Ο Ερντογάν ανακοίνωσε τη σύλληψη μιας συζύγου του αλ-Μπαγκντάντι και άφησε αιχμές για τις ΗΠΑ

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε τη σύλληψη μιας συζύγου του αλ-Μπαγκντάντι και άφησε αιχμές για τις ΗΠΑ Facebook Twitter
EPA
0

Η Τουρκία αιχμαλώτισε μία σύζυγο του Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μία εβδομάδα και πλέον μετά τον θάνατο του πρώην ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους σε επιδρομή των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είπαν πως ο Μπαγκντάντι αυτοκτόνησε σε μια σήραγγα. Άρχισαν μια επικοινωνιακή εκστρατεία για αυτό», είπε ο Ερντογάν. «Αλλά, εγώ το ανακοινώνω αυτό για πρώτη φορά: αιχμαλωτίσαμε τη σύζυγό του και δεν κάναμε φασαρία όπως αυτοί. Παρομοίως, αιχμαλωτίσαμε την αδελφή του και τον γαμπρό του στη Συρία», είπε σε μια ομιλία στο Πανεπιστήμιο της Άγκυρας. Δεν έδωσε λεπτομέρειες.

Υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα πως η Τουρκία αιχμαλώτισε την αδελφή του Μπαγκντάντι, τον σύζυγό της και τη νύφη της, και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι μυστικές υπηρεσίες θα αποσπούσαν πληροφορίες από αυτούς για το ΙΚ, αν και η Άγκυρα δεν ανέφερε τι είδους γνώση μπορεί να έχουν για τις επιχειρήσεις της οργάνωσης.

Ο Μπαγκντάντι αναδύθηκε από την αφάνεια μέχρι την ηγεσία της υπερ-σκληροπυρηνικής οργάνωσης και αυτοανακηρύχθηκε χαλίφης όλων των Μουσουλμάνων, κυριαρχώντας πάνω σε τεράστιες περιοχές του Ιράκ και της Συρίας την περίοδο 2014-2017 προτού το ΙΚ απολέσει τον έλεγχο των περιοχών αυτών από έναν υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συνασπισμό.

Διεθνείς ηγέτες καλωσόρισαν τον θάνατό του, αλλά τόσο οι ίδιοι όσο και ειδικοί στην ασφάλεια προειδοποίησαν πως η οργάνωση, γνωστή επίσης ως ISIS παραμένει απειλή ασφαλείας στη Συρία και πέρα από αυτήν. Τον περασμένο μήνα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο είπε πως δύο από τις συζύγους του Μπαγκντάντι σκοτώθηκαν επίσης στο σημείο της επιδρομής που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα.

Η ομάδα ανακοίνωσε τον διορισμό ενός διαδόχου του Μπαγκντάντι, του Αμπού Ιμπραήμ αλ-Χασέμι αλ-Κουράισι. Υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως η Ουάσινγκτον διερευνά την προέλευση του νέου ηγέτη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters-AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ ΚΑΡΑΚΑΣ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Βενεζουέλα: Η αμερικανική πρεσβεία στο Καράκας ανοίγει ξανά επτά χρόνια μετά το κλείσιμό της

Οι Ηνωμένες Πολιτείες διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις με το Καράκας το 2019, λίγο αφότου έκριναν παράνομη την επανεκλογή του Νικολάς Μαδούρο μετά από εκλογές που θεωρήθηκαν ευρέως ότι αμαυρώθηκαν από νοθεία
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΗΠΑ

Διεθνή / Νέες απειλές Τραμπ κατά Ιράν: «Θα καταστρέψουμε τις μονάδες ενέργειας» - «Δεν υπάρχει καμία διαπραγμάτευση» απαντά η Τεχεράνη

«Αυτό που έχει προταθεί είναι μηνύματα που έχουμε λάβει μέσω μεσαζόντων, τα οποία υποδηλώνουν την επιθυμία των ΗΠΑ για διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ
THE LIFO TEAM
ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΣ

Διεθνή / «Ο πρίγκιπας Φίλιππος έπασχε από καρκίνο στο πάγκρεας», σύμφωνα με νέο βιβλίο που κυκλοφόρησε

Οι αποκαλύψεις που φέρεται να έκανε συγγραφέας, γνωστός κυρίως για βιβλία που αφορούν τη βασιλική οικογένεια - Τι έγραψε για «την τελευταία νύχτα του Φιλίππου»;
THE LIFO TEAM