ΟΗΕ: Ζητά τη διεξαγωγή έρευνας για τα βίαια επεισόδια στις διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ

ΟΗΕ: Ζητά τη διεξαγωγή έρευνας για τα βίαια επεισόδια στις διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ Facebook Twitter
EPA
0

Η επικεφαλής της υπηρεσίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ ζήτησε τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν στη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στο Χονγκ Κονγκ.

Δύο έφηβοι διαδηλωτές δέχτηκαν πυρά ενώ ένας δημοσιογράφος έχασε την όρασή του από το ένα μάτι την περασμένη εβδομάδα στη διάρκεια των πιο βίαιων επεισοδίων που σημειώθηκαν το τελευταίο τετράμηνο αναταραχών στην υπό κινεζική κυριαρχία πόλη.

«Μας ανησυχούν τα υψηλά επίπεδα βίας που συνδέονται με κάποιες διαδηλώσεις...καθώς και οι τραυματισμοί αστυνομικών και διαδηλωτών, περιλαμβανομένων δημοσιογράφων και διαδηλωτών που πυροβολήθηκαν από αξιωματικούς των δυνάμεων επιβολής της τάξης», δήλωσε η ύπατη αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπασελέτ στους δημοσιογράφους στην πρωτεύουσα της Μαλαισίας.

Το Χονγκ Κονγκ θα πρέπει άμεσα να διενεργήσει μια «αποτελεσματική, γρήγορη, ανεξάρτητη και αμερόληπτη έρευνα» για τις βίαιες ενέργειες περιλαμβανομένων των πυροβολισμών, δήλωσε η Μπασελέτ, προσθέτοντας ότι οι υπεύθυνοι θα πρέπει να παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη. «Καταδικάζω σφόδρα όλες τις βίαιες ενέργειες από κάθε πλευρά και καλώ όλους όσοι εμπλέκονται στις διαδηλώσεις και εκείνους που τις αντιμετωπίζουν να το πράξουν με έναν ειρηνικό και μη βίαιο τρόπο», δήλωσε.

Οι Αρχές του Χονγκ Κονγκ επέβαλαν το Σάββατο τη απαγόρευση χρήσης μασκών από τους διαδηλωτές, ενώ χθες η επικεφαλής της κυβέρνησης Κάρι Λαμ επικαλέστηκε μια έκτακτη νομοθεσία από την εποχή της αποικιοκρατίας σε μια προσπάθεια να αναχαιτιστεί η βία.

Αναφορικά με την απαγόρευση, η Μπασελέτ είπε ότι οι μάσκες δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για να προκαλούν τη βία, αλλά προειδοποίησε το Χονγκ Κονγκ να μην χρησιμοποιεί την απαγόρευση για τη στοχοποίηση συγκεκριμένων ομάδων ή για τον περιορισμό του δικαιώματος του συναθροίζεσθαι. «Η ελευθερία της ειρηνικής συνάθροισης θα πρέπει να υφίσταται χωρίς περιορισμούς κατά το μέγιστο δυνατόν, αλλά από την άλλη, δεν μπορούμε να δεχτούμε άνθρωποι με μάσκες να προκαλούν βία», είπε η Μπασελέτ.

Ωστόσο, εκατοντάδες κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ αψήφησαν σήμερα την απαγόρευση της χρήσης μασκών στις διαδηλώσεις και πραγματοποίησαν πορεία σε μια μεγάλη εμπορική συνοικία. Πολλοί από αυτούς φορούσαν μαύρες μάσκες ή μπλε χειρουργικές μάσκες για να καλύψουν τα πρόσωπά τους παρότι η απαγόρευση προβλέπει ποινή φυλάκισης ενός έτους και πρόστιμο ύψους 3,189 δολαρίων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ /AFP /Reuters /dpa

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΗΠΑ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Ιράν: Προσφέρεται να ανοίξει ξανά τα Στενά του Ορμούζ αν οι ΗΠΑ άρουν τον αποκλεισμό τους

Η πρόταση του Ιράν για άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ με αντάλλαγμα την άρση του αμερικανικού αποκλεισμού και τον τερματισμό του πολέμου εντείνει το γεωπολιτικό αδιέξοδο και προκαλεί νέα αναταραχή στις διεθνείς αγορές ενέργειας
THE LIFO TEAM
Ο Ζόχραν Μαμντάνι βάζει μια queer αρχειονόμο να φυλάξει τη μνήμη της Νέας Υόρκης

Διεθνή / Ο Ζόχραν Μαμντάνι βάζει μια queer αρχειονόμο να φυλάξει τη μνήμη της Νέας Υόρκης

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Ζόχραν Μαμντάνι, διόρισε τη Σον(τά) Σμιθ-Κρουζ στην υπηρεσία που διαχειρίζεται τα δημοτικά αρχεία της πόλης, σε μια περίοδο όπου η ιστορική μνήμη και η πρόσβαση στα δημόσια δεδομένα έχουν μετατραπεί σε πεδίο πολιτικής σύγκρουσης.
THE LIFO TEAM
ΓΑΖΑ ΝΕΡΟ ΚΡΙΣΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΙΣΡΑΗΛ

Διεθνή / Γάζα: Οι σφοδρές ισραηλινές επιθέσεις επιδεινώνουν την κρίση έλλειψης νερού

Η οξεία έλλειψη καθαρού νερού στη Γάζα έχει οδηγήσει σε σοβαρή υγειονομική κρίση, με την εξάπλωση ασθενειών και τις επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού να επιδεινώνονται λόγω της καταστροφής των υποδομών και των ελλείψεων σε βασικά είδη υγιεινής
THE LIFO TEAM
ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΙ ΔΡΑΣΤΗΣ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ

Διεθνή / Πυροβολισμοί στην Ουάσινγκτον: «Δεν περιμένω συγχώρεση» έγραφε ο 31χρονος δράστης

Οι αρχές εξετάζουν τις αναρτήσεις και το ιστορικό του στα social media, σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν τα κίνητρα πίσω από την επίθεση, την ώρα που ο 31χρονος δεν συνεργάζεται με τους ανακριτές
THE LIFO TEAM
ΤΡΑΜΠ ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΙ

Διεθνή / «Δεν είμαι παιδεραστής» - Εκνευρισμός Τραμπ με αναφορά στο μανιφέστο του δράστη των πυροβολισμών

Ο εκνευρισμός του με την παρουσιάστρια όταν αναφέρθηκε σε αποσπάσματα από το μανιφέστο του δράστη, που αποκαλούσε τον Αμερικανό πρόεδρο «βιαστή» και «παιδεραστή»
THE LIFO TEAM