Reuters: Μήνυμα Ουάσινγκτον προς Αθήνα πως η βοήθεια στο ιρανικό τάνκερ μπορεί να θεωρηθεί υποστήριξη τρομοκρατικής οργάνωσης

Reuters: Μήνυμα Ουάσινγκτον προς Αθήνα πως η βοήθεια στο ιρανικό τάνκερ μπορεί να θεωρηθεί υποστήριξη τρομοκρατικής οργάνωσης Facebook Twitter
1

Οι ΗΠΑ έχουν μεταφέρει την «ισχυρή θέση» τους προς την ελληνική κυβέρνηση σχετικά με το ιρανικό τάνκερ που απέπλευσε χθες από το Γιβραλτάρ και κινείται προς την Ελλάδα, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters. 

Σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, το τάνκερ μεταφέρει πετρέλαιο με τελικό προορισμό τη Συρία. Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που μίλησε στο Reuters και σχολιάζοντας τις πληροφορίες πως το τάνκερ πρόκειται να καταπλεύσει στο λιμάνι της Καλαμάτας ανέφερε πως «κάθε προσπάθεια να βοηθηθεί το τάνκερ μπορεί να θεωρηθεί ως παροχή υλικής βοήθειας σε ξένη τρομοκρατική οργάνωση». 

Διευκρινίζεται πως για την ώρα δεν έχει υπάρξει κάποιο διάβημα ή άλλου είδους επίσημη επικοινωνία ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις σχετικά με το τάνκερ Adrian Darya, πρώην Grace, παρά μόνο παρασκηνιακές επαφές ανάμεσα σε αξιωματούχους ενόψει του κατάπλου του τάνκερ στο λιμάνι της Καλαμάτας. 

Σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο που μίλησε στο Reuters, το τάνκερ υποστηρίζει την Ισλαμική Επαναστατική Φρουρά, την οποία οι ΗΠΑ έχουν κατατάξει στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων. Ο αξιωματούχος του Στέιτ Νιτπάρτμεντ είπε στο Reuters πως οι ΗΠΑ έχουν μεταφέρει την «ισχυρή θέση» τους τόσο στην ελληνική κυβέρνηση όσο και σε άλλες χώρες με λιμάνια στη Μεσόγειο στα οποία θα μπορούσε να καταπλεύσει το τάνκερ. 

Πλακιωτάκης: Δεν έχουμε αίτημα κατάπλου του ιρανικού τάνκερ

 

Η Ελλάδα δεν έχει λάβει επίσημο αίτημα κατάπλου του ιρανικού πετρελαιοφόρου που αφέθηκε ελεύθερο από το Γιβραλτάρ, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτακης αφήνοντας να εννοηθεί πως η Αθήνα δεν θα τοποθετηθεί επίσημα έως ότου το πλοίο διευκρινίσει τις προθέσεις του.

Ο Γιάννης Πλακιωτάκης σημείωσε ότι οι ελληνικές Αρχές παρακολουθούν επισταμένα την πορεία του Adrian Darya 1 (πρώην Grace 1) κι ότι το γραφείο του βρίσκεται σε τακτική επικοινωνία με το υπουργείο Εξωτερικών.

Η Ουάσιγκτον έχει προειδοποιήσει την Αθήνα και άλλες μεσογειακές χώρες ότι τυχόν ελλιμενισμός του πετρελαιοφόρου σε οποιοδήποτε λιμάνι θα ισοδυναμεί με παροχή βοήθειας σε τρομοκρατική οργάνωση, σύμφωνα με διαρροές αξιωματούχων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Με βάση τα υφιστάμενα δεδομένα το τάνκερ αναμένεται να φτάσει ανοιχτά της Πελοποννήσου την προσεχή Κυριακή, όμως η ώρα αποφάσεων για την ελληνική κυβέρνηση ενδέχεται να έλθει νωρίτερα, καθότι το αίτημα κατάπλου πρέπει να σταλεί τουλάχιστον 48 ώρες πριν.

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΖΕΦΡΙ ΕΠΣΤΑΪΝ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Διεθνή / Πιθανό σημείωμα αυτοκτονίας του Τζέφρι Έπσταϊν παραμένει «κρυφό» για χρόνια

Ένα φερόμενο σημείωμα αυτοκτονίας του Τζέφρι Έπσταϊν, που εντοπίστηκε εβδομάδες πριν από τον θάνατό του το 2019, παραμένει σφραγισμένο σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με τους New York Times
THE LIFO TEAM
ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΑΓΓΛΙΑ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

Διεθνή / Βρετανία: Aνεβάζει το επίπεδο τρομοκρατικής απειλής σε «σοβαρό» μετά την επίθεση στο Γκόλντερς Γκριν

«Το επίπεδο απειλής αυξήθηκε σε “σοβαρό”, που σημαίνει ότι μια τρομοκρατική επίθεση θεωρείται ιδιαίτερα πιθανή» δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου
THE LIFO TEAM
ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΑΣΑΝΤ ΣΥΡΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑ ΠΟΛΕΜΟΥ

Διεθνή / Συρία: Σε εξέλιξη προετοιμασία υπόθεσης για εγκλήματα πολέμου κατά του καθεστώτος Άσαντ

Ο πρώην διοικητής της πολιτοφυλακής του καθεστώτος Άσαντ, κατηγορείται για μαζικές δολοφονίες και βίαιες εξαφανίσεις αμάχων στη Δαμασκό, σε μια υπόθεση που θεωρείται κρίσιμη για τη μεταβατική δικαιοσύνη στη Συρία
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΙΡΑΝ ΠΙΤ ΧΕΓΚΣΕΘ ΚΟΝΓΚΡΕΣΟ

Διεθνή / Χέγκσεθ για Ιράν: «Ο πόλεμος ήταν αναγκαίος, αποτελούσαν υπαρξιακή απειλή»

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας βρέθηκε ενώπιον του Κογκρέσου για να «λογοδοτήσει» και να δεχτεί ερωτήσεις - κυρίως για τον πόλεμο με το Ιράν, παρότι τυπικά η ακρόαση αφορούσε τον νέο αμυντικό προϋπολογισμό του Πενταγώνου
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια