Γιούνκερ: Τo Βrexit θα είναι «μία τραγική στιγμή για την Ευρώπη»

Γιούνκερ: Τo Βrexit θα είναι «μία τραγική στιγμή για την Ευρώπη» Facebook Twitter
EPA
1

Η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που έχει προγραμματιστεί για τις 31 Οκτωβρίου, είναι «μία τραγική στιγμή για την Ευρώπη», εκτιμά ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε σήμερα στην εφημερίδα El Pais.

Ο επικεφαλής της Κομισιόν, που θα αποχωρήσει από το πόστο του στις 31 Οκτωβρίου, επισημαίνει πως το Brexit «είναι αντίθετο προς την αίσθηση της ιστορίας και του πνεύματος του (πρώην πρωθυπουργού Ουίνστον) Τσώρτσιλ, ο οποίος την εποχή του συνηγορούσε υπέρ των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης».

«Πιστεύω πως υπάρχει ακόμη η πιθανότητα να φθάσουμε σε μια συμφωνία» με το Λονδίνο, υπογραμμίζει, εντούτοις, ο Γιούνκερ, που χαρακτήρισε «εποικοδομητική και εν μέρει θετική» τη συνάντησή του την περασμένη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον. «Δεν συμμερίζομαι την ιδέα εκείνων που πιστεύουν ότι ο Τζόνσον παίζει μαζί μας και με τον ίδιο. Πιστεύω ότι προσπαθεί να βρει μια συμφωνία αποδεκτή τόσο για το βρετανικό κοινοβούλιο όσο και για το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο» σημείωσε.

Σε αυτή τη συνέντευξη, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ διατυπώνει και μια μεταμέλεια: για το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «αποφάσισε να μην παρέμβει» το 2016, όταν η Βρετανία οργάνωσε το δημοψήφισμα για την παραμονή της στην ΕΕ και σχεδόν το 52% των ψηφοφόρων τάχθηκε υπέρ της εξόδου. Ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν μίλησε για «μια εκστρατεία ψεμάτων και fake news» πριν από εκείνο το δημοψήφισμα. 

«Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αποφασίσαμε να μην παρέμβουμε, έπειτα από αίτημα του Ντέιβιντ Κάμερον (του πρωθυπουργού της Βρετανίας από το 2010 έως το 2016) και αυτό ήταν μεγάλο σφάλμα», συμπλήρωσε ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο νέος σταρ της βρετανικής κηπουρικής δεν πουλά μόνο φυτά, αλλά έναν ολόκληρο τρόπο να βλέπεις τον κόσμο

Διεθνή / Ο νέος σταρ της βρετανικής κηπουρικής δεν πουλά μόνο φυτά, αλλά έναν ολόκληρο τρόπο να βλέπεις τον κόσμο

Με το άνοιγμα του Field Nursery, ο Jonny Bruce αναδεικνύεται σε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα νέα πρόσωπα της βρετανικής κηπουρικής, φέρνοντας μαζί του μια ιδέα του κήπου που ενώνει αισθητική, οικολογία και τρόπο ζωής.
THE LIFO TEAM
Το “China Chic” κυριαρχεί στις φετινές κινεζικές fashion weeks

Διεθνή / Το “China Chic” κυριαρχεί στις φετινές κινεζικές εβδομάδες μόδας

Παραδοσιακά υφάσματα, ιστορικά μοτίβα και πιο σύγχρονες σιλουέτες φέρνουν το “China Chic” στο προσκήνιο των φετινών εβδομάδων μόδας σε Πεκίνο και Σανγκάη, σε μια στιγμή που τα κινεζικά brands επανασυστήνονται και διεθνώς.
THE LIFO TEAM
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΧΕΡΣΑΙΑ ΕΙΣΒΟΛΗ ΗΠΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ

Διεθνή / Μέση Ανατολή: Εντείνονται τα σενάρια για χερσαία εισβολή των ΗΠΑ - «Ο Τραμπ ίσως στείλει άλλους 10.000 στρατιώτες»

Ο Τραμπ, βέβαια, συνεχίζει να κάνει λόγο για «διαπραγματεύσεις με το Ιράν», με την Τεχεράνη να το αρνείται και να θέτει τους δικούς της όρους για τερματισμό του πολέμου
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια
Σωστα, ενω η μερα που το Ευρωπαικο λαικο κομμα(?!) διορισε τον κυριο Γιουνκερ μετα απο 18(?!) χρονια πρωθυπουργιας του Λουξεμβουργου ως προεδρο της ευρωπαικης επιτροπης (οπου κανεις δε ξερει ποιες ειναι οι αρμοδιοτητες και οι δρασεις της) ηταν μια φωτεινη σελιδα για τη δημοκρατια και την ιστορια της ευρωπαικης ηπειρου.