Χιλιάδες διαδηλωτές κατά της παγκοσμιοποίησης και ακτιβιστές για το περιβάλλον ένωσαν σήμερα τη φωνή τους με μέλη των Κίτρινων Γιλέκων και Βάσκους αυτονομιστές, κοντά στην πόλη Μπιαρίτς, όπου φιλοξενείται η σύνοδος G7.

 

Ταυτόχρονα, στο Παρίσι, μερικές εκατοντάδες μέλη των Κίτρινων Γιλέκων διαδήλωσαν και αυτά κατά της διεξαγωγής της συνόδου στο Μπιαρίτς. Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στη πόλη Εντάι στη γαλλική μεθόριο με την Ισπανία για να διαμαρτυρηθούν κατά της οικονομικής και κλιματικής πολιτικής που ακολουθούν οι πιο ανεπτυγμένες βιομηχανικά χώρες.


Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό με διάφορα συνθήματα για πληθώρα ζητημάτων, όπως για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων και την κατάσταση στην Παλαιστίνη. Τα περισσότερα μηνύματά απευθύνονταν στους ηγέτες των κρατούν που θα συμμετάσχουν στην τριήμερη σύνοδο (ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Καναδάς, Ιαπωνία και Ιταλία).

 

EPA
EPA

 

«Όχι στην G7. Για έναν καλύτερο κόσμο», έγραφε ένα πανό. «Αρχηγοί κρατών, ο Αμαζόνιος φλέγεται», έγραφε ένα άλλο. Οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία από την πόλη Εντάι ως την πόλη Ιρούν της Ισπανίας, περίπου 30 χιλιόμετρα νοτίως της Μπιαρίτς.


Περισσότεροι από 13.000 αστυνομικοί, υποστηριζόμενοι από στρατιώτες, έχουν αναπτυχθεί στο Μπιαρίτς και η αστυνομία είχε εκφράσει φόβους ότι αναρχικές οργανώσεις πιθανόν να επιχειρούσαν να προκαλέσουν επεισόδια στη σημερινή διαδήλωση, η οποία χαρακτηρίστηκε ειρηνική.


Την Παρασκευή τραυματίστηκαν ελαφρά τέσσερις αστυνομικοί από την ρίψη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού από διαδηλωτές κοντά στην αντι-σύνοδο της G7 στην Εντάι. Η αστυνομία προχώρησε σε 17 συλλήψεις. 


Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr