Γιατί οι δαίμονες Κράμπους αρχίζουν να είναι πρόβλημα - Αντιδράσεις για το χριστουγεννιάτικο έθιμο

Γιατί οι δαίμονες Κράμπους αρχίζουν να είναι πρόβλημα - Αντιδράσεις για το χριστουγεννιάτικο έθιμο Facebook Twitter
0

Οι δαιμονικοί Κράμπους με τα κέρατα, τις σκούρες γούνες και τα πύρινα μάτια, είναι εδώ και χρόνια ένα δημοφιλές έθιμο της λαογραφίας των Χριστουγέννων στην Αυστρία, αλλά πλέον είναι όλο και λιγότερο ευχάριστη η παρουσία τους.

Στην Αυστρία, η μορφή του δαίμονα Κράμπους αποτελεί μέρος της παράδοσης εδώ και αιώνες, καθώς οι άντρες σε κοστούμια ξεχύνονται στους δρόμους για να τρομάξουν παιδιά και ενήλικες, από τα τέλη Νοεμβρίου έως τα μέσα Δεκεμβρίου. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια υπάρχει ένας ολοένα αυξανόμενος αριθμός καταγγελιών σχετικά με δαίμονες που κυκλοφορούν μεθυσμένοι και συμπεριφέρονται απρεπώς κρυμμένοι πίσω από τις μάσκες.

Στην Καρινθία, η αστυνομία κατέγραψε μια σειρά βίαιων συμβάντων φέτος κατά τη διάρκεια της επίσημης «Ημέρας Kράμπους» στις 5 Δεκεμβρίου. Μεταξύ αυτών αναφέρεται πως ένας άνθρωπος χτυπήθηκε το πρόσωπο από μια βέργα που κρατούσε ένας δαίμονας και ένα 11χρονο παιδί αιμορραγούσε μετά από κόψιμο στο στο μηρό του.

Γιατί οι δαίμονες Κράμπους αρχίζουν να είναι πρόβλημα - Αντιδράσεις για το χριστουγεννιάτικο έθιμο Facebook Twitter

Στην ίδια περιοχή η πυροσβεστική  παραπονέθηκε ότι δύο από τους άνδρες της χτυπήθηκαν από μια ομάδα Κράμπους, ενώ στο Σάλτσμπουργκ την περασμένη Κυριακή η αστυνομία κλήθηκε να αντιμετωπίσει διάφορους μεθυσμένους διαβόλους στο κέντρο της πόλης. Ένα βίντεο από το Sterzing στο νότιο Τιρόλο, στην ιταλική πλευρά των συνόρων, δείχνει θεατές να διαφεύγουν πανικόβλητοι καθώς διάβολοι αρχίζουν να χτυπούν και να κλωτσούν ένα άτομο που βρίσκεται στο έδαφος. Τρεις άνδρες με στολή Κράμπους μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με εγκαύματα όταν οι στολές τους πήραν φωτιά ενώ προσπαθούσαν να ρίξουν πυροτεχνήματα.

Σύμφωνα με τον Peter Wiesflecker, ιστορικό και λαογράφο, η άνοδος του αριθμού των καταγγελιών μπορεί να εξηγηθεί από το πώς η παράδοση έχει εξελιχθεί σε μαζικό θέαμα. Μονό στο Σάλτσμπουργκ στις 23 Νοεμβρίου περίπου 1.000 δαίμονες ξεχύθηκαν στους δρόμους της πόλης.

Οι πιο μικρές παραδοσιακές ενώσεις που αναβιώνουν το έθιμο έχουν αρχίσει να επιβάλλουν οδηγίες και κανόνες που μεταξύ άλλων αναφέρουν πως η συμπεριφορά πρέπει να είναι κόσμια και να μην τρομάζουν υπερβολικά τον κόσμο, αλλά και πάλι δηλώνουν πως είναι δύσκολο να υπάρχει απόλυτος έλεγχος των ομάδων που ενεργούν αυθαίρετα.

 Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ