Πέθανε η Σαντάκο Ογκάτα, η πρώτη γυναίκα Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες

Πέθανε η Σαντάκο Ογκάτα, η πρώτη γυναίκα Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Facebook Twitter
EPA
0

Η Σαντάκο Ογκάτα, πρώην Ύπατη Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (1991-2000), πέθανε σε ηλικία 92 ετών, μετέδωσε το ιαπωνικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK, χωρίς να διευκρινίσει την αιτία θανάτου της.

Η Ογκάτα, δισέγγονη του πρώην πρωθυπουργού Τσουγιόσι Ινουκάι, με διδακτορικό στις πολιτικές επιστήμες από το πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ, ήταν η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε επικεφαλής της UNHCR. Η θητεία της, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990, σημαδεύτηκε από τη γενοκτονία στη Ρουάντα και τον εμφύλιο στην πάλαι ποτέ Γιουγκοσλαβία. Αργότερα, η Ογκάτα υπήρξε πρόεδρος της Υπηρεσίας Διεθνούς Συνεργασίας της Ιαπωνίας (2003-2012), αλλά και ειδική απεσταλμένη της ιαπωνικής κυβέρνησης για την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, η Ογκάτα πέθανε την περασμένη Τρίτη. Το Reuters μεταδίδει ότι δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει με κάποιο μέλος της οικογένειάς της για να μάθει περισσότερα. Σε συνέντευξή της στο Reuters το 2015, η Ογκάτα είχε καλέσει την Ιαπωνία να αναλάβει πολύ πιο ηγετικό ρόλο διεθνώς για την αντιμετώπιση της κρίσης των προσφύγων. Το Τόκιο, τόνισε, «πρέπει να καλωσορίζει πρόσφυγες (...). Όχι τους πάντες, αλλά εκείνους που έχουν ανάγκη, μεγάλη ανάγκη και θέλουν να έρθουν, ή θα ήθελαν να έρθουν. Πρέπει να είμαστε ανοιχτοί στο να φέρουμε πρόσφυγες εδώ».

Η Ιαπωνία — όπου η πολιτιστική και εθνική ομοιογένεια αποτελεί πηγή υπερηφάνειας για πολλούς — υποδέχθηκε μόλις 42 πρόσφυγες το 2018 αν και περίπου 10.000 υπέβαλαν αιτήσεις. «Αν έρθουν εκατομμύρια πρόσφυγες, αυτή είναι τελείως άλλη ιστορία, αλλά ο ρυθμός των αφίξεων δεν είναι τόσο τεράστιος και το (να υποστηρίζεται) ότι η Ιαπωνία δεν έχει πόρους να αφιερώσει για αυτό είναι ανοησία», είχε επιμείνει η Ογκάτα σε εκείνη τη συνέντευξη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/Sputnik

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM
Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ