«Παραλύει» σήμερα η Γαλλία - Ο Μακρόν αντιμέτωπος με την μεγαλύτερη απεργία της θητείας του

«Παραλύει» σήμερα η Γαλλία - Ο Μακρόν αντιμέτωπος με την μεγαλύτερη απεργία της θητείας του Facebook Twitter
4

Ο Εμανουέλ Μακρόν είναι αντιμέτωπος σήμερα με τη μεγαλύτερη απεργία επί της προεδρίας του, καθώς οι γάλλοι σιδηροδρομικοί, οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, οι εκπαιδευτικοί και το προσωπικό του δημόσιου τομέα διαμαρτύρονται την Πέμπτη ενάντια στις προτεινόμενες αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα.

Η σημερινή απεργία «τραβά χειρόφρενο» σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (μετρό, λεωφορεία, τρένα). Στο Παρίσι, 11 από τις 16 γραμμές του μετρό θα κλείσουν εντελώς, με τους επιβάτες να καταφεύγουν στη μίσθωση ποδηλάτων και σκούτερ. Περίπου τα μισά από τα προγραμματισμένα δρομολόγια τρένων της Eurostar μεταξύ Παρισιού και Λονδίνου έχουν ακυρωθεί.

Πολλά σχολεία θα κλείσουν και ακόμη και ορισμένα αστυνομικά σωματεία προειδοποίησαν για «συμβολικά» κλεισίματα ορισμένων αστυνομικών σταθμών. Τα καταστήματα κατά μήκος της διαδρομής της πορείας στο Παρίσι θα κλείσουν σε περίπτωση επεισοδίων.

Αν η απεργία και οι διαδηλώσεις έχουν σήμερα μαζική συμμετοχή, τότε εκφράζονται φόβοι πως μπορεί έως και τα Χριστούγεννα να υπάρξουν επιπλοκές με απεργίες. 

Η αντιπαράθεση είναι μια κρίσιμη δοκιμασία για τον γάλλο πρόεδρο, του οποίου η προγραμματισμένη αναθεώρηση του συνταξιοδοτικού συστήματος ήταν βασική προεκλογική υπόσχεση. Με τη νέα μεταρρύθμιση που προωθεί ο Μακρόν, τα 42 υπάρχοντα συνταξιοδοτικά συστήματα θα συγχωνευθούν για τη δημιουργία ενός καθολικού συνταξιοδοτικού συστήματος. Έτσι, θα τεθεί τέλος στο ειδικό συνταξιοδοτικό σύστημα, ιδίως στο σιδηροδρομικό σύστημα.

Η κυβέρνηση θεωρεί πως είναι μια κίνηση ζωτικής σημασίας για να διατηρηθεί οικονομικά βιώσιμο το σύστημα καθώς ο γαλλικός πληθυσμός γερνάει. Ωστόσο, σύμφωνα με τα συνδικάτα, η εισαγωγή ενός "καθολικού" συστήματος για όλους σημαίνει ότι εκατομμύρια εργαζομένων τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, πρέπει να εργάζονται πέρα από τη νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης των 62 ετών ή να αντιμετωπίσουν σοβαρή μείωση των συντάξεων τους.

Παρά τις έντονες κοινωνικές αντιδράσεις από πολλές επαγγελματικές ομάδες (γιατροί, αστυνομικοί, πυροσβέστες, δάσκαλοι, οδηγοί τρένων, «Κίτρινα Γιλέκα» ...) η γαλλική κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να υποχωρήσει. «Δεν θα το εγκαταλείψω», δήλωσε χθες Τετάρτη ο Μακρόν, επισημαίνοντας ότι θα απευθυνθεί «στους Γάλλους τη στιγμή που θα θεωρήσει κατάλληλη».

Διεθνή
4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τουρκία: «Ήρθε η χωροφυλακή να σας πάρει» - Η Χαντισέ περιγράφει τον τρόμο της για την έρευνα για ναρκωτικά

Διεθνή / Τουρκία: «Ήρθε η χωροφυλακή να σας πάρει» - Η Χαντισέ περιγράφει τον τρόμο της για την έρευνα για ναρκωτικά

Η Χαντίσε περιγράφει τη στιγμή που «ήρθε η Χωροφυλακή να την πάρει» στις 6:30 το πρωί, ενώ και η Ιρέμ Ντεριτζί υποβλήθηκε στον ίδιο έλεγχο - Τι συνέβη στην επιχείρηση που συγκλόνισε τον καλλιτεχνικό κόσμο της Τουρκίας
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: Ποινική έρευνα σε βάρος queer τραγουδιστή για «άσεμνο» τραγούδι και «αισχρολογία»

Διεθνή / Τουρκία: Ποινική έρευνα σε βάρος queer τραγουδιστή για «άσεμνο» τραγούδι και «αισχρολογία»

Η κυβέρνηση του ισλαμιστή προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει πρόσφατα αυξήσει την πίεση που ασκεί στις ψηφιακές πλατφόρμες, τους τραγουδιστές και τους μουσικούς
LIFO NEWSROOM
Δολοφονία στη Φοινικούντα: Η διαθήκη–μυστήριο του ιδιοκτήτη του κάμπινγκ - Ανοίγει η κληρονομιά του 68χρονου

Διεθνή / Δολοφονία στη Φοινικούντα: Η διαθήκη–μυστήριο του ιδιοκτήτη του κάμπινγκ - Ανοίγει η κληρονομιά του 68χρονου

Ανοίγει η διαθήκη του 68χρονου από τη Φοινικούντα, ιδιοκτήτη κάμπινγκ, και οι Αρχές εξετάζουν τροποποιήσεις που ενδέχεται να τον έβαλαν στο στόχαστρο
LIFO NEWSROOM
Ιστορική εκεχειρία στη Γάζα: Εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ η συμφωνία - Η Χαμάς ανακοίνωσε «τέλος του πολέμου»

Διεθνή / Ιστορική εκεχειρία στη Γάζα: Εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ η συμφωνία - Η Χαμάς ανακοίνωσε «τέλος του πολέμου»

Η νέα συμφωνία εκεχειρίας ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς δίνει ελπίδα για το τέλος του διετούς πολέμου που στάθηκε αφορμή για την καταστροφή της Γάζας - Τι προβλέπει η συμφωνία
LIFO NEWSROOM
Σεισμός 7,2 Ρίχτερ στις Φιλιππίνες - Προειδοποίηση για τσουνάμι

Διεθνή / Σεισμός 7,2 Ρίχτερ στις Φιλιππίνες - Προειδοποίηση για τσουνάμι

Η σεισμολογική υπηρεσία των Φιλιππίνων συμβουλεύει τους κατοίκους των παράκτιων πόλεων στα κεντρικά και νότια της χώρας να εκκενώσουν αμέσως τις περιοχές τους και να μεταβούν σε υψηλότερα σημεία
LIFO NEWSROOM
Γιατί χωρίς τον ΟΗΕ ο κόσμος θα ήταν πιο επικίνδυνος

LiFO politics / Γιατί χωρίς τον ΟΗΕ ο κόσμος θα ήταν πιο επικίνδυνος

Ο καθηγητής Ευρωπαϊκής και Συγκριτικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κωνσταντίνος Λάβδας, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για τον ρόλο του ΟΗΕ, την κατάσταση στη Γάζα, και εξηγεί γιατί το Ισραήλ χάνει τη δημόσια στήριξη.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Είμαστε παρόντες αλλά απόντες»: Η Κέιτ Μίντλετον προειδοποίεί για την επίδραση των κινητών στην οικογένεια

Διεθνή / «Είμαστε παρόντες αλλά απόντες»: Η Κέιτ Μίντλετον προειδοποιεί για την επίδραση των κινητών στην οικογένεια

«Ενώ οι ψηφιακές συσκευές υπόσχονται να μας κρατούν συνδεδεμένους, στην πραγματικότητα συχνά κάνουν το αντίθετο», έγραψε η Πριγκίπισσα της Ουαλίας σε άρθρο που συνέγραψε με καθηγητή του Χάρβαρντ
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Μακάρι η Γαλλία να μην καταλήξει σε κρίση όπως η Ελλάδα λόγω συνταξιοδοτικού, γιατί τότε κανείς δε θα βρεθεί να τη βοηθήσει. Όταν δεν υπάρχει συναίνεση σε τόσο σημαντικά θέματα, τι να σου κάνει η γεννητικότητα των Γάλλων...
Είναι σαφές ότι πάμπολλοι πιστεύουν ότι υπάρχει καλή βία και κακή βία.Είναι σαφές ότι τα περισσότερα ΜΜΕ αποδέχονται τη μια της μορφή. Γι αυτο και αυτές οι φωτο "συμπάθειας".