Μακρόν: «Πραγματική τραγωδία» ο θάνατος των 4 αστυνομικών - Ο δράστης είχε ασπαστεί το Ισλάμ

Μακρόν: «Πραγματική τραγωδία» ο θάνατος των 4 αστυνομικών - Ο δράστης είχε ασπαστεί το Ισλάμ Facebook Twitter
EPA
1

Ο Εμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε σήμερα «πραγματική τραγωδία» τον θάνατο των τεσσάρων αστυνομικών τους οποίους σκότωσε συνάδελφός τους μέσα στο αρχηγείο της αστυνομίας στο Παρίσι.

Ο Γάλλος πρόεδρος επισκέφθηκε το σημείο για να «εκφράσει τη στήριξή του και τη συμπαράστασή τους στο σύνολο του προσωπικού», σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία. «Βρίσκονται σε κατάσταση σοκ, ένας συνάδελφός τους πυροβόλησε και σκότωσε άλλους τέσσεις» σχολίασε ο Γάλλος πρόεδρος, σε μια επίσκεψη στο Ροντέζ της νότιας Γαλλίας. 

Ο δράστης της επίθεσης είχε ασπαστεί το Ισλάμ

Ο άνδρας που σκότωσε με μαχαίρι τέσσερις αστυνομικούς μέσα στην αστυνομική διεύθυνση του Παρισιού σήμερα, προτού πέσει νεκρός από τις σφαίρες των δυνάμεων ασφαλείας, είχε «ασπαστεί το Ισλάμ πριν από 18 μήνες». Γεννηθείς στη Μαρτινίκα (γαλλικές Αντίλλες), αυτός ο διοικητικός υπάλληλος, ηλικίας 45 ετών, εργαζόταν στο τμήμα πληροφορικής στη διεύθυνση πληροφοριών της αστυνομικής διεύθυνσης στο Παρίσι και έπασχε από κώφωση.

Αρχικά μαχαίρωσε με ένα κουζινομάχαιρο τρεις ανθρώπους, που βρίσκονταν στα γραφεία της υπηρεσίας του. Σε μια σκάλα, σκότωσε μια διοικητική υπάλληλο. Κατόπιν, στον περίβολο, ένας αστυνομικός τον διέταξε να αφήσει το μαχαίρι και στη συνέχεια άνοιξε πυρ, σκοτώνοντας τον δράστη με μια σφαίρα στο κεφάλι.

«Ο φερόμενος ως δράστης άρχισε την επίθεση στο γραφείο του κατόπιν βγήκε για να τη συνεχίσει σε άλλα σημεία του αρχηγείου» δήλωσε ο Λοϊκ Τραβέρ, ένας εκπρόσωπος του συνδικάτου Alliance της γαλλικής αστυνομίας, στο BFMTV. «Ήταν ένας εργαζόμενος υπόδειγμα, χωρίς βεβαρημένο μητρώο» κι εργαζόταν «περισσότερα από 20 χρόνια εδώ», σύμφωνα με τον ίδιο.

Η περιοχή αποκλείστηκε από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ενώ καμιά δεκαριά οχήματα της πυροσβεστικής έσπευσαν στο σημείο, μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου. «Άνθρωποι έτρεχαν παντού, κλάματα παντού» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Εμερί Σιαμαντί, ένας μεταφραστής που ήταν στο αρχηγείο την ώρα της επίθεσης.

«Άκουσα έναν πυροβολισμό, κατάλαβα ότι προερχόταν από μέσα» περιέγραψε. «Λίγα λεπτά μετά, είδα κάποιες αστυνομικούς που έκλαιγαν. Βρίσκονταν σε πανικό». Αξιωματικός της αστυνομίας που μίλησε στο ραδιοφωνικό δίκτυο franceinfo ανέφερε πως ο δράστης είχε θέματα με τον προϊστάμενό του. «Γνωρίζω ότι υπήρχε ένταση μεταξύ εκείνου και του προϊσταμένου του» εξήγησε ο Κριστόφ Κρεπέν. «Δεν νομίζω ότι πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια».

«Ήταν ένας φυσιολογικός άνθρωπος, πολύ ήρεμος. Τον έβλεπα να πηγαίνει στο τέμενος, όμως ασκούσε ήρεμα την πίστη του» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια γειτόνισσά του. Σύμφωνα με κατοίκους, είχε δύο παιδιά ηλικίας 9 και 3 ετών.

Ο υπάλληλος δεν είχε «ποτέ επιδείξει προβληματική συμπεριφορά», διαβεβαίωσε ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ.

Μακρόν: «Πραγματική τραγωδία» ο θάνατος των 4 αστυνομικών - Ο δράστης είχε ασπαστεί το Ισλάμ Facebook Twitter
O Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ.

Ακύρωσε το ταξίδι σε Ελλάδα και Τουρκία ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών

Μετά την επίθεση με μαχαίρι, που διαπράχθηκε σήμερα το απόγευμα τοπική ώρα στο αρχηγείο της αστυνομίας του Παρισιού, ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ αποφάσισε να αναβάλει το ταξίδι του σε Τουρκία και Ελλάδα, όπου επρόκειτο να μεταβεί το βράδυ της Πέμπτης, 

 Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑFP/Reuters

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Διεθνή / Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Η νεαρή μητέρα υπέκυψε στα τραύματά της λίγο πριν γεννηθεί η κόρη της - «Ακόμα και αν αυτό το παιδί επιβιώσει, γεννήθηκε ορφανό», είπε ο γιατρός της πτέρυγας νεογνών
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ο πρώην αρχηγός του Ουφίτσι ορκίζεται να σώσει τη Φλωρεντία εάν εκλεγεί δήμαρχος

Διεθνή / Φλωρεντία: Ο πρώην διευθυντής της γκαλερί Ουφίτσι ορκίζεται να διώξει τα μπέργκερ από τους δρόμους αν εκλεγεί δήμαρχος

Υποστηριζόμενος από το κόμμα της Μελόνι, ο Έικε Σμιντ λέει ότι η καταστολή του εγκλήματος και του υπερτουρισμού θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της Φλωρεντίας
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια