Πράξη πολέμου οποιαδήποτε επίθεση από έδαφος του Ιράν, προειδοποιεί η Σαουδική Αραβία

Πράξη πολέμου οποιαδήποτε επίθεση από έδαφος του Ιράν, προειδοποιεί η Σαουδική Αραβία Facebook Twitter
O Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Άντελ αλ Τζουμπέιρ (Α) με τον διάδοχο πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν
0

Αν έρευνα αποδείξει ότι η επίθεση εναντίον πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στη Σαουδική Αραβία εξαπολύθηκε από το έδαφος του Ιράν, το Ριάντ θα τη θεωρήσει πράξη πολέμου, δήλωσε ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Άντελ αλ Τζουμπέιρ στο CNN.

«Θεωρούμε υπεύθυνο το Ιράν διότι οι πύραυλοι και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτοξεύθηκαν εναντίον της Σαουδικής Αραβίας,  ήταν ιρανικής κατασκευής», εξήγησε σε συνέντευξή του αργά το βράδυ χθες Σάββατο. «Όμως το να εξαπολύσουν επίθεση από το έδαφός τους, αν αυτό συνέβη, είναι άλλης τάξης μεγέθους. Αυτό θα θεωρηθεί πράξη πολέμου», τόνισε ο αλ Τζουμπέιρ.

Νωρίτερα ο Σαουδάραβας υπουργός είχε δηλώσει ότι το Ριάντ αναμένει τα αποτελέσματα έρευνας, στην οποία έχει καλέσει να συμμετάσχουν διεθνείς εμπειρογνώμονες, για τις επιθέσεις της 14ης Σεπτεμβρίου εναντίον σαουδαραβικών πετρελαϊκών εγκαταστάσεων. Το Ριάντ απορρίπτει τον ισχυρισμό των σιιτών ανταρτών Χούτι της Υεμένης ότι αυτοί εξαπέλυσαν τις επιθέσεις.

«Αν συνεχίσουν σε αυτό τον δρόμο, υπάρχει ο κίνδυνος στρατιωτικής δράσης», απείλησε ο Τζουμπέιρ την Τεχεράνη. «Όμως κανείς δεν θέλει πόλεμο. Όλοι θέλουμε να το λύσουμε ειρηνικά και το τελικό αποτέλεσμα πρέπει να είναι ο τερματισμός των επιθετικών πολιτικών του Ιράν», πρόσθεσε.

Η Σαουδική Αραβία έχει χαρακτηρίσει τις επιθέσεις εναντίον των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στο Αμπκάικ και το Χουράις τεστ για την παγκόσμια βούληση να διατηρηθεί η διεθνής τάξη και θα προσπαθήσει να σχηματίσει κοινό μέτωπο στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την επόμενη εβδομάδα.

«Ο κατευνασμός δεν λειτουργεί με το Ιράν. Για παράδειγμα η δημιουργία ενός παράλληλου συστήματος πληρωμών αποτελεί κατευνασμό. Το να προσπαθούμε να τους δώσουμε γραμμή πίστωσης αποτελεί κατευνασμό. Απλώς τους ενθαρρύνει», υπογράμμισε ο αλ Τζουμπέιρ. «Οι Ιρανοί θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις για τις ενέργειές τους», κατέληξε.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ

Διεθνή / Σκάνδαλο κακοποιήσης παιδιών στη Γαλλία: Ερευνώνται εργαζόμενοι σε δεκάδες νηπιαγωγεία και σχολεία

Η αστυνομία του Παρισιού διερευνά περισσότερες από 100 καταγγελίες για κακομεταχείριση από «επόπτες», αφού δεκάδες γονείς δήλωσαν ότι αγωνίζονταν εδώ και χρόνια για να ληφθούν σοβαρά υπόψη
THE LIFO TEAM
ΕΜΠΟΛΑ ΚΟΝΓΚΟ

Διεθνή / Έμπολα: Δυσκολεύονται να περιορίσουν την επιδημία στο Κονγκό - Πάνω από 900 ύποπτα κρούσματα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι η επιδημία ενέχει «πολύ υψηλό» κίνδυνο για το Κονγκό, αλλά ο κίνδυνος παγκόσμιας εξάπλωσης της νόσου παραμένει χαμηλός
THE LIFO TEAM
ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΑΚΥΡΩΣΕΙΣ ΠΤΗΣΕΩΝ

Διεθνή / Η Ευρώπη απομακρύνεται από τον κίνδυνο κρίσης στα καύσιμα αεροσκαφών εν μέσω πολέμου στο Ιράν

Παρά τον πόλεμο και τις πιέσεις στις διεθνείς αγορές πετρελαίου, αεροπορικές εταιρείες και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εμφανίζονται πλέον καθησυχαστικές για την επάρκεια καυσίμων και την ομαλή διεξαγωγή των καλοκαιρινών πτήσεων
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ FED

Διεθνή / Τραμπ: Βάζει τον δικό του άνθρωπο στη Fed αλλά οι αγορές έχουν άλλα σχέδια

Η επιλογή του για τη νέα ηγεσία της Fed φέρνει προσδοκίες για χαμηλότερα επιτόκια, όμως ο επίμονος πληθωρισμός, ο πόλεμος στο Ιράν και οι πιέσεις των αγορών δυσκολεύουν το σχέδιο του Λευκού Οίκου
THE LIFO TEAM
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ

Διεθνή / Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος είναι καταδικασμένος δολοφόνος και τρομοκράτης»

Το σχόλιο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την αποφυλάκιση του φερόμενου ως αρχηγού της 17 Νοέμβρη, που είχε καταδικαστεί σε 17 φορές ισόβια για τη δράση της οργάνωσης
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΙΡΑΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Διεθνή / CNN: Δεν αναμένεται να υπογραφεί σήμερα συμφωνία μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ και το Ιράν συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις για μια πιθανή συμφωνία, χωρίς όμως να αναμένεται η υπογραφή της σήμερα, καθώς παραμένουν ανοιχτά κρίσιμα ζητήματα γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα και τις κυρώσεις
THE LIFO TEAM