Γιούνκερ: Τo Βrexit θα είναι «μία τραγική στιγμή για την Ευρώπη»

Γιούνκερ: Τo Βrexit θα είναι «μία τραγική στιγμή για την Ευρώπη» Facebook Twitter
EPA
1

Η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που έχει προγραμματιστεί για τις 31 Οκτωβρίου, είναι «μία τραγική στιγμή για την Ευρώπη», εκτιμά ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε σήμερα στην εφημερίδα El Pais.

Ο επικεφαλής της Κομισιόν, που θα αποχωρήσει από το πόστο του στις 31 Οκτωβρίου, επισημαίνει πως το Brexit «είναι αντίθετο προς την αίσθηση της ιστορίας και του πνεύματος του (πρώην πρωθυπουργού Ουίνστον) Τσώρτσιλ, ο οποίος την εποχή του συνηγορούσε υπέρ των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης».

«Πιστεύω πως υπάρχει ακόμη η πιθανότητα να φθάσουμε σε μια συμφωνία» με το Λονδίνο, υπογραμμίζει, εντούτοις, ο Γιούνκερ, που χαρακτήρισε «εποικοδομητική και εν μέρει θετική» τη συνάντησή του την περασμένη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον. «Δεν συμμερίζομαι την ιδέα εκείνων που πιστεύουν ότι ο Τζόνσον παίζει μαζί μας και με τον ίδιο. Πιστεύω ότι προσπαθεί να βρει μια συμφωνία αποδεκτή τόσο για το βρετανικό κοινοβούλιο όσο και για το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο» σημείωσε.

Σε αυτή τη συνέντευξη, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ διατυπώνει και μια μεταμέλεια: για το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «αποφάσισε να μην παρέμβει» το 2016, όταν η Βρετανία οργάνωσε το δημοψήφισμα για την παραμονή της στην ΕΕ και σχεδόν το 52% των ψηφοφόρων τάχθηκε υπέρ της εξόδου. Ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν μίλησε για «μια εκστρατεία ψεμάτων και fake news» πριν από εκείνο το δημοψήφισμα. 

«Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αποφασίσαμε να μην παρέμβουμε, έπειτα από αίτημα του Ντέιβιντ Κάμερον (του πρωθυπουργού της Βρετανίας από το 2010 έως το 2016) και αυτό ήταν μεγάλο σφάλμα», συμπλήρωσε ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΤΡΑΜΠ ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΠΛΟΙΑ

Διεθνή / Σε αδιέξοδο ο Τραμπ για τα Στενά του Ορμούζ: Γιατί είναι «πολύ επικίνδυνο» το σχέδιό του για πολεμικά πλοία

Τα προβλήματα στα Στενά του Ορμούζ ξεκίνησαν μετά την 28η Φεβρουαρίου και τις αμερικανο-ισραηλινές επιθέσεις κατά του Ιράν, ξεκινώντας τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, φτάνοντας στην τρίτη εβδομάδα του
THE LIFO TEAM
ΒΟΛΟΝΤΙΜΙΡ ΖΕΛΕΝΣΚΙ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Ο Ζελένσκι δηλώνει ότι η Ουκρανία θέλει χρήματα και τεχνολογία σε αντάλλαγμα για τη βοήθεια στη Μέση Ανατολή

Ο Ουκρανός πρόεδρος έχει ξεκαθαρίσει ότι η βοήθεια που έχει σταλθεί «δεν πρόκειται για συμμετοχή σε στρατιωτικές επιχειρήσεις. Δεν βρισκόμαστε σε πόλεμο με το Ιράν»
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Axios: Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να διαρκέσει έως τον Σεπτέμβριο

Οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή μετρούν ήδη δύο εβδομάδες και συνεχίζουν. Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι οι επιθέσεις στο Ιράν θα διαρκέσουν 4 με 6 εβδομάδες. Γιατί όμως όλοι προβλέπουν μια μακροχρόνια κρίση;
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Τραμπ: «Ήξερα για τα Στενά του Ορμούζ, όπως και ότι ο Μπιν Λάντεν θα επιτίθετο στους Δίδυμους Πύργους»

Ο Αμερικανός πρόεδρος ισχυρίστηκε για ακόμη μία φορά πως στο βιβλίο του, με τίτλο «The America We Deserve», είχε προβλέψει την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στους Δίδυμους Πύργους
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια
Σωστα, ενω η μερα που το Ευρωπαικο λαικο κομμα(?!) διορισε τον κυριο Γιουνκερ μετα απο 18(?!) χρονια πρωθυπουργιας του Λουξεμβουργου ως προεδρο της ευρωπαικης επιτροπης (οπου κανεις δε ξερει ποιες ειναι οι αρμοδιοτητες και οι δρασεις της) ηταν μια φωτεινη σελιδα για τη δημοκρατια και την ιστορια της ευρωπαικης ηπειρου.