ΟΗΕ: Ζητά τη διεξαγωγή έρευνας για τα βίαια επεισόδια στις διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ

ΟΗΕ: Ζητά τη διεξαγωγή έρευνας για τα βίαια επεισόδια στις διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ Facebook Twitter
EPA
0

Η επικεφαλής της υπηρεσίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ ζήτησε τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν στη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στο Χονγκ Κονγκ.

Δύο έφηβοι διαδηλωτές δέχτηκαν πυρά ενώ ένας δημοσιογράφος έχασε την όρασή του από το ένα μάτι την περασμένη εβδομάδα στη διάρκεια των πιο βίαιων επεισοδίων που σημειώθηκαν το τελευταίο τετράμηνο αναταραχών στην υπό κινεζική κυριαρχία πόλη.

«Μας ανησυχούν τα υψηλά επίπεδα βίας που συνδέονται με κάποιες διαδηλώσεις...καθώς και οι τραυματισμοί αστυνομικών και διαδηλωτών, περιλαμβανομένων δημοσιογράφων και διαδηλωτών που πυροβολήθηκαν από αξιωματικούς των δυνάμεων επιβολής της τάξης», δήλωσε η ύπατη αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπασελέτ στους δημοσιογράφους στην πρωτεύουσα της Μαλαισίας.

Το Χονγκ Κονγκ θα πρέπει άμεσα να διενεργήσει μια «αποτελεσματική, γρήγορη, ανεξάρτητη και αμερόληπτη έρευνα» για τις βίαιες ενέργειες περιλαμβανομένων των πυροβολισμών, δήλωσε η Μπασελέτ, προσθέτοντας ότι οι υπεύθυνοι θα πρέπει να παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη. «Καταδικάζω σφόδρα όλες τις βίαιες ενέργειες από κάθε πλευρά και καλώ όλους όσοι εμπλέκονται στις διαδηλώσεις και εκείνους που τις αντιμετωπίζουν να το πράξουν με έναν ειρηνικό και μη βίαιο τρόπο», δήλωσε.

Οι Αρχές του Χονγκ Κονγκ επέβαλαν το Σάββατο τη απαγόρευση χρήσης μασκών από τους διαδηλωτές, ενώ χθες η επικεφαλής της κυβέρνησης Κάρι Λαμ επικαλέστηκε μια έκτακτη νομοθεσία από την εποχή της αποικιοκρατίας σε μια προσπάθεια να αναχαιτιστεί η βία.

Αναφορικά με την απαγόρευση, η Μπασελέτ είπε ότι οι μάσκες δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για να προκαλούν τη βία, αλλά προειδοποίησε το Χονγκ Κονγκ να μην χρησιμοποιεί την απαγόρευση για τη στοχοποίηση συγκεκριμένων ομάδων ή για τον περιορισμό του δικαιώματος του συναθροίζεσθαι. «Η ελευθερία της ειρηνικής συνάθροισης θα πρέπει να υφίσταται χωρίς περιορισμούς κατά το μέγιστο δυνατόν, αλλά από την άλλη, δεν μπορούμε να δεχτούμε άνθρωποι με μάσκες να προκαλούν βία», είπε η Μπασελέτ.

Ωστόσο, εκατοντάδες κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ αψήφησαν σήμερα την απαγόρευση της χρήσης μασκών στις διαδηλώσεις και πραγματοποίησαν πορεία σε μια μεγάλη εμπορική συνοικία. Πολλοί από αυτούς φορούσαν μαύρες μάσκες ή μπλε χειρουργικές μάσκες για να καλύψουν τα πρόσωπά τους παρότι η απαγόρευση προβλέπει ποινή φυλάκισης ενός έτους και πρόστιμο ύψους 3,189 δολαρίων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ /AFP /Reuters /dpa

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΝΑΡΚΕΣ ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ

Διεθνή / Τραμπ: «Εάν το Ιράν δεν αφαιρέσει τις νάρκες από τα Στενά του Ορμούζ, θα υπάρξουν συνέπειες άνευ προηγουμένου»

Η προειδοποίηση Τραμπ, το μήνυμα Νετανιάχου «προς τον λαό του Ιράν» και η στάση της Τεχεράνης εν μέσω των κλιμακούμενων εντάσεων στη Μέση Ανατολή
THE LIFO TEAM
ΤΖΕΦΡΙ ΕΠΣΤΑΪΝ ΑΝΤΡΙΟΥ

Διεθνή / Αρχεία Έπσταϊν: Η πρώην βοηθός του Άντριου ετοιμάζεται να καταθέσει στην Αστυνομία

Η Σάρλοτ Μάνλεϊ φέρεται να οργάνωσε την επίσκεψη μιας μασέζ – φίλης της Μάξγουελ – στο Παλάτι για λογαριασμό του Άντριου, με έξοδα που χρεώθηκαν στον τραπεζικό λογαριασμό του Μπάκιγχαμ
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΠΟΥ ΒΡΟΧΗ

Διεθνή / Ιράν: Προειδοποίηση ΠΟΥ για τη «μαύρη βροχή» και τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία

Πώς συνδέονται οι χημικές ενώσεις που απελευθερώθηκαν στην ατμόσφαιρα μετά τις επιθέσεις σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις με τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αναπνευστικών προβλημάτων και ίσως ορισμένων μορφών καρκίνου
THE LIFO TEAM
ΚΥΠΡΟΣ ΓΑΛΛΙΑ ΜΑΚΡΟΝ

Διεθνή / Πληροφορίες ότι το αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ» φτάνει ανοικτά της Κύπρου

Παράλληλα, φέρεται να ακολουθεί και ελικοπτεροφόρο τελευταίας τεχνολογίας που μπορεί να μεταφέρει μέχρι και 35 ελικόπτερα και έως 450 στρατιώτες, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για εκκενώσεις πολιτών
THE LIFO TEAM
ΚΕΙΤ ΜΙΝΤΛΕΤΟΝ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΟΥΙΛΙΑΜ

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον - Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Βίντεο από τα γιουχαΐσματα συγκεντρωμένου πλήθους εναντίον τους

Το πριγκιπικό ζεύγος δέχθηκε έντονες αποδοκιμασίες με αφορμή τη μεγαλύτερη βασιλική συγκέντρωση στο Λονδίνο μετά τη σύλληψη του Άντριου - Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από το Αββαείο του Ουέστμινστερ
THE LIFO TEAM
ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ

Διεθνή / Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο μεταξύ των βραβευθέντων του Ευρωπαϊκού Τάγματος Αξίας

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο συγκαταλέγεται μεταξύ των πρώτων μελών που τιμήθηκαν με το Ευρωπαϊκό Τάγμα Αξίας, αναγνωρίζοντας τη σημαντική του προσφορά και την επιρροή του ως κορυφαίος αθλητής διεθνώς
THE LIFO TEAM