα χρόνο στην Ισπανία

Την αποκάλυψη έκανε ο βασιλιάς Βίλεμ Αλεξάντερ κατά την διάρκεια ομιλίας του σε δείπνο προς τιμήν του βασιλικού ζεύγους της Ισπανίας - Η πριγκίπισσα Αμαλία δεχόταν απειλές από τον χώρο του οργανωμένου εγκλήματος
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Γαλλία: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών «ο άνθρωπος με τα τρία πρόσωπα»

Διεθνή / Γαλλία: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών «ο άνθρωπος με τα τρία πρόσωπα»

Το 2018 ο 49χρονος Ζερόμ Αμόν, έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που έχει υποβληθεί σε δύο μεταμοσχεύσεις στο πρόσωπο - Η τραγική ιστορία της ζωής του ανθρώπου, που το όνειρό του ήταν να μπορεί να δουλέψει
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Ο πρίγκιπας της Ουαλίας επισκέφθηκε φιλανθρωπική οργάνωση διανομής τροφίμων στο Σάρεϊ - «Καμία ενημέρωση για την κατάσταση της συζύγου του», λέει δημοσιογράφος του BBC
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ