Το Βερολίνο δεν γνωρίζει το επίσημο κείμενο της «συμφωνίας» Τουρκίας - Λιβύης δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας.

 

Η κυβέρνηση της Λιβύης είναι αναγνωρισμένος εταίρος για μας και τα Ηνωμένα Έθνη, διευκρίνισε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία 'Αντεμπαρ, απέφυγε ωστόσο να πάρει θέση σε ό,τι αφορά το κατά πόσο νομιμοποιείται να συνάπτει διεθνείς συμφωνίες, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν γνωρίζει επισήμως το ακριβές περιεχόμενο της συμφωνίας.

 

«Γνωρίζουμε την συμφωνία από δημόσιες δηλώσεις στον Τύπο (...) Δεν μπορούμε από εδώ να εξετάσουμε μια συμφωνία στην οποία δεν συμμετέχουμε και την οποία δεν γνωρίζουμε», τόνισε η κυρία 'Αντεμπαρ και παρέπεμψε στην δήλωσή της περί οριοθέτησης θαλασσίων περιοχών σύμφωνα με τις αρχές του διεθνούς δικαίου και με την συμμετοχή των εμπλεκόμενων παράκτιων κρατών.

 

«Σχετικά με το εάν η κυβέρνηση στην Τρίπολη νομιμοποιείται να συνάπτει διεθνείς συμφωνίες, δεν μπορώ να κάνω σεμινάριο για θέματα διεθνούς δικαίου. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι η κυβέρνηση στη Λιβύη είναι αναγνωρισμένος εταίρος για μας και τα Ηνωμένα Έθνη. Αυτό αντικατοπτρίζεται και στις συνομιλίες τις οποίες διεξάγει ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών στην Λιβύη», πρόσθεσε.

 

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με πιθανές συνέπειες από ενδεχόμενη καταγγελία της συμφωνίας εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η κυρία 'Αντεμπαρ επανέλαβε ότι η δήλωση της εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης είναι σαφής, αλλά η ίδια δεν μπορεί να προκαταλάβει το αυριανό τελικό κείμενο Συμπερασμάτων. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ συμπλήρωσε χαρακτηριστικά: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο γίνεται αύριο και μεθαύριο. Και εάν αρχίσουμε να προκαταλαμβάνουμε συμπεράσματα τα οποία θα συμφωνηθούν ή δεν θα συμφωνηθούν, τότε δεν χρειάζεται να συνεδριάζει» (το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο).

 

Σε ό,τι αφορά τις πληροφορίες περί αποστολής πολεμικών σκαφών στην περιοχή από την Ιταλία και την Γαλλία, η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, κληθείσα να σχολιάσει, επανέλαβε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν έχει στην διάθεσή της το επίσημο κείμενο της συμφωνίας και πρόσθεσε ότι «θα πρέπει κανείς να αναμένει να δει ποιες πιθανές συνέπειες μπορεί αυτή να έχει ή το πώς θα την αξιολογήσουν τα κράτη - μέλη της ΕΕ ή η Ένωση στο σύνολό της».