Η πρώτη Παρέλαση Υπερηφάνειας της Βοσνίας την Κυριακή, θα περιφρουρηθεί από σημαντικές αστυνομικές δυνάμεις, καθώς κάποιες συντηρητικές μουσουλμανικές ομάδες προσπάθησαν να αποτρέψουν την εκδήλωση ενώ διοργανώνονται και αντιδιαδηλώσεις.

 

Παρότι οι πολέμιοι του Pride στην πρωτεύουσα Σαράγεβο ζήτησαν ειρηνικές διαμαρτυρίες, οι αρχές είναι ανήσυχες και φοβούνται περιθωριακές ομάδες και υποκίνηση βίας.

 

Περισσότεροι από 1.000 αστυνομικοί θα περιφρουρούν την εκδήλωση στην οποία θα παρευρεθεί ο ανοιχτά ομοφυλόφιλος πρεσβευτής των ΗΠΑ και σύντροφός του. Ελεύθεροι σκοπευτές θα τοποθετηθούν στις στέγες των κτιρίων κατά μήκος της κύριας διαδρομής στο κέντρο της πόλης.

 

Παρόλο που η ομοφυλοφιλία είναι νόμιμη στη Βοσνία, οι queer εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν το 2008 και το 2014 στο Σεράγεβο δέχθηκαν επίθεση από ισλαμιστές ριζοσπάστες και χούλιγκαν. Επίσης δεν υπάρχουν γκέι μπαρ ή μέρη όπου οι LGBT άνθρωποι μπορούν να συναντηθούν ανοιχτά. Όλα αυτά έχουν συμβάλλει στην απομόνωση της γκέι κοινότητας η οποία φέτος για πρώτη φορά θα δει το δική της Παρέλαση Υπερηφάνειας να διασχίζει την πόλη.

 

Οι οργανώσεις των LGBT δηλώνουν πως η ομοφοβία και οι διακρίσεις, που είναι ευρέως διαδεδομένες στα Βαλκάνια, συχνά τροφοδοτούνται από θρησκευτικούς ηγέτες και ακροδεξιά πολιτικά κόμματα. Η Βοσνία είναι μέχρι σήμερα η τελευταία βαλκανική χώρα στην οποία δεν είχε διοργανωθεί ποτέ Pride και η επιτυχία του θεωρείται ως στοίχημα για την ανεκτικότητα των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, καθώς επιδιώκει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

 

Ο πρωθυπουργός Edin Forto υποστηρίζει την εκδήλωση, αλλά ορισμένα συντηρητικά κόμματα επέκριναν το Pride και ζήτησαν την ακύρωσή της παρέλασης. Οι Ορθόδοξες και Καθολικές εκκλησίες είναι επίσης αντίθετες. Μια ομάδα συντηρητικών μη κυβερνητικών οργανώσεων ανακοίνωσε ξεχωριστή πορεία το Σάββατο προωθώντας τις παραδοσιακές οικογενειακές αξίες.

 

Η πορεία υποστηρίχθηκε από διπλωμάτες και ακτιβιστές της ΕΕ από την περιοχή και πέρα από αυτήν. Ο Eric Nelson, Πρεσβευτής του Ηνωμένου Βασιλείου στη Βοσνία, δήλωσε ότι μαζί με τον σύντροφό του θα συμμετάσχουν στην παρέλαση για την υποστήριξη όλων των ΛΟΑΤΚΙ ανθρώπων και των οικογενειών τους.

 

Mε πληροφορίες από Reuters