Brexit: Η Ευρωπαϊκή Ένωση απορρίπτει την πρόταση Τζόνσον για επαναδιαπραγμάτευση του backstop

Brexit: Η Ευρωπαϊκή Ένωση απορρίπτει την πρόταση Τζόνσον για επαναδιαπραγμάτευση του backstop Facebook Twitter
0

Με κατηγορηματικό τρόπο απέρριψε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, την πρόταση του Βρετανού πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον για επαναδιαπραγμάτευση του backstop, δηλαδή της δικλίδας ασφαλείας στα σύνορα μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας.

Το ζήτημα αποτελεί ένα από τα «αγκάθια« του Brexit στη Βρετανία. O Τουσκ τόνισε πως στην επιστολή που έλαβε δεν περιλαμβάνεται «καμία ρεαλιστική εναλλακτική».

Ο Μπόρις Τζόνσον στην επιστολή του υποστήριζε ότι το backstop είναι αντιδημοκρατικό, γιατί η Βρετανία δεν θα μπορεί να βγει από την τελωνειακή ένωση, ενώ η Βόρεια Ιρλανδία θα δεσμεύεται από τους κανόνες της Ε.Ε. Επίσης, υποστήριζε ότι η ύπαρξή του δεν συμβαδίζει με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την έξοδο από την Ε.Ε., ενώ υποβαθμίζει τη συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής για την ειρήνευση στη Βόρεια Ιρλανδία. Για τον λόγο αυτό, προτείνει ένα σύστημα εναλλακτικών κανόνων ως το τέλος της μεταβατικής περιόδου, που θα αποτρέψουν το backstop αλλά και το σκληρό σύνορο.

Απαντώντας στον Βρετανό πρωθυπουργό, ο Ντόναλντ Τουσκ σημειώνει ότι «τo backstop είναι μια διασφάλιση για την αποφυγή του σκληρού συνόρου στο νησί της Ιρλανδίας, εκτός εάν και μέχρι να βρεθεί μια εναλλακτική διευθέτηση», σχολιάζοντας ότι «αυτοί που είναι αντίθετοι στο backstop και δεν προτείνουν ρεαλιστικές εναλλακτικές στην ουσία υποστηρίζουν την επανεγκατάσταση ενός συνόρου. Ακόμη και αν δεν το παραδέχονται».

Ανάλογο ήταν το σχόλιο και της εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Νατάσα Μπερτό, η οποία μιλώντας στους δημοσιογράφους είπε ότι τόσο το Λονδίνο όσο και η Ε.Ε. υποδεικνύουν το backstop ως τον μοναδικό τρόπο να αποφευχθούν εκ νέου οι εκτεταμένοι έλεγχοι στα σύνορα της Ιρλανδίας στην μετά- Brexit εποχή.

«Η επιστολή δεν παρέχει μια νόμιμη λειτουργική λύση για την αποφυγή της επιστροφής σε ένα σκληρό σύνορο στο νησί της Ιρλανδίας. Η θέση μας αναφορικά με το backstop είναι γνωστή... Είναι ο μοναδικός τρόπος που υποδεικνύεται και από τις δύο πλευρές μέχρι στιγμής για την εκπλήρωση αυτής της δέσμευσης», τόνισε.

Επίσης, σημείωσε, η πρόταση του Βρετανού πρωθυπουργού δεν διασφαλίζει ότι οι αλλαγές που προτείνει «μπορεί να εφαρμοστούν εντός του προκαθορισμένου χρονικού πλαισίου».

Κατά της επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας τάχθηκε και ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Άντι Ρίνε, που έχει την εξάμηνη εναλλασσόμενη προεδρία της Ε.Ε. αυτή την περίοδο.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βλαντιμίρ Πούτιν: Η φερόμενη ως κόρη του μιλά για τον πόλεμο στην Ουκρανία - «Λυπάμαι, δεν είμαι υπεύθυνη»

Διεθνή / Βλαντιμίρ Πούτιν: Η φερόμενη ως κόρη του μιλά για τον πόλεμο στην Ουκρανία - «Λυπάμαι, δεν είμαι υπεύθυνη»

Η 22χρονη εντοπίστηκε στο Παρίσι από Ουκρανό δημοσιογράφο, ο οποίος τη ρώτησε πώς αισθάνεται για τις πράξεις του Ρώσου προέδρου, ενώ την κάλεσε να επισκεφτεί το Κίεβο
LIFO NEWSROOM
Ιταλία: Νομοσχέδιο για τη σεξουαλική αγωγή ως «φραγμός» στη «woke ιδεολογία φύλου»

Διεθνή / Ιταλία: Νομοσχέδιο για τη σεξουαλική αγωγή ως «φραγμός» στη «woke ιδεολογία φύλου»

Ο υφυπουργός Παιδείας υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο, ενώ κατηγόρησε την Αριστερά ότι θέλει «να φέρνει drag queens και πορνοστάρ στα σχολεία για να μιλούν για σεξουαλική ρευστότητα και παρένθετη μητρότητα»
LIFO NEWSROOM
Το Σαν Φρανσίσκο μηνύει 10 πολυεθνικές για  τα «εθιστικά» υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα

Διεθνή / Το Σαν Φρανσίσκο μηνύει 10 πολυεθνικές για  τα «εθιστικά» υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα

Η αγωγή ισχυρίζεται ότι οι εταιρείες γνώριζαν ότι τα προϊόντα τους ήταν «επικίνδυνα για κατανάλωση» και χρησιμοποιούσαν «παραπλανητικές τακτικές» για να τα προωθήσουν
LIFO NEWSROOM
New York Times: Προσφεύγουν κατά του Πενταγώνου για τους νέους περιορισμούς στον Τύπο

Διεθνή / New York Times: Προσφεύγουν κατά του Πενταγώνου για τους νέους περιορισμούς στον Τύπο

Πρόσφατα τέθηκαν σε ισχύ νέοι όροι διαπιστεύσεων που απαγορεύουν στους δημοσιογράφους να ζητούν πληροφορίες οι οποίες δεν έχουν εγκριθεί εκ των προτέρων από την πολιτική ηγεσία
LIFO NEWSROOM