Ψάρεψαν «συλλεκτικό» αστακό: Ένας στα 50 εκατομμύρια με τόσο σπάνια διχρωμία

Ψάρεψαν «συλλεκτικό» αστακό: Ένας στα 50 εκατομμύρια με τόσο σπάνια διχρωμία Facebook Twitter
Φωτογραφία Maine Center for Coastal Fisheries
0

Έναν πάρα πολύ σπάνιο, δίχρωμο αστακό, ανακάλυψε ένας ψαράς στα ανοικτά του Μέιν στις ΗΠΑ. 

Το οστρακόδερμο είναι χρωματικά διχασμένο κατά μήκος της ράχης του, με τη αριστερή πλευρά του μαύρη και την δεξιά πορτοκαλί και σύμφωνα με τους επιστήμονες το εύρημα είναι εξαιρετικά σπάνιο, αφού μόλις ένας αστακός στα 50 εκατομμύρια παρουσιάζει τέτοια διχρωμία. Ο καπετάνιος Ντάριλ Ντάνχαμ ψάρευε στον κόλπο Πένομπσκοτ, όταν ανέβασε στο κατάστρωμα το οστρακόδερμο και αμέσως κατάλαβε ότι επρόκειτο για ένα πολύ ιδιαίτερο θαλάσσιο πλάσμα. 

Ο ψαράς δώρισε ζωντανό τον αστακό στο Κέντρο Παράκτιας Αλιείας του Μέιν, δίνοντας στους ειδικούς την ευκαιρία να τον μελετήσουν από κοντά. Στο ίδιο κέντρο βρίσκονται ακόμα τρεις σπάνιοι αστακοί: ένας μπλε αστακός (με πιθανότητα μία στα δύο εκατομμύρια) και δύο αστακοί με ανάμεικτο πορτοκαλί και μαύρο χρώμα, των οποίων η πιθανότητα εύρεσης στον αντίστοιχο πληθυσμό είναι μία στα τριάντα εκατομμύρια. 

Ψάρεψαν «συλλεκτικό» αστακό: Ένας στα 50 εκατομμύρια με τόσο σπάνια διχρωμία Facebook Twitter
Εργαζόμενοι του κέντρου αλιείας κρατούν τους τέσσερις σπάνιους αστακούς (Φωτογραφία Maine Center for Coastal Fisheries)

Όπως εξήγησε ένας από τους ειδικούς του κέντρου, ο Πάτρικ Σέπαρντ, η διχρωμία του συγκεκριμένου αστακού οφείλεται σε μία γενετική ανωμαλία. Πολύ σπάνιες θεωρούνται και περιπτώσεις «αλμπίνων» αστακών ή κίτρινων με μαύρα στίγματα. Αρκετοί ψαράδες προσφέρουν συχνά στο Κέντρο τις αλλόκοτες ψαριές τους ενώ αντίστοιχα μεγάλο είναι και το ενδιαφέρον του κοινού - πέρυσι περίπου 7.000 άτομα επισκέφτηκαν το συγκεκριμένο κέντρο για να δουν από κοντά σπάνια πλάσματα της θάλασσας. 

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Αστακών στο Πανεπιστήμιο του Μέιν, Ρίτσαρντ Γουάλε, παρατηρεί ότι πέρα από το χρώμα του, ο συγκεκριμένος αστακός είναι μοναδικό εύρημα, καθώς φέρει σχέδια που παραπέμπουν τόσο σε αρσενικά όσο και σε θηλυκά οστρακόδερμα. Στο λιμάνι του Στόνιγκτον οι επιστήμονες βλέπουν πολύ συχνά σπάνιους αστακούς και υπάρχει ένας πολύ καλός λόγος για αυτό, καθώς είναι το λιμάνι με τη μεγαλύτερη κίνηση σε ολόκληρη την πολιτεία του Μέιν. 

Το 2018, θαλασσινά αξίας 59,6 εκατομμυρίων δολαρίων πέρασαν από το λιμάνι, σύμφωνα με το τμήμα Θαλάσσιων Αποθεμάτων του Μέιν και ο Σέπαρντ εξηγεί ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος των θαλάσσιων αυτών πλασμάτων ήταν αστακοί. Αφού μελετήσουν τον δίχρωμο αστακό, οι επιστήμονες θα τον ρίξουν και πάλι στη θάλασσα μαζί με την υπόλοιπη «εκλεκτή» και σπάνια παρέα της δεξαμενής. 

Με πληροφορίες από New York Times

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ