O Γερμανός πρόεδρος Σταϊνμάιερ ζητά συγγνώμη από την Πολωνία για τα εγκλήματα στον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο

O Γερμανός πρόεδρος Σταϊνμάιερ ζητά συγγνώμη από την Πολωνία για τα εγκλήματα στον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο Facebook Twitter
1

O πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ ζήτησε συγγνώμη από τους Πολωνούς για τις γερμανικές ωμότητες που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου.

Η δημόσια συγγνώμη εκφράστηκε σε ομιλία του στο Βιέλονι, την πρώτη πόλη που βομβαρδίστηκε από τη Λούφτβαφε, την αεροπορία των ναζί, σχεδόν 80 χρόνια μετά την έναρξη του Β Παγκοσμίου.

«Αποτίω φόρο τιμής στα θύματα της επίθεσης στο Βιέλονι. Αποτίω φόρο τιμής στους Πολωνούς, θύματα της γερμανικής τυραννίας και ζητώ συγνώμη», είπε ο Σταϊνμάιερ μιλώντας στα γερμανικά και στα πολωνικά, παρουσία πολλών αξιωματούχων κυρίως του ομολόγου της Πολωνίας.

Ο Σταϊνμάιερ, μαζί με αρκετούς αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, έφθασε στην Πολωνία για να τιμήσει την 80ή επέτειο της έναρξης του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου.

Πριν ξημερώσει την 1η Σεπτεμβρίου 1939, η Λούφτβαφε βομβάρδισε τη μικρή, ανυπεράσπιστη και στρατιωτικά ασήμαντη πόλη, οι κάτοικοι της οποίας που εκείνη την ώρα κοιμόνταν. Σχεδόν 1.200 άνθρωποι σκοτώθηκαν στους βομβαρδισμούς. Οι πρώτες βόμβες έπεσαν στο νοσοκομείο της πόλης, παρότι είχε τον κόκκινο σταυρό στη στέγη του. Σχεδόν το 75% του κέντρου της πόλης καταστράφηκε.

Η επίθεση στο Βιέλονι σηματοδοτεί την έναρξη του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, στον οποίο έχασαν τη ζωή τους έξι εκατομμύρια Πολωνοί, ανάμεσά τους τρία εκατομμύρια Πολωνοί εβραίοι.

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πριγκίπισσα Νταϊάνα: «Η απάτη του BBC την άφησε εκτεθειμένη στο Παρίσι τη νύχτα που πέθανε» υποστηρίζει ο αδελφός της

Διεθνή / Πριγκίπισσα Νταϊάνα: «Η απάτη του BBC την άφησε εκτεθειμένη στο Παρίσι τη νύχτα που πέθανε» υποστηρίζει ο αδελφός της

Ο Τσαρλς Σπένσερ μιλά πρώτη φορά ανοιχτά για την περίφημη συνέντευξη Panorama του 1995 και τις τραγικές συνέπειες που θεωρεί ότι είχε στη ζωή της αδελφής του
LIFO NEWSROOM
Ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία: «Πράσινο φως» στο πρώτο επενδυτικό πρόγραμμα της ΕΕ ύψους 1,5 δισ. ευρώ

Διεθνή / Ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία: «Πράσινο φως» στο πρώτο επενδυτικό πρόγραμμα της ΕΕ ύψους 1,5 δισ. ευρώ

Οι ευρωβουλευτές κατέληξαν επίσης σε συμφωνία για τη δημιουργία ενός ταμείου για την επιτάχυνση του μετασχηματισμού των αλυσίδων εφοδιασμού στον τομέα της άμυνας (FAST)
LIFO NEWSROOM
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ζητά από την Πολωνία να αναγνωρίζει όλους τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών

Διεθνή / Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ζητά από την Πολωνία να αναγνωρίζει όλους τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών

Το δικαστήριο ξεκαθάρισε ότι η Πολωνία δεν υποχρεώνεται να αλλάξει τη νομοθεσία της, αλλά οφείλει να αναγνωρίζει τους συγκεκριμένους γάμους όταν έχουν συναφθεί εντός της ΕΕ
LIFO NEWSROOM