Reuters: Το ιρανικό τάνκερ κατευθύνεται προς την Ελλάδα

Reuters: Το ιρανικό τάνκερ κατευθύνεται προς την Ελλάδα Facebook Twitter
0

Το ιρανικό τάνκερ, που εμπλέκεται στην αντιπαράθεση ανάμεσα στην Τεχεράνη και τη Δύση, ταξιδεύει σήμερα προς την Ελλάδα αφού άφησε το Γιβραλτάρ, σύμφωνα με τα στοιχεία υπηρεσίας που παρακολουθεί τη ναυσιπλοΐα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Μερικές ώρες νωρίτερα οι αρχές του Γιβραλτάρ απέρριψαν αμερικανικό αίτημα να κρατηθεί περαιτέρω το τάνκερ.

Η Βρετανία συνέλαβε το δεξαμενόπλοιο τον Ιούλιο κοντά στο Γιβραλτάρ με την υποψία ότι μετέφερε πετρέλαιο στη Συρία, στενή σύμμαχο του Ιράν, παραβιάζοντας τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό οδήγησε στην ενίσχυση των εντάσεων στις οδούς της διεθνούς ναυσιπλοΐας για τη μεταφορά του πετρελαίου μέσω του Κόλπου.

Το Grace 1, που μετονομάσθηκε σε Adrian Darya 1, απέπλευσε από το Γιβραλτάρ γύρω στις 11 μ.μ. (τοπική ώρα, μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας). Σύμφωνα με τα δεδομένα που είχε νωρίς σήμερα το πρωί η υπηρεσία Refinitiv που παρακολουθεί την ναυσιπλοΐα, το σκάφος κατευθύνεται προς την ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας.

Η κράτηση του δεξαμενοπλοίου τερματίσθηκε την περασμένη εβδομάδα, όμως ομοσπονδιακό δικαστήριο στην Ουάσινγκτον εξέδωσε την Παρασκευή ένταλμα για την κατάσχεση του τάνκερ, του πετρελαίου που μεταφέρει και σχεδόν 1 εκατομμυρίου δολαρίων.

Το Γιβραλτάρ ανακοίνωσε χθες, Κυριακή, πως δεν μπορεί να συμμορφωθεί με το αίτημα αυτό επειδή δεσμεύεται από τη νομοθεσία της ΕΕ.

Η Ουάσινγκτον αποπειράθηκε να θέσει υπό κράτηση το Grace 1 με το αιτιολογικό ότι έχει σχέσεις με το σώμα των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης, το οποίο έχει χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση.

Στο μεταξύ, ανώτερος Ιρανός κοινοβουλευτικός φέρεται να δήλωσε πως η κρίση στις σχέσεις του Ιράν με τη Βρετανία, στο πλαίσιο της οποίας η Τεχεράνη συνέλαβε τον περασμένο μήνα ένα δεξαμενόπλοιο με σημαία Βρετανίας, δεν θα τερματισθεί μέχρι το τάνκερ να φθάσει στον προορισμό του.

«Μέχρι το ιρανικό πετρελαιοφόρο να φθάσει στον προορισμό του οι Βρετανοί πρέπει να βοηθήσουν να τερματισθεί η κρίση, δήλωσε ο Χεσματολάχ Φαλαχατπισέχ, μέλος της επιτροπής εθνικής ασφαλείας και εξωτερικών υποθέσεων του ιρανικού κοινοβουλίου, σύμφωνα με το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

«Αυτό σημαίνει πως η κρίση με τη Βρετανία δεν έχει τελειώσει. Η Βρετανία έχει την πρωταρχική ευθύνη να βάλει ένα τέλος στην κρίση του πετρελαιοφόρου», δήλωσε ο Φαλαχατπισέχ.

Το Ιράν έχει αρνηθεί πως το δεξαμενόπλοιό του κατευθυνόταν ποτέ στη Συρία.

Εξάλλου το Ιράν προειδοποίησε τις ΗΠΑ εναντίον οποιασδήποτε νέας απόπειρα να συλληφθεί το πετρελαιοφόρο στην ανοικτή θάλασσα, μετά τον απόπλου του από το Γιβραλτάρ, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ερωτηθείς αν οι ΗΠΑ ενδέχεται να ανανεώσουν το αίτημά τους να συλληφθεί το τάνκερ αφού απέπλευσε από το Γιβραλτάρ, ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Αμπάς Μουσαβί δήλωσε: «Μια τέτοια ενέργεια θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στην ανοικτή θάλασσα. Έχουμε εκδώσει προειδοποίηση μέσω επίσημων διαύλων, ιδιαίτερα μέσω της πρεσβείας της Ελβετίας».

Η Ελβετία αντιπροσωπεύει τα αμερικανικά συμφέροντα στο Ιράν, το οποίο δεν διατηρεί διπλωματικές σχέσεις με τις ΗΠΑ.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Διεθνή / Αυστραλία: Τρεις ακόμη παίκτριες της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου του Ιράν επιστρέφουν στην Τεχεράνη

«Οι Αυστραλοί πρέπει να αισθάνονται περήφανοι που στη χώρα μας αυτές οι γυναίκες βρέθηκαν μπροστά σε πραγματικές επιλογές και ήρθαν σε επαφή με αρχές που προσπάθησαν να τις βοηθήσουν», δήλωσε ο Αυστραλός ΥΠΕΞ
THE LIFO TEAM
ΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ CNN

Διεθνή / Πεντάγωνο και Λευκός Οίκος επιτίθενται στο CNN εξαιτίας άρθρου για τον πόλεμο στο Ιράν

Σε ανοιχτή σύγκρουση με το CNN πέρασαν το Πεντάωνο και ο Λευκός Οίκος, έπειτα από δημοσίευμα του δικτύου που αμφισβητεί την ετοιμότητα της επιχείρησης των ΗΠΑ στον πόλεμο με το Ιράν
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΗΝΩΜΕΝΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ

Διεθνή / Το Ιράν ανακοίνωσε τα αντίποινα για το πλήγμα στο Χαργκ: Καλεί τους κατοίκους των ΗΑΕ σε εκκενώσεις

Ο μουσουλμανικός πληθυσμός των ΗΑΕ και των οικιστικών τους κέντρων καλείται να εκκενώσει λιμάνια, αποβάθρες και τις περιοχές όπου βρίσκονται αμερικανικές δυνάμεις
THE LIFO TEAM
Τα κατοικίδια που μένουν πίσω όταν οι άνθρωποι φεύγουν από τη Μέση Ανατολή

Διεθνή / Τα κατοικίδια που μένουν πίσω όταν οι άνθρωποι φεύγουν από τη Μέση Ανατολή

Η Γαλλία διευκολύνει προσωρινά την επιστροφή πολιτών της μαζί με κατοικίδια από τη Μέση Ανατολή, την ώρα που καταφύγια στο Ντουμπάι λένε ότι γεμίζουν από ζώα που μένουν πίσω λόγω του πολέμου με το Ιράν.
THE LIFO TEAM
Ο Μαμντάνι ιδρύει γραφείο ΛΟΑΤΚΙ+ υποθέσεων με τρανς επικεφαλής

Διεθνή / Ο Μαμντάνι ιδρύει γραφείο ΛΟΑΤΚΙ+ υποθέσεων με τρανς επικεφαλής

Η Νέα Υόρκη αποκτά για πρώτη φορά ειδικό γραφείο για θέματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, με την Taylor Brown να γίνεται το πρώτο τρανς πρόσωπο που αναλαμβάνει την ηγεσία γραφείου ή υπηρεσίας του δήμου.
THE LIFO TEAM
«Είστε χειρότεροι ο ένας από τον άλλον»: Ιρανοί αντικαθεστωτικοί στρέφονται κατά του Τραμπ

Διεθνή / «Είστε χειρότεροι ο ένας από τον άλλον»: Ιρανοί αντικαθεστωτικοί στρέφονται κατά του Τραμπ

Από την ελπίδα στην απογοήτευση φαίνεται να περνά η στάση πολλών Ιρανών, καθώς ο πόλεμος και οι αεροπορικές επιδρομές εντείνουν την καταστροφή και την αβεβαιότητα στη χώρα τους
THE LIFO TEAM