Η Λιβύη θέτει σε ισχύ τη συμφωνία με την Τουρκία, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ. 

 

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Anadolu, η αναγνωρισμένη από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών κυβέρνηση της Λιβύης στην Τρίπολη, επικύρωσε τη συμφωνία με την Άγκυρα. Τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι η συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της Λιβύης και της Τουρκίας, για δημιουργία Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης ανάμεσα στις δύο χώρες, εγκρίθηκε από την λιβυκή κυβέρνηση.

 

Τα κείμενα των συμφωνιών αναμένεται να δημοσιευθούν στην Επίσημη Εφημερίδα της Λιβύης στις αρχές του 2020. Η συμφωνία υπογράφηκε στις 27 Νοεμβρίου 2019 και εγκρίθηκε από το τουρκικό κοινοβούλιο την περασμένη Πέμπτη. Την ίδια μέρα το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης, με το οποίο η Άγκυρα επιχειρεί την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών σε βάρος της Ελλάδας, δόθηκε στη δημοσιότητα. 

 

«Υπογράψαμε τη συμφωνία με τη Λιβύη και τη στείλαμε στα Ηνωμένα Έθνη. Θα διατηρήσουμε την ίδια αποφασιστική στάση στο θέμα της Λιβύης. Το παιχνίδι που είχε εγκαθιδρυθεί στη Μεσόγειο, χάλασε με αυτή τη συμφωνία» ανέφερε χθες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χαρακτηρίζοντας «σκανδαλώδη» την απόφαση της Ελλάδας να απελάσει τον Λίβυο πρέσβη.

 

Αύριο συνεδριάζει στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην ημερήσια διάταξη αναμένεται να βρεθούν οι πρόσφατες εξελίξεις στη Λιβύη και ειδικότερα, η υπογραφή του Μνημονίου μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας.