Brexit: Οι τελικές προτάσεις Τζόνσον στον Γιούνκερ για συμφωνία

Brexit: Οι τελικές προτάσεις Τζόνσον στον Γιούνκερ για συμφωνία Facebook Twitter
EPA
0

Τις προτάσεις της βρετανικής κυβέρνησης για την επίτευξη συμφωνίας για το Brexit, γνωστοποίησε  στην Ευρωπαϊκή Ένωση με επιστολή του στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ο Μπόρις Τζόνσον

Στις προτάσεις του Μπόρις Τζόνσον, που προειδοποιεί την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι έχει απομείνει «πολύ λίγος χρόνος για συμφωνία» περιλαμβάνεται και το σχέδιο για την αντικατάσταση του backstop. Το σχέδιο προβλέπει την παραμονή της Βόρειας Ιρλανδίας στην Ενιαία Ευρωπαϊκή Αγορά για τα αγαθά, αλλά την αποχώρησή της από την τελωνειακή ένωση.

«Αυτή η κυβέρνηση θέλει συμφωνία, όπως είμαι βέβαιος ότι θα κάνουμε. Εάν δεν επιτευχθεί, θα πρόκειται για μια αποτυχία της διπλωματίας, για την οποία όλοι θα είμαστε υπεύθυνοι» γράφει στην επιστολή του προς τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. 

Τα πέντε σημεία της βρετανικής κυβέρνησης περιλαμβάνουν: 

• Σεβασμό στη συμφωνία του Μπέλφαστ/ συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής

• Δέσμευση για μακροχρόνιες περιοχές συνεργασίας Βρετανίας – Ιρλανδίας


• Δημιουργία μιας «οικονομικής ζώνης», που θα επιτρέπει την ελεύθερη κίνηση αγροτοδιατροφικών προϊόντων μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας χωρίς συνοριακούς ελέγχους


• Πρόβλεψη ώστε η εκτελεστική και νομοθετική εξουσία της Βόρειας Ιρλανδίας να έχει τη δυνατότητα να εγκρίνει τις νέες ρυθμίσεις προτού αυτές τεθούν σε ισχύ


• Η Βόρεια Ιρλανδία θα είναι πλήρες μέλος του τελωνειακού εδάφους του Ηνωμένου Βασιλείου και όχι της ευρωπαϊκής τελωνειακής ένωσης, μετά το τέλος της μεταβατικής περιόδου.

Το σχέδιο Τζόνσον προβλέπει άμεση αποχώρηση της Βόρειας Ιρλανδίας από την τελωνειακή ένωση, μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο συνεπάγεται τελωνειακούς ελέγχους στο νησί της Ιρλανδίας. Ο Βρετανός πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να μετριαστεί με εναλλακτικές ρυθμίσεις και έκανε λόγο για «ηλεκτρονική γραφειοκρατία» και «πολύ μικρό αριθμό φυσικών ελέγχων». 

Μιλώντας στο συνέδριο των Τόρις, ο Μπόρις Τζόνσον ανέφερε ότι η μόνη εναλλακτική στο σχέδιό του είναι η μη συμφωνία. Ακόμα έκανε λόγο για έναν «δίκαιο και λογικό συμβιβασμό». 

Αντιδράσεις Κόρμπιν 

 

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν απέρριψε τις προτάσεις του Τζόνσον. Είπε: «Είναι χειρότερες από τη συμφωνία της Μέι. Δε νομίζω πως θα λάβει την υποστήριξη που περιμένει ότι θα λάβει». Μιλώντας στο Sky News, ο ηγέτης των εργατικών, είπε ότι ο Τζόνσον θα δημιουργήσει μία Βρετανία της απορρύθμισης και της υποτιμολόγισης αναφέροντας πως παράλληλα πλήττεται και η «συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής». 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Ο πρίγκιπας της Ουαλίας επισκέφθηκε φιλανθρωπική οργάνωση διανομής τροφίμων στο Σάρεϊ - «Καμία ενημέρωση για την κατάσταση της συζύγου του», λέει δημοσιογράφος του BBC
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ