Πράξη πολέμου οποιαδήποτε επίθεση από έδαφος του Ιράν, προειδοποιεί η Σαουδική Αραβία

Πράξη πολέμου οποιαδήποτε επίθεση από έδαφος του Ιράν, προειδοποιεί η Σαουδική Αραβία Facebook Twitter
O Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Άντελ αλ Τζουμπέιρ (Α) με τον διάδοχο πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν
0

Αν έρευνα αποδείξει ότι η επίθεση εναντίον πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στη Σαουδική Αραβία εξαπολύθηκε από το έδαφος του Ιράν, το Ριάντ θα τη θεωρήσει πράξη πολέμου, δήλωσε ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Άντελ αλ Τζουμπέιρ στο CNN.

«Θεωρούμε υπεύθυνο το Ιράν διότι οι πύραυλοι και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτοξεύθηκαν εναντίον της Σαουδικής Αραβίας,  ήταν ιρανικής κατασκευής», εξήγησε σε συνέντευξή του αργά το βράδυ χθες Σάββατο. «Όμως το να εξαπολύσουν επίθεση από το έδαφός τους, αν αυτό συνέβη, είναι άλλης τάξης μεγέθους. Αυτό θα θεωρηθεί πράξη πολέμου», τόνισε ο αλ Τζουμπέιρ.

Νωρίτερα ο Σαουδάραβας υπουργός είχε δηλώσει ότι το Ριάντ αναμένει τα αποτελέσματα έρευνας, στην οποία έχει καλέσει να συμμετάσχουν διεθνείς εμπειρογνώμονες, για τις επιθέσεις της 14ης Σεπτεμβρίου εναντίον σαουδαραβικών πετρελαϊκών εγκαταστάσεων. Το Ριάντ απορρίπτει τον ισχυρισμό των σιιτών ανταρτών Χούτι της Υεμένης ότι αυτοί εξαπέλυσαν τις επιθέσεις.

«Αν συνεχίσουν σε αυτό τον δρόμο, υπάρχει ο κίνδυνος στρατιωτικής δράσης», απείλησε ο Τζουμπέιρ την Τεχεράνη. «Όμως κανείς δεν θέλει πόλεμο. Όλοι θέλουμε να το λύσουμε ειρηνικά και το τελικό αποτέλεσμα πρέπει να είναι ο τερματισμός των επιθετικών πολιτικών του Ιράν», πρόσθεσε.

Η Σαουδική Αραβία έχει χαρακτηρίσει τις επιθέσεις εναντίον των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στο Αμπκάικ και το Χουράις τεστ για την παγκόσμια βούληση να διατηρηθεί η διεθνής τάξη και θα προσπαθήσει να σχηματίσει κοινό μέτωπο στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την επόμενη εβδομάδα.

«Ο κατευνασμός δεν λειτουργεί με το Ιράν. Για παράδειγμα η δημιουργία ενός παράλληλου συστήματος πληρωμών αποτελεί κατευνασμό. Το να προσπαθούμε να τους δώσουμε γραμμή πίστωσης αποτελεί κατευνασμό. Απλώς τους ενθαρρύνει», υπογράμμισε ο αλ Τζουμπέιρ. «Οι Ιρανοί θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις για τις ενέργειές τους», κατέληξε.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ

Διεθνή / «Δεν υπάρχουν πραγματικές παραχωρήσεις» στην απάντηση των ΗΠΑ, λέει το Ιράν

Η Τεχεράνη κατηγορεί τις ΗΠΑ για αδιάλλακτη στάση στις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου, προειδοποιώντας παράλληλα για σοβαρές συνέπειες σε περίπτωση νέας επίθεσης κατά του Ιράν
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΑΙΘΟΥΣΑ ΧΟΡΟΥ

Διεθνή / Η χρηματοδότηση για την αίθουσα χορού των 400 εκατ. δολαρίων του Τραμπ κινδυνεύει έπειτα από απόφαση της Γερουσίας

Οι Δημοκρατικοί έχουν χαρακτηρίσει την αίθουσα χορού ακριβή και περιττή πολυτέλεια, σε μια περίοδο που οι Αμερικανοί αντιμετωπίζουν αυξανόμενο κόστος ζωής, όπως οι υψηλότερες τιμές καυσίμων
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΤΖΟ ΜΠΑΙΝΤΕΝ ΕΦΟΡΙΑ

Διεθνή / ABC News: Η κυβέρνηση Τραμπ πρόκειται να συγκροτήσει «Επιτροπή Αλήθειας και Δικαιοσύνης» για την αποζημίωση των συμμάχων του

Οι αποζημιώσεις αφορούν άτομα που δήλωσαν θύματα κυβερνητικής «εργαλειοποίησης» των κρατικών μηχανισμών κατά την διακυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν
THE LIFO TEAM