Αλβανία: Οι σεισμοπαθείς στο Δυρράχιο φοβούνται να γυρίσουν στα σπίτια τους

Αλβανία: Οι σεισμοπαθείς στο Δυρράχιο φοβούνται να γυρίσουν στα σπίτια τους Facebook Twitter
EPA
0

Οι ένοικοι σπιτιών που υπέστησαν ζημιές στον φονικό σεισμό της περασμένης Τρίτης στο Δυρράχιο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αλβανίας, διστάζουν να επιστρέψουν στα κτίσματα αυτά πριν λάβουν επιβεβαίωση από τις αρχές πως είναι ασφαλές.

Σε μια πολυκατοικία έμεινε μόνο η σκάλα, γεμάτη τούβλα και σοβάδες, και οι τοίχοι έχουν καταρρεύσει, αποκαλύπτοντας υπνοδωμάτιο και μπάνια και άλλα δωμάτια. Τούβλα ήταν πεσμένα πάνω σε κρεβάτια. Ένα σαλόνι σε διαμέρισμα στην πρόσοψη δεν είχε πλέον τοίχο να το χωρίζει από τον εξωτερικό χώρο, ήταν ορατό από τον δρόμο.

Αλβανία: Οι σεισμοπαθείς στο Δυρράχιο φοβούνται να γυρίσουν στα σπίτια τους Facebook Twitter
EPA

Συνολικά 51 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν έπληξε την Αλβανία ο σεισμός 6,4 βαθμών την περασμένη εβδομάδα. Αφού εξασφάλισε προσωρινά καταλύματα για τους 6.300 ανθρώπους που έμειναν άστεγοι σε ξενοδοχεία, γυμναστήρια, κοινωνικά κέντρα, ακόμη και σε σκηνές η κυβέρνηση του Έντι Ράμα καλείται τώρα να συντονίσει τους ελέγχους της ασφάλειας των σεισμόπληκτων κτιρίων και την ανοικοδόμηση των σπιτιών.

Περίπου 70 ειδικοί, ανάμεσά τους 50 ξένοι, εργάζονται για να εκτιμηθεί η σοβαρότητα των ζημιών ανά κτίριο. Κάτοικοι που φιλοξενούνται σε σπίτια συγγενών ή φίλων ή ζουν ακόμη και μέσα στα αυτοκίνητά τους επιστρέφουν διαρκώς στα διαμερίσματά τους, για να προστατεύσουν από εκείνους που αποπειρώνται να κλέψουν τα υπάρχοντά τους ή να πάρουν από εκεί υπάρχοντά τους, καθώς οι εκατοντάδες μετασεισμικές δονήσεις εντείνουν την ανησυχία τους αλλά και την καταπόνηση των κτισμάτων.

Τουλάχιστον 3.822 κατοικίες και 461 πολυκατοικίες έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές και τα 20 έχουν ήδη χαρακτηριστεί μη κατοικήσιμα, κατεδαφιστέα. Ο Ρόμπερτ Μπούσι, 61 ετών, δήλωσε ότι χρειάστηκε να τραβήξει την 20χρονη κόρη του από το κρεβάτι της για να τη σώσει όταν έπεσαν τούβλα πάνω της τραυματίζοντάς τη στο μέτωπο. Ο τοίχος του σαλονιού του διαλύθηκε. Το διαμέρισμά του, σε δεκαόροφη πολυκατοικία, βρισκόταν κοντά σε δύο ξενοδοχεία τα οποία κατέρρευσαν και πλέον κατεδαφίζονται σε μια περιοχή κοντά σε παραλία στο Δυρράχιο.

«Στην τηλεόραση τα παρουσιάζουν σαν οι αρχές να τα έχουν φροντίσει όλα αλλά έχουν περάσει έξι ημέρες που είμαστε στον δρόμο και κανένας δεν ήρθε να μας πει αν το κτίριο είναι ασφαλές», δήλωσε ο Μπούσι μιλώντας στο Reuters.

Ο σεισμός των 6,4 βαθμών, ο χειρότερος στη σύγχρονη ιστορία της χώρας, είχε επίκεντρο μια περιοχή 30 χιλιόμετρα δυτικά των Τιράνων και έγινε αισθητός σε μεγάλο μέρος των Βαλκανίων και στη νότια Ιταλία, στην άλλη πλευρά της Αδριατικής.

Ο πιο πρόσφατος μεγάλος σεισμός στην Αλβανία (40 νεκροί) είχε πλήξει τη χώρα το 1979. Η φτωχότερη χώρα της Ευρώπης δεν είχε στη διάθεσή της μέσα για να τον αντιμετωπίσει, ενώ πολλά από τα κτίρια που κατέρρευσαν κάθε άλλο παρά θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν αντισεισμικά και αρκετά είχαν περισσότερους ορόφους από αυτούς για τους οποίους είχαν εκδοθεί οικοδομικές άδειες.

Ο πρωθυπουργός Ράμα, κατά τη διάρκεια περιοδείας του στο Δυρράχιο, υποσχέθηκε στους πολίτες ότι θα γίνουν έλεγχοι σε όλα τα κτίρια.

Με πληροφορίες από Reuters/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Πώς οι Ιρανοί παρακάμπτουν τους περιορισμούς στο διαδίκτυο για να επικοινωνήσουν με το εξωτερικό

Καθώς οι περιορισμοί στο διαδίκτυο και τις τηλεφωνικές επικοινωνίες εντείνονται στο Ιράν λόγω του πολέμου με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, πολλοί Ιρανοί αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους για να επικοινωνήσουν με τις οικογένειές τους στο εξωτερικό
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΗΠΑ

Διεθνή / Ιράν: «Δεν βλέπουμε κανέναν λόγο να συνομιλήσουμε με τους Αμερικανούς»

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών μιλώντας στο CBS News ξεκαθάρισε πως - παρά τους ισχυρισμούς του Τραμπ - το Ιράν δεν έχει ζητήσει ούτε κατάπαυση πυρός ούτε κάποια διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Μέση Ανατολή: Το Ηνωμένο Βασίλειο εξετάζει την πιο ενεργή συμμετοχή του στον πόλεμο

Ο Βρετανός υπουργός Ενέργειας Εντ Μίλιμπαντ αποκάλυψε ότι οι υπουργοί της κυβέρνησης εξετάζουν όλες τις επιλογές που έχει Ηνωμένο Βασίλειο να βοηθήσει στην επαναλειτουργία της ζωτικής σημασίας πλωτής οδού
THE LIFO TEAM
ΜΑΡΟΚΟ ΜΠΛΕ ΠΟΛΗ

Διεθνή / Γιατί «η πιο μπλε πόλη του κόσμου» είναι μπλε; - Το μυστήριο με το Chefchaouen στο Μαρόκο

Τα πιθανά σενάρια για το μπλε χρώμα που κυριαρχεί στους τοίχους, στις σκάλες, στις πόρτες, στις καμάρες και στα πλακόστρωτα μιας από τις πιο πολυφωτογραφημένες περιοχές του Μαρόκου
THE LIFO TEAM
ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΛΟΙΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Μέση Ανατολή: Συνολικά 178 πλοία ελληνικών συμφερόντων στον Περσικό Κόλπο

«Βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με το σύνολο της ναυτιλιακής κοινότητας, εκδίδουμε οδηγίες προς τα πλοία και τις εταιρείες και παρακολουθούμε όλα τα γεγονότα», λέει ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Στέφανος Γκίκας
THE LIFO TEAM