Σεισμός

TIME: Πρόσωπο της χρονιάς η Γκρέτα Τούνμπεργκ

TIME: Πρόσωπο της χρονιάς η Γκρέτα Τούνμπεργκ Facebook Twitter
1

Το περιοδικό TIME επέλεξε την Γκρέτα Τούνμπεργκ ως πρόσωπο της χρονιάς για το 2019.

Η δεκαεξάχρονη μαθήτρια από την Σουηδία που συνέδεσε το όνομά της με το μαθητικό κίνημα για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής, φιγουράρει στο εξώφυλλο του διπλού τεύχους Δεκεμβρίου. «Γκρέτα Τούνμπεργκ, η δύναμη της νεότητας», γράφει το περιοδικό TIME δίπλα στη φωτογραφία, που δείχνει την Τούνμπεργκ όρθια σε ένα βράχο, να ατενίζει προς τη θάλασσα.

Η δράση της ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2018, με την επαναλαμβανόμενη διαμαρτυρία της για το κλίμα έξω από το σουηδικό κοινοβούλιο, στη Στοκχόλμη, που προσέλκυσε σταδιακά το ενδιαφέρον των διεθνών μέσων ενημέρωσης. «Στους 16 μήνες που ακολούθησαν, απευθύνθηκε στους ηγέτες των κρατών στα Ηνωμένα Έθνη, συναντήθηκε με τον Πάπα, ήρθε σε ρήξη με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, και ενέπνευσε 4 εκατομμύρια ανθρώπους να συμμετάσχουν στην "απεργία για το Κλίμα" στις 20 Σεπτεμβρίου του 2019», γράφει το TIME.

«Το πρόσωπό της έγινε γκράφιτι και μάσκες για το Halloween. Το όνομά της έχει γραφτεί πάνω σε ποδήλατα και σκαραβαίους. Η Μάργκαρετ Άτγουντ την συνέκρινε με την Ιωάννα της Λωρραίνης. Καθώς η αναφορά σε αυτήν εξαπλωνόταν, οι υπεύθυνοι του λεξικού Collins επέλεξαν την ιδέα της Τούνμπεργκ για τις "Απεργίες για το Κλίμα" ως την φράση της Χρονιάς».

Το TIME σχολιάζει πως η πολιτική πραγματικότητα πίσω από την ανάληψη δράσης για το κλίμα είναι ένα περίπλοκο και δαιδαλώδες ζήτημα και «η Τούνμπεργκ δεν έχει κάποια μαγική λύση. Όμως κατάφερε να δημιουργήσει μία αλλαγή στάσης σε παγκόσμια κλίμακα, μεταμορφώνοντας εκατομμύρια αδιόρατες ανησυχίες σε ένα διεθνές κίνημα που καλεί για επείγουσα αλλαγή».


Έκανε έκκληση για έναν ηθικό κλοιό σε όσους προτίθενται να δράσουν, επικρίνοντας με οργή εκείνους που αδιαφορούν. «Έπεισε ηγέτες, από δημάρχους μέχρι προέδρους, να δεσμευτούν εκεί που παλιότερα τηρούσαν ασαφή στάση. Αφού μίλησε στο κοινοβούλιο και διαμαρτυρήθηκε μαζί με το βρετανικό γκρουπ Extinction Rebellion, το Ηνωμένο Βασίλειο πέρασε νόμο που προβλέπει την εκμηδένιση του αποτυπώματος άνθρακα σε εθνική κλίμακα».

«Έστρεψε την προσοχή του πλανήτη στις περιβαλλοντικές αδικίες για τις οποίες νέοι, αυτόχθονες ακτιβιστές διαμαρτύρονται επί χρόνια. Εξαιτίας της, εκατοντάδες χιλιάδες έφηβες "Γκρέτες", από τον Λίβανο μέχρι τη Λιβερία, έφευγαν νωρίτερα από το σχολείο για να οδηγήσουν τους συνομηλίκους τους, στις πορείες ανά τον κόσμο».

«Αυτή η στιγμή είναι διαφορετική», δηλώνει στο TIME ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Αλ Γκορ, που κέρδισε το βραβείο Νόμπελ για την δράση του με στόχο την ευαισθητοποίηση κυβερνήσεων και πολιτών. «Κατά τη διάρκεια της ιστορία, πολλά, μεγάλα ηθικά κινήματα κέρδισαν ορμή την στιγμή που οι νέοι άνθρωποι αποφάσισαν να τα κάνουν σκοπό τους».

«Η Τούνμπεργκ είναι 16 ετών αλλά μοιάζει με 12. Τις περισσότερες φορές χωρίζει τα μαλλιά της στη μέση, σε δύο κοτσίδες. Έχει σύνδρομο Άσπεργκερ που σημαίνει ότι δεν λειτουργεί με τον ίδιο, συναισθηματικά, τρόπο με πολλούς από τους ανθρώπους που συναντά. Αντιπαθεί τα πλήθη, αγνοεί την "ψιλή κουβέντα" και μιλά ευθέως, με απλές προτάσεις. Δεν μπορεί ούτε να κολακευτεί και η προσοχή της είναι αναπόσπαστη. Δεν εντυπωσιάζεται από τη δημοσιότητα άλλων ανθρώπων, ούτε φαίνεται να ενδιαφέρεται να αυξήσει τη φήμη της. Όμως αυτές ακριβώς οι ποιότητες την βοήθησαν να γίνει παγκόσμιο φαινόμενο. Εκεί που άλλοι χαμογελούν για να σπάσουν την ένταση, εκείνη συνοφρυώνεται. Εκεί που οι άλλοι μιλούν με ελπιδοφόρα ευχολόγια, η Τούνμπεργκ επαναλαμβάνει τα δεδομένα της αδιαμφισβήτητης επιστήμης. Η στάθμη των ωκεανών θα ανέβει. Πόλεις θα πλημμυρίσουν. Εκατομμύρια άνθρωποι θα υποφέρουν».

«Θέλω να πανικοβληθείτε», είχε πει στο ετήσιο συνέδριο των CEO και τους ηγέτες του κόσμου στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας τον Ιανουάριο. «Θέλω να νιώθετε το φόβο που νιώθω κι εγώ κάθε μέρα. Και μετά, θέλω να αναλάβετε δράση».

Διεθνή
1

Σεισμός

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η διάδοχος του θρόνου της Ολλανδίας, πριγκίπισσα Αμαλία, «κρυβόταν» για ένα χρόνο στην Ισπανία

Διεθνή / Η διάδοχος του θρόνου της Ολλανδίας, πριγκίπισσα Αμαλία, «κρυβόταν» για ένα χρόνο στην Ισπανία

Την αποκάλυψη έκανε ο βασιλιάς Βίλεμ Αλεξάντερ κατά την διάρκεια ομιλίας του σε δείπνο προς τιμήν του βασιλικού ζεύγους της Ισπανίας - Η πριγκίπισσα Αμαλία δεχόταν απειλές από τον χώρο του οργανωμένου εγκλήματος
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Γαλλία: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών «ο άνθρωπος με τα τρία πρόσωπα»

Διεθνή / Γαλλία: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών «ο άνθρωπος με τα τρία πρόσωπα»

Το 2018 ο 49χρονος Ζερόμ Αμόν, έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που έχει υποβληθεί σε δύο μεταμοσχεύσεις στο πρόσωπο - Η τραγική ιστορία της ζωής του ανθρώπου, που το όνειρό του ήταν να μπορεί να δουλέψει
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Ο πρίγκιπας της Ουαλίας επισκέφθηκε φιλανθρωπική οργάνωση διανομής τροφίμων στο Σάρεϊ - «Καμία ενημέρωση για την κατάσταση της συζύγου του», λέει δημοσιογράφος του BBC
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

σχόλια

1 σχόλια
Νήπως βγει ο γνωστός πρόεδρος της υπερδύναμης και πει κάποια χοντράδα ;Όποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά πάντως και αν έχει η μικρή Σουηδή - κάποιος σχολιαστής είχε γράψει ότι έχει διαπιστωθεί μια ψυχική ιδιορυθμία, που δεν θυμάμαι ακριβώς ποια είναι -, εν τούτοις, νομίζω δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ότι "υπάρχει θέμα" με το κλίμα.Εκτός και αν το Time θέλει και αυτό να αντιπολιτευτεί τον Πρόεδρο, ενώ όλα είναι καλά και άδικα ανησυχούμε (για τα νέα παιδιά κυρίως)..