O Γερμανός πρόεδρος Σταϊνμάιερ ζητά συγγνώμη από την Πολωνία για τα εγκλήματα στον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο

O Γερμανός πρόεδρος Σταϊνμάιερ ζητά συγγνώμη από την Πολωνία για τα εγκλήματα στον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο Facebook Twitter
1

O πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ ζήτησε συγγνώμη από τους Πολωνούς για τις γερμανικές ωμότητες που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου.

Η δημόσια συγγνώμη εκφράστηκε σε ομιλία του στο Βιέλονι, την πρώτη πόλη που βομβαρδίστηκε από τη Λούφτβαφε, την αεροπορία των ναζί, σχεδόν 80 χρόνια μετά την έναρξη του Β Παγκοσμίου.

«Αποτίω φόρο τιμής στα θύματα της επίθεσης στο Βιέλονι. Αποτίω φόρο τιμής στους Πολωνούς, θύματα της γερμανικής τυραννίας και ζητώ συγνώμη», είπε ο Σταϊνμάιερ μιλώντας στα γερμανικά και στα πολωνικά, παρουσία πολλών αξιωματούχων κυρίως του ομολόγου της Πολωνίας.

Ο Σταϊνμάιερ, μαζί με αρκετούς αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, έφθασε στην Πολωνία για να τιμήσει την 80ή επέτειο της έναρξης του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου.

Πριν ξημερώσει την 1η Σεπτεμβρίου 1939, η Λούφτβαφε βομβάρδισε τη μικρή, ανυπεράσπιστη και στρατιωτικά ασήμαντη πόλη, οι κάτοικοι της οποίας που εκείνη την ώρα κοιμόνταν. Σχεδόν 1.200 άνθρωποι σκοτώθηκαν στους βομβαρδισμούς. Οι πρώτες βόμβες έπεσαν στο νοσοκομείο της πόλης, παρότι είχε τον κόκκινο σταυρό στη στέγη του. Σχεδόν το 75% του κέντρου της πόλης καταστράφηκε.

Η επίθεση στο Βιέλονι σηματοδοτεί την έναρξη του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, στον οποίο έχασαν τη ζωή τους έξι εκατομμύρια Πολωνοί, ανάμεσά τους τρία εκατομμύρια Πολωνοί εβραίοι.

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΑΣΑΝΤ ΣΥΡΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑ ΠΟΛΕΜΟΥ

Διεθνή / Συρία: Σε εξέλιξη προετοιμασία υπόθεσης για εγκλήματα πολέμου κατά του καθεστώτος Άσαντ

Ο πρώην διοικητής της πολιτοφυλακής του καθεστώτος Άσαντ, κατηγορείται για μαζικές δολοφονίες και βίαιες εξαφανίσεις αμάχων στη Δαμασκό, σε μια υπόθεση που θεωρείται κρίσιμη για τη μεταβατική δικαιοσύνη στη Συρία
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΙΡΑΝ ΠΙΤ ΧΕΓΚΣΕΘ ΚΟΝΓΚΡΕΣΟ

Διεθνή / Χέγκσεθ για Ιράν: «Ο πόλεμος ήταν αναγκαίος, αποτελούσαν υπαρξιακή απειλή»

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας βρέθηκε ενώπιον του Κογκρέσου για να «λογοδοτήσει» και να δεχτεί ερωτήσεις - κυρίως για τον πόλεμο με το Ιράν, παρότι τυπικά η ακρόαση αφορούσε τον νέο αμυντικό προϋπολογισμό του Πενταγώνου
THE LIFO TEAM