Η Μέρκελ ζητά επιστροφή στην πυρηνική συμφωνία του Ιράν

Η Μέρκελ ζητά επιστροφή στην πυρηνική συμφωνία του Ιράν Facebook Twitter
EPA
0

Την επιστροφή στη διεθνή συμφωνία για τον περιορισμό των πυρηνικών δραστηριοτήτων του Ιράν ζήτησε την Τρίτη η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ,υποστηρίζοντας πως είναι ο μοναδικός τρόπος για να αποκλιμακωθεί η ένταση στη Μέση Ανατολή.

«Πιστεύουμε ότι η συμφωνία για να αποτραπεί το Ιράν από την απόκτηση στρατιωτικών πυρηνικών δυνατοτήτων είναι ένα θεμελιώδες στοιχείο στο οποίο πρέπει να επιστρέψουμε», δήλωσε η Μέρκελ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα. 

«Αλλά υπάρχει επίσης μια μακρά λίστα με άλλα βάρη που προέρχονται από το Ιράν, όπως το βαλλιστικό πυραυλικό του πρόγραμμα και η εμπλοκή του στη Συρία», δήλωσε η καγκελάριος. «Τις τελευταίες ημέρες, οι εντάσεις στην περιοχή κλιμακώθηκαν και η Γερμανία θα είναι πάντα υπέρ της αποκλιμάκωσης και οι μακροπρόθεσμες λύσεις είναι δυνατές μόνο μέσω μιας πολιτικής διαδικασίας».

Παράλληλα, η Μέρκελ επέκρινε την ανακοίνωση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου την περασμένη εβδομάδα ότι σχεδιάζει να προσαρτήσει την κοιλάδα του Ιορδάνη στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, λέγοντας ότι αυτό πλήττει τις προσπάθειες προκειμένου να υπάρξουν διαπραγματεύσεις για μια ειρηνευτική συμφωνία.

«Η γερμανική κυβέρνηση στηρίζει μια διεθνώς διαπραγματευθείσα ειρηνευτική λύση με την έννοια μιας λύσης δύο κρατών, οι προσαρτήσεις είναι πάντα επιζήμιες για τις ειρηνευτικές λύσεις. Δεν βοηθούν και συνεπώς δεν συμφωνούμε», δήλωσε η Μέρκελ. Το σχέδιο που ανακοινώθηκε από τον Νετανιάχου είναι «μια καταστροφή κάθε προσπάθειας να προχωρήσει μια λύση δύο κρατών», δήλωσε από την πλευρά του ο βασιλιάς Αμπντάλα. 

Η Μέρκελ άφησε επίσης να εννοηθεί ότι επιθυμεί να εμείνει στη διακοπή των γερμανικών εξαγωγών όπλων προς τη Σαουδική Αραβία, λέγοντας ότι δεν βλέπει κανέναν λόγο για να αλλάξει η στάση της κυβέρνησης και ότι το Βερολίνο έχει συνδέσει τη θέση του με την εξέλιξη του πολέμου στην Υεμένη. «Αυτή τη στιγμή, δεν βλέπω προϋποθέσεις για να αλλάξει η κυβέρνηση τη θέση της», δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου.

Στην Υεμένη, ο συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία μάχεται εναντίον των Χούτι εδώ και πάνω από τέσσερα χρόνια σε μια σύγκρουση που σε μεγάλο βαθμό θεωρείται 'πόλεμος δια αντιπροσώπων' μεταξύ της σουνιτικής Σαουδικής Αραβίας και του σιιτικού Ιράν. Η Μέρκελ δήλωσε ότι τα γεγονότα στην Υεμένη δείχνουν ότι απαιτούνται άμεσα προσπάθειες για μια πολιτική λύση. Πηγή της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε χθες ότι η κυβέρνηση της Μέρκελ θα παρατείνει την διακοπή των γερμανικών εξαγωγών αμυντικού εξοπλισμού στη Σαουδική Αραβία, επικαλούμενη τον πόλεμο στην γειτονική Υεμένη και την άρνηση των Σοσιαλδημοκρατών να υπαναχωρήσουν σε ό,τι αφορά την αντίθεσή τους στην άρση του μορατόριουμ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΠΥΡΑΥΛΟΣ

Διεθνή / Τραμπ: Bασίστηκε σε μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες για να κατηγορήσει το Ιράν για τη φονική επίθεση στο σχολείο

Σύμφωνα με τον Guardian, η αρχική εκτίμηση των ΗΠΑ, που υπεδείκνυε ότι ο πύραυλος ήταν ιρανικής προέλευσης, απορρίφθηκε σχεδόν αμέσως, όπως αναφέρουν πηγές με γνώση της υπόθεσης
THE LIFO TEAM
ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΤΡΑΜΠ ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΠΛΟΙΑ

Διεθνή / Σε αδιέξοδο ο Τραμπ για τα Στενά του Ορμούζ: Γιατί είναι «πολύ επικίνδυνο» το σχέδιό του για πολεμικά πλοία

Τα προβλήματα στα Στενά του Ορμούζ ξεκίνησαν μετά την 28η Φεβρουαρίου και τις αμερικανο-ισραηλινές επιθέσεις κατά του Ιράν, ξεκινώντας τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, φτάνοντας στην τρίτη εβδομάδα του
THE LIFO TEAM
ΒΟΛΟΝΤΙΜΙΡ ΖΕΛΕΝΣΚΙ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Ο Ζελένσκι δηλώνει ότι η Ουκρανία θέλει χρήματα και τεχνολογία σε αντάλλαγμα για τη βοήθεια στη Μέση Ανατολή

Ο Ουκρανός πρόεδρος έχει ξεκαθαρίσει ότι η βοήθεια που έχει σταλθεί «δεν πρόκειται για συμμετοχή σε στρατιωτικές επιχειρήσεις. Δεν βρισκόμαστε σε πόλεμο με το Ιράν»
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Axios: Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να διαρκέσει έως τον Σεπτέμβριο

Οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή μετρούν ήδη δύο εβδομάδες και συνεχίζουν. Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι οι επιθέσεις στο Ιράν θα διαρκέσουν 4 με 6 εβδομάδες. Γιατί όμως όλοι προβλέπουν μια μακροχρόνια κρίση;
THE LIFO TEAM