Για αυξανόμενο κίνδυνο πανδημιών προειδοποιεί διεθνής ομάδα ειδικών

Για αυξανόμενο κίνδυνο πανδημιών προειδοποιεί διεθνής ομάδα ειδικών Facebook Twitter
0

Για έναν ολοένα και αυξανόμενο κίνδυνο πανδημιών προειδοποιεί το Εποπτικό Συμβούλιο Παγκόσμιας Ετοιμότητας  το οποίο έχει συγκληθεί από την Παγκόσμια Τράπεζα και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).


Ειδικότερα, ο κόσμος μας αντιμετωπίζει έναν ολοένα και μεγαλύτερο κίνδυνο πανδημιών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τον θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων και χάος στην παγκόσμια οικονομία, προειδοποίησε σήμερα διεθνής ομάδα ειδικών, η οποία καλεί τις κυβερνήσεις να εργαστούν για να προετοιμαστούν και να αποτρέψουν τον κίνδυνο αυτόν.

Το Εποπτικό Συμβούλιο Παγκόσμιας Ετοιμότητας (Global Preparedness Monitoring Board, GPMB) προειδοποίησε ότι η αντιμετώπιση ιογενών ασθενειών που μεταδίδονται μέσω του αέρα και τείνουν να προκαλούν επιδημίες, όπως ο Έμπολα, η γρίπη και το Σοβαρό Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS), καθίσταται ολοένα και πιο δύσκολη σε έναν κόσμο με εκτεταμένες συγκρούσεις, εύθραυστα κράτη και αναγκαστική μετανάστευση.

«Η απειλή της εμφάνισης μιας πανδημίας σε όλον τον πλανήτη είναι πραγματική», προειδοποιεί η ομάδα αυτή ειδικών σε σχετική έκθεσή της, η οποία δόθηκε την Τετάρτη στη δημοσιότητα. «Ένας παθογόνος παράγοντας, που κινείται γρήγορα, έχει τη δυνατότητα να σκοτώσει δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους, να προκαλέσει προβλήματα στις οικονομίες και να αποσταθεροποιήσει την εθνική ασφάλεια», επισημαίνει το GPMB.

Μολονότι ορισμένες κυβερνήσεις και διεθνείς υπηρεσίες έχουν καταβάλει προσπάθειες επαγρύπνησης και προετοιμασίας για σημαντικά ξεσπάσματα ασθενειών μετά το καταστροφικό ξέσπασμα του Έμπολα την περίοδο 2014-2016 στην Δυτική Αφρική, οι προσπάθειες αυτές είναι «άκρως ανεπαρκείς», επισημαίνεται στην έκθεση αυτή.

Η Γκρο Χάρλεμ Μπρούτλαντ, η πρώην επικεφαλής του ΠΟΥ, η οποία συμπροεδρεύει της ομάδας αυτής ειδικών, πρόσθεσε ότι οι τρέχουσες προσεγγίσεις στις έκτακτες ανάγκες για την αντιμετώπιση ασθενειών και θεμάτων υγείας «χαρακτηρίζονται από έναν κύκλο πανικού και αμέλειας».

Η ομάδα ειδικών επικαλείται την πανδημία της «ισπανικής γρίπης» του 1918, η οποία προκάλεσε τον θάνατο, όπως υπολογίζεται, 50 εκατομμυρίων ανθρώπων. Καθώς σήμερα ένας τεράστιος αριθμός ανθρώπων διασχίζει τον κόσμο με αεροπλάνα καθημερινά, ένα ισοδύναμης μορφής ξέσπασμα κάποιας ασθένειας που μεταδίδεται μέσω του αέρα θα μπορούσε τώρα να εξαπλωθεί παγκοσμίως σε λιγότερες από 36 ώρες και να προκαλέσει τον θάνατο 50 ως 80 εκατομμυρίων ανθρώπων, όπως υπολογίζεται, εξαλείφοντας σχεδόν το 5% της παγκόσμιας οικονομίας, υπογραμμίζουν οι ειδικοί στην έκθεσή τους.

Στην περίπτωση μιας πανδημίας, πολλά εθνικά συστήματα υγείας -ιδιαίτερα στις φτωχές χώρες- θα καταρρεύσουν, επισημαίνουν.«Η φτώχεια και η αστάθεια οξύνουν τα ξεσπάσματα λοιμωδών ασθενειών και συμβάλλουν στη δημιουργία των συνθηκών εκείνων που ευνοούν την πρόκληση πανδημιών», δήλωσε ο Άξελ φαν Τρότσενμπουργκ, ο οποίος ασκεί χρέη διευθύνοντος συμβούλου της Παγκόσμιας Τράπεζας και είναι μέλος της ομάδας ειδικών.

Οι κυβερνήσεις πρέπει να «αντλήσουν τα διδάγματα που δίνουν αυτά τα ξεσπάσματα» ασθενειών και να «διορθώσουν την σκεπή προτού αρχίσει να βρέχει», δήλωσε παράλληλα ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να επενδύσουν στην ενίσχυση των συστημάτων υγείας, να αυξήσουν τα κονδύλια για έρευνες στις νέες τεχνολογίας, να βελτιώσουν τα συστήματα συντονισμού και ταχείας επικοινωνίας και να ελέγχουν την πρόοδο που συντελείται διαρκώς.

Ο ΠΟΥ είχε και αυτός προειδοποιήσει νωρίτερα φέτος ότι μια νέα πανδημία γρίπης -η οποία προκαλείται από ιούς που μεταδίδονται μέσω του αέρα- είναι αναπόφευκτη, σημειώνοντας ότι ο κόσμος πρέπει να προετοιμαστεί για αυτό.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος θα σέβεται το διεθνές δίκαιο, τις γυναίκες και τις συμφωνίες»

Διεθνή / «Ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος θα σέβεται το διεθνές δίκαιο, τις γυναίκες και τις συμφωνίες»

Η πρώτη Παλαιστίνια ΥΠΕΞ, Βαρσέν Αγκχαμπεκιάν Σαχίν, μίλησε αποκλειστικά στο Euronews και κατήγγειλε αδράνεια της ΕΕ στη Γάζα - Υπόσχεται μεταρρυθμίσεις στην Παλαιστινιακή Αρχή
LIFO NEWSROOM
Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Συρία μετά από σφοδρές συγκρούσεις με εκατοντάδες νεκρούς στη Σουέιντα

Διεθνή / Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Συρία μετά από σφοδρές συγκρούσεις με εκατοντάδες νεκρούς στη Σουέιντα

Η κλιμάκωση στη νότια Συρία –με ταυτόχρονη εμπλοκή του Ισραήλ και πολιτική αστάθεια στην περιοχή της Σουέιντα– επαναφέρει το ζήτημα της εσωτερικής συνοχής στη Συρία
LIFO NEWSROOM
Η Λεπέν απειλεί να ανατρέψει τον Μακρόν λόγω κατάργησης αργιών και περικοπών 44 δισ. ευρώ

Διεθνή / Η Λεπέν απειλεί να ανατρέψει τον Μακρόν λόγω κατάργησης αργιών και περικοπών 44 δισ. ευρώ

«Η κυβέρνηση αυτή επιλέγει να επιτεθεί στους εργαζόμενους και στους συνταξιούχους αντί να κυνηγήσει τη σπατάλη», δήλωσε η Μαρίν Λεπέν, κλιμακώνοντας την πίεση προς τον πρωθυπουργό Φρανσουά Μπαϊρού
LIFO NEWSROOM
Η Ευρώπη δίνει προθεσμία στο Ιράν να περιορίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα, διαφορετικά θα επανέλθουν οι κυρώσεις

Διεθνή / Η Ευρώπη δίνει προθεσμία στο Ιράν να περιορίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα, διαφορετικά θα επανέλθουν οι κυρώσεις

Η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία δηλώνουν ότι χωρίς σαφή δέσμευση από το Ιράν, θα επαναφέρουν τα εμπάργκο που είχαν αρθεί πριν από 10 χρόνια
LIFO NEWSROOM
Ταϊλάνδη: Γυναίκα εκβίαζε βουδιστές μοναχούς με ερωτικά βίντεο - Είχε αποκομίσει 12 εκατ. δολάρια

Διεθνή / Ταϊλάνδη: Γυναίκα εκβίαζε βουδιστές μοναχούς με ερωτικά βίντεο - Είχε αποκομίσει 12 εκατ. δολάρια

Η «κυρία Γκολφ» κατέγραφε σε φωτογραφίες και βίντεο τις σεξουαλικές της συνευρέσεις με τους μοναχούς και κατόπιν τους εκβίαζε, αποσπώντας τους τεράστια χρηματικά ποσά
LIFO NEWSROOM
Μπουρλά κατά Μαμντάνι για την «Παγκοσμιοποίηση της Ιντιφάντα»: Ζήτησε εξηγήσεις, ως γιος επιζώντων του Ολοκαυτώματος

Διεθνή / Μπουρλά κατά Μαμντάνι για την «Παγκοσμιοποίηση της Ιντιφάντα»: Ζήτησε εξηγήσεις, ως γιος επιζώντων του Ολοκαυτώματος

Ο επικεφαλής της Pfizer ρώτησε προσωπικά τον υποψήφιο δήμαρχο της Νέας Υόρκης για το σύνθημα που χρησιμοποίησε και το οποίο εκλαμβάνεται ως πρόκληση άσκησης βίας κατά Εβραίων
LIFO NEWSROOM