Βολιβία: Νέες εκλογές θα προκηρύξει ο Μοράλες

Βολιβία: Νέες εκλογές θα προκηρύξει ο Μοράλες Facebook Twitter
0

Ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες ανακοίνωσε σήμερα πως θα προκηρύξει νέες εκλογές.

Ο Έβο Μοράλες θα προκηρύξει νέες εκλογές καθώς ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) έδωσε στη δημοσιότητα έκθεση στην οποία αναφέρεται πως οι εκλογές που διεξήχθησαν στις 20 Οκτωβρίου θα πρέπει να ακυρωθούν εξαιτίας παρατυπιών. Ο Μοράλες δήλωσε ακόμη πως θα αντικαταστήσει τα μέλη του εκλογικού συμβουλίου, τα οποία δέχθηκαν πυρά μετά τη διατύπωση κατηγοριών για εκλογική νοθεία στις εκλογές της 20ης Οκτωβρίου. Η νίκη του Μοράλες τον περασμένο μήνα πυροδότησε εκτεταμένες διαμαρτυρίες στη χώρα.

Στην έκθεση του ΟΑΚ, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα νωρίτερα σήμερα, αναφέρεται πως οι εκλογές του Οκτωβρίου θα πρέπει να ακυρωθούν καθώς διαπιστώθηκαν «σαφείς χειραγωγήσεις» του συστήματος ψηφοφορίας εξαιτίας των οποίων ο ΟΑΚ δεν μπορεί να επιβεβαιώσει το αποτέλεσμα. Το υπό αντικατάσταση εκλογικό συμβούλιο δέχθηκε πολλές επικρίσεις έπειτα από μια ανεξήγητη διακοπή της ηλεκτρονικής δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων που προκάλεσε πολλές κατηγορίες για νοθεία και αιτήματα να διεξαχθεί έλεγχος εκ μέρους του ΟΑΚ.

Ο Μοράλες, ο οποίος ήρθε στην εξουσία το 2006 ως ο πρώτος αυτόχθων ηγέτης της Βολιβίας, υπεραμύνθηκε της εκλογικής νίκης του, αλλά είχε δηλώσει πως θα συμμορφωνόταν με το πόρισμα του ελέγχου που θα διενεργούσε ο ΟΑΚ. Η αντιπαράθεση για τις διαφιλονικούμενες εκλογές κλιμακώθηκε το σαββατοκύριακο καθώς αστυνομικές δυνάμεις εθεάθησαν να ενώνονται με αντικυβερνητικούς διαδηλωτές και ο στρατός ανακοίνωσε πως δεν θα έρθει «αντιμέτωπος με τον λαό» για το ζήτημα αυτό.

«Οι χειραγωγήσεις του ηλεκτρονικού συστήματος είναι τέτοιου μεγέθους ώστε πρέπει να ερευνηθούν σε βάθος από το Βολιβιανό Κράτος για να φθάσουμε μέχρι την άκρη και να απονεμηθούν ευθύνες σ'αυτή τη σοβαρή υπόθεση», αναφέρεται στην προκαταρκτική έκθεση του ΟΑΚ. «Ο πρώτος γύρος των εκλογών που πραγματοποιήθηκε στις 20 Οκτωβρίου πρέπει να ακυρωθεί και η εκλογική διαδικασία πρέπει να αρχίσει και πάλι», πρόσθεσε ο ΟΑΚ σε χωριστή δήλωση.

Η ψηφοφορία θα πρέπει να διεξαχθεί μόλις υπάρξουν οι προϋποθέσεις για την πραγματοποίησή της, στις οποίες περιλαμβάνεται ένα εκλογικό συμβούλιο με νέα σύνθεση, ανέφερε ο ΟΑΚ. Ο ΟΑΚ πρόσθεσε πως είναι στατιστικά «απίθανο» ο Μοράλες να εξασφάλισε τη διαφορά του 10% που χρειαζόταν για να νικήσει από τον πρώτο γύρο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/AFP/DPA

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέθανε ο Αντριάνο Γκολντσμιντ, ο άνθρωπος που έκανε το τζιν μόδα

Διεθνή / Πέθανε ο Αντριάνο Γκολντσμιντ, ο άνθρωπος που έκανε το τζιν μόδα

Η μόδα έχασε μια από τις μορφές που έδωσαν στο τζιν νέο κύρος, νέα τιμή και νέα θέση στην αγορά. Ο Αντριάνο Γκολντσμιντ δεν συνδέθηκε μόνο με μεγάλα brands, αλλά και με την ίδια τη μετάβαση του denim στη σύγχρονη εποχή.
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΡΑΜΠ ΗΠΑ ΠΟΛΕΜΟΣ

Διεθνή / Το Ιράν προειδοποιεί για «καταστροφικά» αντίποινα μετά τις άνευ προηγουμένου απειλές του Τραμπ

Η ένταση μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ κλιμακώνεται επικίνδυνα, μετά τις απειλές του Αμερικανού προέδρου και τις προειδοποιήσεις της Τεχεράνης για «καταστροφικά» αντίποινα
THE LIFO TEAM