Με έναν μικρό στρατό να έχει δημιουργήσει μπλόκα σε δρόμους του Σαράγεβο πραγματοποιήθηκε το πρώτο Pride της Βοσνίας.

 

Αρκετές χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν στην πρώτη διοργάνωση Gay Pride στην Βοσνία την Κυριακή, η οποία πραγματοποιήθηκε κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας με τη συμμετοχή ακόμα και ελεύθερων σκοπευτών, καθώς συντηρητικές μουσουλμανικές ομάδες είχαν διοργανώσει παράλληλες αντισυγκεντρώσεις.

 

Η παρέλαση στην πρωτεύουσα του Σαράγιεβο έληξε ειρηνικά, παρά τους φόβους βίας που προκάλεσε επιθετική ομιλία μίσους σε μια χώρα όπου τα συναισθήματα κατά της ομοφυλοφιλίας έχουν συχνή απήχηση στο κοινό.


«Πάντα πίστευα ότι τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα θα πρέπει να υπάρχουν για όλους και όταν είδα όλα αυτά τα σχόλια μίσους εναντίον της πορείας Pride, ένιωσα ότι ήταν υποχρέωση μου να έρθω και να δείξω υποστήριξη», δήλωσε η Σάνια, 54 ετών, από το Σαράγεβο.


Περισσότεροι από 1000 αστυνομικοί διασφάλισαν τη διοργάνωση, προστατεύοντας τη διαδρομή της πορείας με φράκτες και τσιμεντένια μπλοκ. Ελεύθεροι σκοπευτές είχαν επίσης τοποθετηθεί σε οροφές κτιρίων παράλληλα με την διαδρομή στο κέντρο της πόλης. Η Βοσνία είναι η τελευταία χώρα των Βαλκανίων που διοργανώνει παρέλαση υπερηφάνειας, ως δοκιμασία ανεκτικότητας των δικαιωμάτων των μειονοτήτων καθώς επιδιώκει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι διπλωμάτες της ΕΕ και ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ στη χώρα ο οποίος είναι ομοφυλόφιλος, συμμετείχαν στην πορεία για την υποστήριξη των LGBT ατόμων.

 

Οι ακτιβιστές έφεραν πλακάτ με συνθήματα όπως «η αγάπη δεν είναι προνόμιο» και κυμάτιζαν σημαίες με τα χρώματα του ουράνιου τόξου. «Εμείς, οι LGBTQI αγωνιζόμαστε καθημερινά για την ύπαρξη, την ταυτότητα και την αγάπη μας», δήλωσε ο διοργανωτής Branko Culibrk, προσθέτοντας ότι η παθητικότητα των θεσμών στη Βοσνία, όπου απαγορεύεται νόμιμα η διάκριση εναντίον μειονοτικών ομάδων, ενθάρρυνε τη βία από ομοφοβικές ομάδες.


Νωρίτερα την Κυριακή, αρκετές εκατοντάδες άτομα αντίθετα προς την διοργάνωση του Pride πραγματοποίησαν μια ειρηνική συνάντηση και πορεία κρατώντας πλακάτ με συνθήματα κατά της ομοφυλοφιλίας.

 

 

Η συγκέντρωση για τη Μέρα Οικογένειας που διοργανώθηκε ως απάντηση στο Pride
Η συγκέντρωση για τη Μέρα Οικογένειας που διοργανώθηκε ως απάντηση στο Pride

 

Διαδήλωση μουσουλμανικών ομάδων κατά της Παρέλασης Υπερηφάνειας
Διαδήλωση μουσουλμανικών ομάδων κατά της Παρέλασης Υπερηφάνειας

 

Σε κάθε γωνία της πόλης υπήρχαν αστυνομικοί
Σε κάθε γωνία της πόλης υπήρχαν αστυνομικοί

 

Αστυνομικός φραγμός σε κεντρικό δρόμο του Σαράγεβο
Αστυνομικός φραγμός σε κεντρικό δρόμο του Σαράγεβο

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Με πληροφορίες από Reuters