Reuters: Μήνυμα Ουάσινγκτον προς Αθήνα πως η βοήθεια στο ιρανικό τάνκερ μπορεί να θεωρηθεί υποστήριξη τρομοκρατικής οργάνωσης

Reuters: Μήνυμα Ουάσινγκτον προς Αθήνα πως η βοήθεια στο ιρανικό τάνκερ μπορεί να θεωρηθεί υποστήριξη τρομοκρατικής οργάνωσης Facebook Twitter
1

Οι ΗΠΑ έχουν μεταφέρει την «ισχυρή θέση» τους προς την ελληνική κυβέρνηση σχετικά με το ιρανικό τάνκερ που απέπλευσε χθες από το Γιβραλτάρ και κινείται προς την Ελλάδα, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters. 

Σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, το τάνκερ μεταφέρει πετρέλαιο με τελικό προορισμό τη Συρία. Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που μίλησε στο Reuters και σχολιάζοντας τις πληροφορίες πως το τάνκερ πρόκειται να καταπλεύσει στο λιμάνι της Καλαμάτας ανέφερε πως «κάθε προσπάθεια να βοηθηθεί το τάνκερ μπορεί να θεωρηθεί ως παροχή υλικής βοήθειας σε ξένη τρομοκρατική οργάνωση». 

Διευκρινίζεται πως για την ώρα δεν έχει υπάρξει κάποιο διάβημα ή άλλου είδους επίσημη επικοινωνία ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις σχετικά με το τάνκερ Adrian Darya, πρώην Grace, παρά μόνο παρασκηνιακές επαφές ανάμεσα σε αξιωματούχους ενόψει του κατάπλου του τάνκερ στο λιμάνι της Καλαμάτας. 

Σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο που μίλησε στο Reuters, το τάνκερ υποστηρίζει την Ισλαμική Επαναστατική Φρουρά, την οποία οι ΗΠΑ έχουν κατατάξει στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων. Ο αξιωματούχος του Στέιτ Νιτπάρτμεντ είπε στο Reuters πως οι ΗΠΑ έχουν μεταφέρει την «ισχυρή θέση» τους τόσο στην ελληνική κυβέρνηση όσο και σε άλλες χώρες με λιμάνια στη Μεσόγειο στα οποία θα μπορούσε να καταπλεύσει το τάνκερ. 

Πλακιωτάκης: Δεν έχουμε αίτημα κατάπλου του ιρανικού τάνκερ

 

Η Ελλάδα δεν έχει λάβει επίσημο αίτημα κατάπλου του ιρανικού πετρελαιοφόρου που αφέθηκε ελεύθερο από το Γιβραλτάρ, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτακης αφήνοντας να εννοηθεί πως η Αθήνα δεν θα τοποθετηθεί επίσημα έως ότου το πλοίο διευκρινίσει τις προθέσεις του.

Ο Γιάννης Πλακιωτάκης σημείωσε ότι οι ελληνικές Αρχές παρακολουθούν επισταμένα την πορεία του Adrian Darya 1 (πρώην Grace 1) κι ότι το γραφείο του βρίσκεται σε τακτική επικοινωνία με το υπουργείο Εξωτερικών.

Η Ουάσιγκτον έχει προειδοποιήσει την Αθήνα και άλλες μεσογειακές χώρες ότι τυχόν ελλιμενισμός του πετρελαιοφόρου σε οποιοδήποτε λιμάνι θα ισοδυναμεί με παροχή βοήθειας σε τρομοκρατική οργάνωση, σύμφωνα με διαρροές αξιωματούχων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Με βάση τα υφιστάμενα δεδομένα το τάνκερ αναμένεται να φτάσει ανοιχτά της Πελοποννήσου την προσεχή Κυριακή, όμως η ώρα αποφάσεων για την ελληνική κυβέρνηση ενδέχεται να έλθει νωρίτερα, καθότι το αίτημα κατάπλου πρέπει να σταλεί τουλάχιστον 48 ώρες πριν.

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΤΖΟ ΜΠΑΙΝΤΕΝ ΕΦΟΡΙΑ

Διεθνή / ABC News: Η κυβέρνηση Τραμπ πρόκειται να συγκροτήσει «Επιτροπή Αλήθειας και Δικαιοσύνης» για την αποζημίωση των συμμάχων του

Οι αποζημιώσεις αφορούν άτομα που δήλωσαν θύματα κυβερνητικής «εργαλειοποίησης» των κρατικών μηχανισμών κατά την διακυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ

Διεθνή / «Τα 20 χρόνια είναι αρκετά» – Ο Τραμπ θέτει όριο στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι μια αναστολή 20 ετών στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν θα ήταν αρκετή για μια συμφωνία, σηματοδοτώντας πιθανή μετατόπιση στη στάση του απέναντι στην Τεχεράνη
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΟΛΕΜΟΣ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Politico: «Ο πόλεμος στο Ιράν αφορά και την Ευρώπη» εξηγεί πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ

Προειδοποίησε ότι η Ευρώπη δεν δείχνει την απαραίτητη σοβαρότητα απέναντι ούτε στην Κίνα, συνδέοντας τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή με τη ρωσοκινεζική συνεργασία και τόνισε ότι οι μεγάλες κρίσεις είναι πλέον αλληλένδετες, κάτι που η Ευρώπη εξακολουθεί να υποτιμά
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια