Η Μέρκελ ζητά επιστροφή στην πυρηνική συμφωνία του Ιράν

Η Μέρκελ ζητά επιστροφή στην πυρηνική συμφωνία του Ιράν Facebook Twitter
EPA
0

Την επιστροφή στη διεθνή συμφωνία για τον περιορισμό των πυρηνικών δραστηριοτήτων του Ιράν ζήτησε την Τρίτη η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ,υποστηρίζοντας πως είναι ο μοναδικός τρόπος για να αποκλιμακωθεί η ένταση στη Μέση Ανατολή.

«Πιστεύουμε ότι η συμφωνία για να αποτραπεί το Ιράν από την απόκτηση στρατιωτικών πυρηνικών δυνατοτήτων είναι ένα θεμελιώδες στοιχείο στο οποίο πρέπει να επιστρέψουμε», δήλωσε η Μέρκελ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα. 

«Αλλά υπάρχει επίσης μια μακρά λίστα με άλλα βάρη που προέρχονται από το Ιράν, όπως το βαλλιστικό πυραυλικό του πρόγραμμα και η εμπλοκή του στη Συρία», δήλωσε η καγκελάριος. «Τις τελευταίες ημέρες, οι εντάσεις στην περιοχή κλιμακώθηκαν και η Γερμανία θα είναι πάντα υπέρ της αποκλιμάκωσης και οι μακροπρόθεσμες λύσεις είναι δυνατές μόνο μέσω μιας πολιτικής διαδικασίας».

Παράλληλα, η Μέρκελ επέκρινε την ανακοίνωση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου την περασμένη εβδομάδα ότι σχεδιάζει να προσαρτήσει την κοιλάδα του Ιορδάνη στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, λέγοντας ότι αυτό πλήττει τις προσπάθειες προκειμένου να υπάρξουν διαπραγματεύσεις για μια ειρηνευτική συμφωνία.

«Η γερμανική κυβέρνηση στηρίζει μια διεθνώς διαπραγματευθείσα ειρηνευτική λύση με την έννοια μιας λύσης δύο κρατών, οι προσαρτήσεις είναι πάντα επιζήμιες για τις ειρηνευτικές λύσεις. Δεν βοηθούν και συνεπώς δεν συμφωνούμε», δήλωσε η Μέρκελ. Το σχέδιο που ανακοινώθηκε από τον Νετανιάχου είναι «μια καταστροφή κάθε προσπάθειας να προχωρήσει μια λύση δύο κρατών», δήλωσε από την πλευρά του ο βασιλιάς Αμπντάλα. 

Η Μέρκελ άφησε επίσης να εννοηθεί ότι επιθυμεί να εμείνει στη διακοπή των γερμανικών εξαγωγών όπλων προς τη Σαουδική Αραβία, λέγοντας ότι δεν βλέπει κανέναν λόγο για να αλλάξει η στάση της κυβέρνησης και ότι το Βερολίνο έχει συνδέσει τη θέση του με την εξέλιξη του πολέμου στην Υεμένη. «Αυτή τη στιγμή, δεν βλέπω προϋποθέσεις για να αλλάξει η κυβέρνηση τη θέση της», δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου.

Στην Υεμένη, ο συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία μάχεται εναντίον των Χούτι εδώ και πάνω από τέσσερα χρόνια σε μια σύγκρουση που σε μεγάλο βαθμό θεωρείται 'πόλεμος δια αντιπροσώπων' μεταξύ της σουνιτικής Σαουδικής Αραβίας και του σιιτικού Ιράν. Η Μέρκελ δήλωσε ότι τα γεγονότα στην Υεμένη δείχνουν ότι απαιτούνται άμεσα προσπάθειες για μια πολιτική λύση. Πηγή της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε χθες ότι η κυβέρνηση της Μέρκελ θα παρατείνει την διακοπή των γερμανικών εξαγωγών αμυντικού εξοπλισμού στη Σαουδική Αραβία, επικαλούμενη τον πόλεμο στην γειτονική Υεμένη και την άρνηση των Σοσιαλδημοκρατών να υπαναχωρήσουν σε ό,τι αφορά την αντίθεσή τους στην άρση του μορατόριουμ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΠΥΡΑΥΛΟΙ ΒΙΝΤΕΟ

Διεθνή / Ιράν: «Ανανεώνουμε το οπλοστάσιό μας ταχύτερα από πριν» - Βίντεο από υπόγειες πυραυλικές εγκαταστάσεις

Βίντεο που κυκλοφόρησε στα social media, απαθανατίζει τον διοικητή της Αεροδιαστημικής Δύναμης των Φρουρών της Επανάστασης, να επιθεωρεί υπόγειες πυραυλικές εγκαταστάσεις άγνωστης τοποθεσίας
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΚΡΙΣΗ ΕΥΡΩΠΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ

Διεθνή / Η κρίση στο Ιράν παραμερίζει τα οικονομικά προβλήματα της Ευρώπης από την ατζέντα της Συνόδου Κορυφής

Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή αναμένεται να ανατρέψει τα σχέδια των ηγετών να συζητήσουν την οικονομία και τον προϋπολογισμό της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα
THE LIFO TEAM
ΙΣΠΑΝΙΑ ΠΕΔΡΟ ΣΑΝΤΣΕΘ ΙΣΡΑΗΛ

Διεθνή / Ο Πέδρο Σάντσεθ καλεί την ΕΕ να διακόψει τη Συμφωνία Σύνδεσης με το Ισραήλ εντός 48 ωρών

Κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος, την Κυριακή, ο Ισπανός πρωθυπουργός και η υποψήφια των Σοσιαλιστών, Μαρία Χεσούς Μοντέρο επιβεβαίωσαν ότι θα ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να τερματίσει τη Συμφωνία Σύνδεσης με το Ισραήλ
THE LIFO TEAM
Η Κέιτλιν Τζένερ λέει ότι ζήτησε βοήθεια από τον Τραμπ για το διαβατήριό της χωρίς αποτέλεσμα

Διεθνή / Η Κέιτλιν Τζένερ λέει ότι ζήτησε βοήθεια από τον Τραμπ για το διαβατήριό της χωρίς αποτέλεσμα

Η Κέιτλιν Τζένερ αποκάλυψε ότι το ανανεωμένο αμερικανικό διαβατήριό της εκδόθηκε με ανδρική ένδειξη φύλου, παρότι τα έγγραφά της είχαν αλλάξει εδώ και χρόνια, και ότι ζήτησε βοήθεια από τον Ντόναλντ Τραμπ χωρίς να πάρει απάντηση. Η υπόθεση φωτίζει πώς η νέα πολιτική των ΗΠΑ για τα διαβατήρια αγγίζει ακόμη και τρανς πρόσωπα που τον έχουν στηρίξει.
THE LIFO TEAM
Καναδός γκέι πρωταγωνιστής ταινιών ενηλίκων λέει ότι του επέβαλαν 10ετή απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ

Ειδήσεις / Γκέι πρωταγωνιστής ταινιών ενηλίκων λέει ότι του επέβαλαν 10ετή απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ

Ο Καναδός πορνοστάρ υποστηρίζει ότι κρατήθηκε επί ώρες από αμερικανούς τελωνειακούς στο αεροδρόμιο Πίρσον του Τορόντο και στη συνέχεια αποκλείστηκε από τις ΗΠΑ για μία δεκαετία
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ

Διεθνή / Ρίσκο και ευκαιρία: Οι δύο εκεχειρίες που μπορεί να ενισχύσουν τις συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν

Οι διπλωματικές διεργασίες έχουν ξεκινήσει και φαίνεται να αποκτούν δυναμική, όμως τα βαθιά γεωπολιτικά ζητήματα που χωρίζουν τις εμπλεκόμενες πλευρές καθιστούν το αποτέλεσμα αβέβαιο
THE LIFO TEAM