Πακιστανικό δικαστήριο καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη τρεις άνδρες, επειδή σκότωσαν γυναίκες, οι οποίες «τόλμησαν» να διασκεδάσουν σε έναν γάμο, όπως έγινε γνωστό σήμερα από δικαστικές πηγές.

 

Η τραγωδία σημειώθηκε το 2012 στο Κοχιστάν, μια συντηρητική επαρχία του Πακιστάν και συγκλόνισε όλον τον κόσμο.

 

Σε σχετικό βίντεο που έφτασε στα χέρια των τοπικών αρχών, φαίνονται οι τρεις άτυχες γυναίκες να χτυπούν παλαμάκια και, στην επόμενη σκηνή, τους άνδρες να χορεύουν. Μολονότι στο βίντεο δεν είναι όλοι μαζί, φαίνεται ότι γυναίκες και άνδρες βρίσκονταν στο ίδιο δωμάτιο, κατά παράβαση των αυστηρών εθίμων με βάση τα οποία αυτό δεν επιτρέπεται.

 

Τρεις από τις γυναίκες που εικονίζονται στο βίντεο δολοφονήθηκαν, όπως εξήγησε ο εισαγγελέας της επαρχίας Ατουαλάχ. Οι δράστες ήταν ο αδελφός της μιας και οι πατεράδες των άλλων δύο. Το δικαστήριο καταδίκασε τους τρεις σε ισόβια και αθώωσε άλλους πέντε κατηγορούμενους, διευκρίνισε.

 

Ο συνήγορος υπεράσπισης Σαρφαράζ Χαν ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει έφεση.

 

Επειδή "ατιμάζουν" τις οικογένειές τους, πολλές γυναίκες λιθοβολούνται, μαχαιρώνονται, στραγγαλίζονται ή καίγονται ζωντανές. Οι αφορμές μπορεί να είναι η άρνησή τους να παντρευτούν τον άνδρα που επέλεξε η οικογένειά τους ή ότι βοήθησαν ένα "παράνομο" ζευγάρι να το σκάσει.

 

Ένας κάτοικος της περιοχής, ο Αφζάλ Κοχιστάνι, ήταν εκείνος που έδωσε δημοσιότητα στην υπόθεση και την οδήγησε στα δικαστήρια το 2012, γεγονός εξαιρετικά σπάνιο όταν πρόκειται για εγκλήματα τιμής, τα οποία τις περισσότερες φορές καλύπτονται από ένα πέπλο σιωπής, για τον φόβο αντιποίνων.

 

Με πληροφορίες από AFP/ΑΠΕ-ΜΠΕ