Ένας 93χρονος πρώην φρουρός σε στρατόπεδο συγκέντρωσης των Ναζί, δήλωσε στη δίκη του ότι είχε δει ανθρώπους να οδηγούνται στο θάλαμο αερίων, και πως άκουσε κραυγές και χτυπήματα πίσω από την κλειδωμένη πόρτα.

 

Ο Bruno Dey, ένας πρώην υπάλληλος των Ναζί, οδηγήθηκε σε δίκη στις 17 Οκτωβρίου στο κρατικό δικαστήριο του Αμβούργου. Κατηγορείται ότι ήταν βοηθητικό όργανο για τη δολοφονία συνολικά 5.230 ανθρώπων, στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Stutthof.

 

Ερωτηθείς την Παρασκευή από τον δικαστή, τι ακριβώς είδε, ο Dey απάντησε: «Όλοι οι άνθρωποι οδηγήθηκαν μέσα στο θάλαμο αερίου, και η πόρτα κλειδώθηκε», ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων DPA. Ομολόγησε στη συνέχεια ότι άκουσε κραυγές και χτυπήματα στην πόρτα λίγο αργότερα, αλλά υποστήριξε πως δεν γνώριζε ότι οι άνθρωποι είχαν κλειδωθεί σε θάλαμο αερίων. Ο κατηγορούμενος δήλωσε ότι περίπου 20 ή 30 αιχμάλωτοι οδηγήθηκαν στο θάλαμο χωρίς να αντισταθούν. Δεν μπορούσε να πει αν ήταν άνδρες ή γυναίκες, επειδή τα κεφάλια τους ήταν ξυρισμένα. Είπε επίσης πως δεν γνώριζε να ήταν Εβραίοι ή άλλοι κρατούμενοι και πως δεν έμαθε τι συνέβη αργότερα.

 

Σε άλλη περίπτωση, είπε, είδε μια ομάδα από 10 ή 15 άνδρες να οδηγούνται στο θάλαμο, αλλά στη συνέχεια βγήκαν και μεταφέρθηκαν στο κρεματόριο από ανθρώπους με λευκές φόρμες.  Παρόλο που δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι ο Dey είχε εμπλακεί σε συγκεκριμένη δολοφονία ή βασανιστήρια στο γερμανικό στρατόπεδο, οι εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι ως φύλακας βοήθησε στη λειτουργία του στρατοπέδου.

 

Παρά την ηλικία του, ο Dey δικάζεται σε δικαστήριο ανηλίκων επειδή ήταν 17 ετών όταν άρχισε να υπηρετεί στο Stutthof. Αντιμετωπίζει φυλάκιση από έξι μήνες έως 10 χρόνια εάν καταδικαστεί. 

 

Με πληροφορίες από Guardian