Νέο κόμμα ίδρυσε ο Νταβούτογλου - Ζητά σεβασμό του κράτους δικαίου και της ελευθεροτυπίας

Νέο κόμμα ίδρυσε ο Νταβούτογλου - Ζητά σεβασμό του κράτους δικαίου και της ελευθεροτυπίας Facebook Twitter
0

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου παρουσίασε σήμερα το νέο κόμμα του καταγγέλλοντας την «προσωπολατρεία» και μιλώντας για ανάγκη σεβασμού του κράτους δικαίου και της ελευθεροτυπίας.

Ήταν πρωθυπουργός της Τουρκίας υπό τον Ερντογάν στην περίοδο 2015-2016 πριν πέσει σε δυσμένεια λόγων των διαφωνιών του με τον αρχηγό του τουρκικού κράτους την στιγμή που έδινε την εντύπωση ότι επιδιώκει περισσότερη αυτονομία δράσης.

Κατά την διάρκεια τελετής στην Άγκυρα, ο Νταβούτογλου επισημοποιήσε σήμερα τη ίδρυση του Κόμματος του Μέλλοντος και παρουσίασε το έμβλημά του, ένα φύλλο πλάτανου, που συμβολίζει τις στέρεες ρίζες, σε χρώμα πράσινο, το χρώμα του ισλάμ, σε ένα νεύμα προς τους απογοητευμένους συντηρητικούς υποστηρικτές του προεδρικού AKP.

Στην χειμαρρώδη ομιλία του, ο πρώην πανεπιστημιακός, 60 ετών, παρουσίασε τις προτεραιότητές του στην οικονομική και εξωτερική πολιτική, αλλά κυρίως επέμεινε στο θέμα του σεβασμού του κράτους δικαίου.

«Είναι σημαντικό για ένα κράτος δικαίου να διαθέτει έναν πυρήνα ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης...ο Τύπος δεν πρέπει να αυτολογοκρίνεται ή να λογοκρίνεται», είπε. «Το κόμμα μας απορρίπτει την προσωπολατρεία ως τρόπο άσκησης πολιτικής», πρόσθεσε, χωρίς να προφέρει ούτε μία φορά το όνομα του Ερντογάν.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου, που έχει χρηματίσει και επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας υπό τον Ερντογάν, υπήρξε ένας από τους στενότερους συνεργάτες και κοντινότερους συμμάχους του ισχυρού άνδρα της Τουρκίας από το 2003, όταν ξεκίνησε η εποχή Ερντογάν.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας τον απομάκρυνε έπειτα από διαφωνίες επί σειράς θεμάτων, ανάμεσά τους και η συνταγματική μεταρρύθμιση για την μετάβαση σε ένα υπερπροεδρικό σύστημα που επεδίωξε και εξασφάλισε ο Ερντογάν κερδίζοντας την επωνυμία «σουλτάνος» από τους επικριτές του.

Σήμερα, ο Νταβούτογλου τάχθηκε υπέρ της αναθεώρησης αυτής της μεταρρύθμισης που «δεν εκπληρώνει τα δημοκρατικά κριτήρια».

Αλλά ο Νταβούτογλου δεν είναι ο μόνος στενός συνεργάτης του Ερντογάν που αποσκιρτά. Ο πρώην αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Αλί Μπαμπατζάν αποχώρησε από το κυβερνών AKP επικαλούμενος «βαθιές διαφωνίες». Ο Αλί Μπαμπατζάν θα ανακοινώσει επίσης την ίδρυση κόμματος εντός των προσεχών εβδομάδων, έγινε γνωστό από πηγή του περιβάλλοντός του. Στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη από την παραίτησή του, ο Αλί Μπαμπατζάν δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η Τουρκία βρίσκεται σε ένα «σκοτεινό τούνελ» και απηύθυνε προειδοποίηση για τους κινδύνους που προέρχονται από την «ενός ανδρός αρχή».

Οι πολιτικοί αντίπαλοι του Ερντογάν ελπίζουν ότι η ίδρυση αυτών των νέων πολιτικών κομμάτων θα συμβάλει στην αποδυνάμωση του AKP, το οποίο υπέστη σειρά από ήττες στις τοπικές εκλογές από το μεγαλύτερο κόμμα της τουρκικής αντιπολίτευσης, το οποίο ελέγχει πλέον τους δήμους της Αγκυρας και της Κωνσταντινούπολης έπειτα από δύο δεκαετίες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ θέλει να φτιάξει ξανά αμερικανική στρατιωτική βάση στο Αφγανιστάν

Διεθνή / Ο Τραμπ θέλει να πάρει πίσω την αμερικανική στρατιωτική βάση στο Αφγανιστάν

Η βάση είναι στα χέρια των Ταλιμπάν, με τους οποίους ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει επίσημες διπλωματικές σχέσεις, αλλά έχουν υπάρξει συνομιλίες για ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων
LIFO NEWSROOM
Λωρίδα της Γάζας: Χωρίς

Διεθνή / Λωρίδα της Γάζας: Χωρίς τηλέφωνο και ίντερνετ καθώς ο ισραηλινός στρατός προελαύνει - «Είναι κακός οιωνός»

Η Παλαιστινιακή Εταιρεία Τηλεπικοινωνιών ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι οι υπηρεσίες της διακόπηκαν «λόγω της συνεχιζόμενης επίθεσης και της στοχοποίησης των κύριων διαδρομών του δικτύου»
LIFO NEWSROOM
Η αγωγή του Τραμπ εναντίον των New York Times για 15 δισ. δολάρια κρύβει κάτι σοβαρό

Διεθνή / Πώς ο Τραμπ, εμμονικά και ξεδιάντροπα, προσπαθεί να κατεδαφίσει τα κορυφαία media

Η αγωγή του Τραμπ εναντίον των «New York Times» για 15 δισ. δολάρια κρύβει μια άρρωστη εμμονή του με τα media. Θέλει να κατεδαφίσει ακόμη έναν ζωτικής σημασίας θεσμό και να αποδυναμώσει τη νομική προστασία των μέσων ενημέρωσης.
THE LIFO TEAM
Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών μιλά για «real estate bonanza» στη Γάζα εν μέσω βομβαρδισμών

Διεθνή / Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών μιλά για «real estate bonanza» στη Γάζα εν μέσω βομβαρδισμών

Οι δηλώσεις έγιναν ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν για δεύτερη ημέρα τις επιχειρήσεις στη Γάζα, με τον τοπικό απολογισμό να ξεπερνά τους 100 νεκρούς μέσα σε μία ημέρα μόνο στην πόλη της Γάζας
LIFO NEWSROOM
«Προσευχόμαστε να έρθει η βίζα πριν τον θάνατο» - Άγνωστο το μέλλον για τα βαριά τραυματισμένα παιδιά της Γάζας

Διεθνή / «Προσευχόμαστε να έρθει η βίζα πριν τον θάνατο» - Το άγνωστο μέλλον των βαριά τραυματισμένων παιδιών της Γάζας

Δεκάδες τραυματισμένα παιδιά από τη Γάζα βρίσκονται εγκλωβισμένα στην Αίγυπτο και «επικίνδυνα» μακριά από τη θεραπεία τους, μετά την αιφνίδια απαγόρευση του Τραμπ για την είσοδο Παλαιστινίων στις ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM