Έντονες αντιδράσεις έχουν προκληθεί στη Βρετανία, από οργανώσεις προστασίας του περιβάλλοντος και απλούς πολίτες εξαιτίας της πρωτοβουλίας μιας γιορτής για θαλασσινά στην πόλη Πλίμουθ. Στη γιορτή σερβιρίστηκε ως φαγητό ένας σπάνιος καρχαρίας.

 

Μάλιστα, το συγκεκριμένο ζώο άνηκε στο απειλούμενο είδος του μπλε καρχαρία. Δύο άνθρωποι κρατούσαν το ζώο και το περιέφεραν στους δρόμους της πόλης, πριν το ανεβάσουν σε μια εξέδρα, όπου αποτέλεσε κομμάτι επίδειξης μαγειρικής. Όπως φαίνεται ο καρχαρίας ψαρεύτηκε κατά λάθος καθώς είναι αρκετά συνηθισμένο ψάρια και θαλασσινά να παγιδεύονται στα δίχτυα των ψαράδων που στοχεύουν σε άλλα είδη. Όμως, το μαγείρεμα του προκάλεσε οργή.

 

 

 

Οι πρώτες αντιδράσεις ήρθαν από το Ταμείο Διάσωσης των Ωκεανών. Η Helen Gowans εκ μέρους της οργάνωσης δήλωσε πως «ως πρωτοβουλία διάσωσης των ωκεανών δεν μπορούμε να δικαιολογήσουμε πως ένας μπλε καρχαρίας σερβιρίστηκε ως φαγητό καθώς και το γεγονός πως χρησιμοποιήθηκε σαν αντικείμενο επίδειξης από τον σεφ. 

 

Μία γυναίκα στο Facebook λόγο για «θλιβερό γεγονός σε μια εποχή και σε μια πόλη που μας παρακινούν να βοηθήσουμε στην προστασία των καρχαριών».  Ένας άλλος χρήστης μίλησε για «απαράδεκτη σκηνή, θανάτωση και περιφορά του νεκρού ζώου. Νόμιζα πως αυτές οι εποχές είχαν περάσει. Το μαγείρεμα του καρχαρία καταδικάστηκε και από το δημοτικό συμβούλιο του Πλίμουθ. 

 

Σε παγκόσμιο επίπεδο ο μπλε καρχαρίας θεωρείται «σχεδόν απειλούμενο είδος» στη λίστα της Διεθνής Ένωσης για τη Διάσωση της Φύσης ενώ στη Μεγάλη Βρετανία θεωρείται είδος που έχει προτεραιότητα στο να προστατευθεί, 

 

Με πληροφορίες από Guardian