«Ώρες στην ουρά για φαγητό και τουαλέτα»: Ρεπορτάζ του BBC στους προσφυγικούς καταυλισμούς του Αιγαίου

«Ώρες στην ουρά για φαγητό και τουαλέτα»: Ρεπορτάζ του BBC στους προσφυγικούς καταυλισμούς του Αιγαίου Facebook Twitter
Με την τραγική κατάσταση στους προσφυγικούς καταυλισμούς των ελληνικών νησιών, ασχολείται σε σημερινό αφιέρωμά του το BBC (Φωτογραφία EUROKINISSI)
1

Με την τραγική κατάσταση στους προσφυγικούς καταυλισμούς των ελληνικών νησιών, ασχολείται σε σημερινό αφιέρωμά του το BBC

Χιλιάδες άνθρωποι ζουν «στο χείλος της καταστροφής» γράφει σήμερα το βρετανικό πρακτορείο, που ξεκινά το άρθρο του με την γλαφυρή περιγραφή του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Dunja Mijatovic, έκανε λόγο για «εκρηκτική κατάσταση» στα νησιά του Αιγαίου, όπου παραμένουν μέχρι σήμερα περισσότεροι από 36.000 αιτούντες άσυλο. 

«Λίγες ώρες μετά από αυτές τις δηλώσεις, η ελληνική Βουλή πέρασε νομοσχέδιο για απελάσεις με συνοπτικές διαδικασίες», σχολιάζει το BBC. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεβαίωσε πως οι πρόσφυγες θα προστατευτούν χωρίς οι πύλες της Ελλάδας να παραμείνουν ορθάνοιχτες για τον καθένα. Η αντιπολίτευση επικρίνει το νομοσχέδιο και αρκετές ανθρωπιστικές οργανώσεις - μεταξύ των οποίων και η Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες UNHCR - προειδοποιούν ότι με τον τρόπο αυτό περιορίζεται η ασφάλεια για όσους αναζητούν άσυλο. 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός δεσμεύθηκε ότι το νομοσχέδιο θα ανακόψει όσους δεν δικαιούνται παροχή ασύλου. Η κα Mijatovic επισκέφτηκε πρόσφατα τις δομές φιλοξενίας στη Λέσβο και στη Σάμο. Στη Λέσβο, οι εγκαταστάσεις είναι θεωρητικής χωρητικότητας 2.840 ατόμων αλλά στο εσωτερικό τους διαμένουν πάνω από τους πενταπλάσιους -16.924.

«Η κατάσταση των μεταναστών και των προσφύγων στα ελληνικά νησιά έχει χειροτερέψει δραματικά κατά τη διάρκεια του τελευταίου δωδεκαμήνου. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται και οι αιτούντες άσυλο», λέει η ίδια. Άνθρωποι στήνονται για ώρες σε ουρές για να πάρουν φαγητό ή να πάνε τουαλέτα - όταν κάποια τουαλέτα είναι διαθέσιμη. 

Στη Σάμο, οικογένειες σπρώχνουν βράχους για να κάνουν χώρο στις πλαγιές. «Αυτό δεν έχει πια καμία σχέση με υποδοχή προσφύγων. Είναι μάχη για επιβίωση» λέει τώρα η Ευρωπαία Επίτροπος. Πριν λίγες εβδομάδες μία γυναίκα σκοτώθηκε στην φωτιά που ξέσπασε στα κοντέινερς και η Mijatovich εκφράζονει τον φόβο πως αν δεν βελτιωθεί άμεσα η κατάσταση, υπάρχει κίνδυνος περισσότερα τραγικά περιστατικά. 

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βλαντιμίρ Πούτιν: Η φερόμενη ως κόρη του μιλά για τον πόλεμο στην Ουκρανία - «Λυπάμαι, δεν είμαι υπεύθυνη»

Διεθνή / Βλαντιμίρ Πούτιν: Η φερόμενη ως κόρη του μιλά για τον πόλεμο στην Ουκρανία - «Λυπάμαι, δεν είμαι υπεύθυνη»

Η 22χρονη εντοπίστηκε στο Παρίσι από Ουκρανό δημοσιογράφο, ο οποίος τη ρώτησε πώς αισθάνεται για τις πράξεις του Ρώσου προέδρου, ενώ την κάλεσε να επισκεφτεί το Κίεβο
LIFO NEWSROOM
Ιταλία: Νομοσχέδιο για τη σεξουαλική αγωγή ως «φραγμός» στη «woke ιδεολογία φύλου»

Διεθνή / Ιταλία: Νομοσχέδιο για τη σεξουαλική αγωγή ως «φραγμός» στη «woke ιδεολογία φύλου»

Ο υφυπουργός Παιδείας υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο, ενώ κατηγόρησε την Αριστερά ότι θέλει «να φέρνει drag queens και πορνοστάρ στα σχολεία για να μιλούν για σεξουαλική ρευστότητα και παρένθετη μητρότητα»
LIFO NEWSROOM
Το Σαν Φρανσίσκο μηνύει 10 πολυεθνικές για  τα «εθιστικά» υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα

Διεθνή / Το Σαν Φρανσίσκο μηνύει 10 πολυεθνικές για  τα «εθιστικά» υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα

Η αγωγή ισχυρίζεται ότι οι εταιρείες γνώριζαν ότι τα προϊόντα τους ήταν «επικίνδυνα για κατανάλωση» και χρησιμοποιούσαν «παραπλανητικές τακτικές» για να τα προωθήσουν
LIFO NEWSROOM
New York Times: Προσφεύγουν κατά του Πενταγώνου για τους νέους περιορισμούς στον Τύπο

Διεθνή / New York Times: Προσφεύγουν κατά του Πενταγώνου για τους νέους περιορισμούς στον Τύπο

Πρόσφατα τέθηκαν σε ισχύ νέοι όροι διαπιστεύσεων που απαγορεύουν στους δημοσιογράφους να ζητούν πληροφορίες οι οποίες δεν έχουν εγκριθεί εκ των προτέρων από την πολιτική ηγεσία
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια