Σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών πραγματοποιείται στα Σκόπια, μετά την απόφαση του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές. 

 

Στη σύσκεψη αυτή που ξεκίνησε στις 6 το απόγευμα σε βαρύ κλίμα, παρουσία του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ και των ηγετών όλων των μεγάλων πολιτικών κομμάτων, θα συζητηθούν αρχικά οι τελευταίες εξελίξεις. Στη συνέχεια θα εξεταστεί η πρόταση του Ζάεφ για προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

 

Ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας δήλωσε ότι στο πρώτο μέρος της συνάντησης ξεκαθαρίστηκε από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς η δέσμευσή τους να συνεχιστεί η πορεία των Σκοπίων προς την ΕΕ, έστω και μετά το βέτο που τέθηκε κυρίως από την πλευρά του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

 

Ο Ζόραν Ζάεφ ερωτηθείς σχετικά δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει πότε ακριβώς θα διεξαχθούν οι πρόωρες εκλογές, λέγοντας ότι για το θέμα αυτό πρέπει πρώτα να υπάρξουν διαβουλεύσεις με όλα τα πολιτικά κόμματα.

 

Πολιτικές αναλυτές εκτιμούν ότι οι εκλογές αυτές θα διεξαχθούν τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο, καθώς θα πρέπει αρχικά να οριστεί, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα αναλάβει τη διεξαγωγή των εκλογών.

 

Την ίδια ώρα, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, VMRO-DPMNE υψώνει τους τόνους και κατηγορεί την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ ότι φέρει ακέραια την ευθύνη για το γεγονός ότι η χώρα δεν έλαβε ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων. 

 

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο ο πρωθυπουργός της χώρας χαρακτήρισε «ιστορικό λάθος» την άρνηση των Ευρωπαίων να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις.