Για πρώτη φορά Παρέλαση Υπερηφάνειας στη Βοσνία, αλλά με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Για πρώτη φορά Παρέλαση Υπερηφάνειας στη Βοσνία, αλλά με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας Facebook Twitter
0

Η πρώτη Παρέλαση Υπερηφάνειας της Βοσνίας την Κυριακή, θα περιφρουρηθεί από σημαντικές αστυνομικές δυνάμεις, καθώς κάποιες συντηρητικές μουσουλμανικές ομάδες προσπάθησαν να αποτρέψουν την εκδήλωση ενώ διοργανώνονται και αντιδιαδηλώσεις.

Παρότι οι πολέμιοι του Pride στην πρωτεύουσα Σαράγεβο ζήτησαν ειρηνικές διαμαρτυρίες, οι αρχές είναι ανήσυχες και φοβούνται περιθωριακές ομάδες και υποκίνηση βίας.

Περισσότεροι από 1.000 αστυνομικοί θα περιφρουρούν την εκδήλωση στην οποία θα παρευρεθεί ο ανοιχτά ομοφυλόφιλος πρεσβευτής των ΗΠΑ και σύντροφός του. Ελεύθεροι σκοπευτές θα τοποθετηθούν στις στέγες των κτιρίων κατά μήκος της κύριας διαδρομής στο κέντρο της πόλης.

Παρόλο που η ομοφυλοφιλία είναι νόμιμη στη Βοσνία, οι queer εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν το 2008 και το 2014 στο Σεράγεβο δέχθηκαν επίθεση από ισλαμιστές ριζοσπάστες και χούλιγκαν. Επίσης δεν υπάρχουν γκέι μπαρ ή μέρη όπου οι LGBT άνθρωποι μπορούν να συναντηθούν ανοιχτά. Όλα αυτά έχουν συμβάλλει στην απομόνωση της γκέι κοινότητας η οποία φέτος για πρώτη φορά θα δει το δική της Παρέλαση Υπερηφάνειας να διασχίζει την πόλη.

Οι οργανώσεις των LGBT δηλώνουν πως η ομοφοβία και οι διακρίσεις, που είναι ευρέως διαδεδομένες στα Βαλκάνια, συχνά τροφοδοτούνται από θρησκευτικούς ηγέτες και ακροδεξιά πολιτικά κόμματα. Η Βοσνία είναι μέχρι σήμερα η τελευταία βαλκανική χώρα στην οποία δεν είχε διοργανωθεί ποτέ Pride και η επιτυχία του θεωρείται ως στοίχημα για την ανεκτικότητα των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, καθώς επιδιώκει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Ο πρωθυπουργός Edin Forto υποστηρίζει την εκδήλωση, αλλά ορισμένα συντηρητικά κόμματα επέκριναν το Pride και ζήτησαν την ακύρωσή της παρέλασης. Οι Ορθόδοξες και Καθολικές εκκλησίες είναι επίσης αντίθετες. Μια ομάδα συντηρητικών μη κυβερνητικών οργανώσεων ανακοίνωσε ξεχωριστή πορεία το Σάββατο προωθώντας τις παραδοσιακές οικογενειακές αξίες.

Η πορεία υποστηρίχθηκε από διπλωμάτες και ακτιβιστές της ΕΕ από την περιοχή και πέρα από αυτήν. Ο Eric Nelson, Πρεσβευτής του Ηνωμένου Βασιλείου στη Βοσνία, δήλωσε ότι μαζί με τον σύντροφό του θα συμμετάσχουν στην παρέλαση για την υποστήριξη όλων των ΛΟΑΤΚΙ ανθρώπων και των οικογενειών τους.

Mε πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λίβανος: Η Χεζμπολάχ διακηρύσσει το «νόμιμο δικαίωμα» να αμυνθεί κατά του Ισραήλ

Διεθνή / Λίβανος: Η Χεζμπολάχ διακηρύσσει το «νόμιμο δικαίωμα» να αμυνθεί κατά του Ισραήλ

Στην «ανοικτή επιστολή» της, η οργάνωση διακηρύσσει ότι έχει το νόμιμο δικαίωμα «να αμυνθεί κατά ενός εχθρού που επιβάλλει τον πόλεμο στη χώρα μας και δεν σταματά τις επιθέσεις του».
LIFO NEWSROOM
Miss Universe 2025: Στέλεχος της διοργάνωσης αποκάλεσε «χαζή» τη Μις Μεξικό

Διεθνή / Miss Universe 2025: Εκπρόσωπος της διοργάνωσης αποκάλεσε «χαζή» τη Μις Μεξικό

Η Fatima Bosch αντιμετώπισε μια ιδιαίτερα αγενή συμπεριφορά από τον 60χρονο Nawat Itsaragrisil, ο οποίος την επέπληξε δημόσια με τον ισχυρισμό ότι η διαγωνιζόμενη δεν ανήρτησε προωθητικό περιεχόμενο στα social media
LIFO NEWSROOM
Κλαούντια Σέινμπαουμ: Θα κινηθεί νομικά απέναντι στον άνδρα που την παρενόχλησε σε δημόσια εμφάνισή της

Διεθνή / Κλαούντια Σέινμπαουμ: Θα κινηθεί νομικά απέναντι στον άνδρα που την παρενόχλησε σε δημόσια εμφάνισή της

«Aν δεν υποβάλω μήνυση, τι θα συμβεί με τις υπόλοιπες Μεξικανές γυναίκες; Αν το κάνουν αυτό στην πρόεδρο, τι θα γίνει με όλες τις άλλες;», δήλωσε η πρόεδρος του Μεξικού
LIFO NEWSROOM