Πομπέο: Πράξη πολέμου οι επιθέσεις στη Σ. Αραβία - Εμπειρογνώμονες στέλνει ο ΟΗΕ

Πομπέο: Πράξη πολέμου οι επιθέσεις στη Σ. Αραβία - Εμπειρογνώμονες στέλνει ο ΟΗΕ Facebook Twitter
EPA
1

«Πράξη πολέμου» χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, την επίθεση εναντίον των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Aramco στη Σαουδική Αραβία.

«Επρόκειτο για ιρανική επίθεση», είπε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, λίγη ώρα μετά την άφιξή του στη Σαουδική Αραβία. Πρόσθεσε ότι η ενέργεια αυτή «φέρει τα δακτυλικά αποτυπώματα του αγιατολάχ" Αλί Χαμενεΐ, του ανώτατου πνευματικού ηγέτη του Ιράν.

Λίγο νωρίτερα, παρουσιάζοντας τα συντρίμμια των πυραύλων και των μη επανδρωμένων αεροσκαφών που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Σ. Αραβίας είπε ότι η επίθεση προήλθε από τον βορρά και «αδιαμφισβήτητα υποστηρίχθηκε από το Ιράν». Ο Τούρκι αλ Μάλικι είπε ότι χρησιμοποιήθηκαν 18 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και επτά πύραυλοι κρουζ, που δεν εκτοξεύτηκαν από την Υεμένη, στα νότια.

Ο Σαουδάραβας αξιωματούχος πάντως δεν κατηγόρησε ευθέως το Ιράν για τις εκτοξεύσεις αυτές, λέγοντας μόνο ότι έχει εμπιστοσύνη στις ικανότητες του βασιλείου, ότι από την έρευνα που είναι σε εξέλιξη θα βρεθεί το ακριβές σημείο της εκτόξευσης.

Εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών θα μεταβούν στη Σαουδική Αραβία προκειμένου να διεξαχθεί διεθνής έρευνα για τις επιθέσεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της εταιρείας Aramco, όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο Γκουτέρες είπε ότι οι ειδικοί έχουν ήδη αναχωρήσει, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει νωρίτερα από διπλωματικές πηγές στον Οργανισμό.

«Πρέπει να σταματήσουμε αυτού του είδους την κλιμάκωση», υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ενόψει της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, την επόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη.

Η απόφαση 2231 του ΟΗΕ, με την οποία επικυρώθηκε η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, το 2015, επιτρέπει τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας από τον ΟΗΕ. Προβλέπει μεταξύ άλλων την αποστολή ειδικών εφόσον βρεθούν σε κάποια χώρα οπλικά συστήματα κατασκευασμένα στο Ιράν.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στους εμπειρογνώμονες περιλαμβάνονται και ειδικοί στους οποίους έχει ανατεθεί να ελέγχουν το εμπάργκο στην πώληση όπλων στην Υεμένη, το οποίο ισχύει επίσης από το 2015.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Διεθνή
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπόθεση Έπσταϊν: Νέες επικρίσεις για την απόκρυψη αρχείων - «Ο Τραμπ προσπαθεί να "πνίξει" το θέμα»

Διεθνή / Υπόθεση Έπσταϊν: Νέες επικρίσεις για την απόκρυψη αρχείων - «Ο Τραμπ προσπαθεί να "πνίξει" το θέμα»

Ο Έπσταϊν κατηγορήθηκε ότι εκμεταλλεύτηκε σεξουαλικά περισσότερες από 1.000 γυναίκες, πολλές εκ των οποίων ήταν ανήλικες - Πέθανε στη φυλακή το 2019, πριν δικαστεί
THE LIFO TEAM
Ρωσία: Νέα κριτική στην Ευρώπη σχετικά με το σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία

Διεθνή / Η Ρωσία λέει πως η Ευρώπη δεν βοηθάει στο να επιτευχθεί ειρήνη στην Ουκρανία

«Είμαι βέβαιος ότι οι προτάσεις που οι Ευρωπαίοι και οι Ουκρανοί έχουν καταθέσει δεν βελτιώνουν το έγγραφο και δεν ενισχύουν τη δυνατότητα επίτευξης μακροπρόθεσμης ειρήνης», δήλωσε κορυφαίος σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Πούτιν
THE LIFO TEAM
Κέιτ Μίντλετον: Η χρονιά–ορόσημο που σηματοδότησε την επιστροφή της δύναμης και της αυτοπεποίθησής της

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον: Η χρονιά - ορόσημο που σηματοδότησε την επιστροφή της δύναμης και της αυτοπεποίθησής της

Η πριγκίπισσα της Ουαλίας βρίσκεται σε μια καθοριστική στιγμή, διαμορφώνοντας τη ζωή της ίδιας και του πρίγκιπα Ουίλιαμ, καθώς εγκαθίστανται σε νέο σπίτι και αναλαμβάνουν πιο κεντρικό ρόλο στη βασιλική οικογένεια
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια