Ιταλία: Ο Σαλβίνι θέλει να εμποδίσει την αποβίβαση μεταναστών από δύο πλοία

Ιταλία: Ο Σαλβίνι θέλει να εμποδίσει την αποβίβαση μεταναστών από δύο πλοία Facebook Twitter
EPA
0

Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι δήλωσε την Τρίτη ότι εργάζεται προκειμένου να εμποδίσει δύο πλοία διάσωσης μεταναστών στη θάλασσα τα οποία έχουν ναυλώσει γαλλικές και ισπανικές ΜΚΟ να φέρουν περισσότερους από 500 μετανάστες στην Ιταλία.

Το Ocean Viking των γαλλικών ΜΚΟ Γιατροί χωρίς Σύνορα, SOS Mediterranee, περισυνέλεξε περίπου 356 μετανάστες ανοικτά των ακτών της Λιβύης από την Παρασκευή, ενώ το ισπανικό πλοίο Open Arms διέσωσε περίπου 160 ανθρώπους. Και τα δύο πλοία βρίσκονται στην κεντρική Μεσόγειο σε κοντινή απόσταση από το ιταλικό νησί Λαμπεντούζα και αναζητούν ένα ασφαλές λιμάνι για να αποβιβάσουν τους κυρίως Αφρικανούς μετανάστες.

Όμως ο Σαλβίνι, ηγέτης της ακροδεξιάς Λέγκας που έχει δει τα ποσοστά της να εκτοξεύονται αφότου ανέλαβε πέρυσι την εξουσία και ξεκίνησε μια άγρια αντιμεταναστευτική καταστολή, δήλωσε σήμερα πως τα πλοία δεν είναι πρόβλημα της Ρώμης. «Εργάζομαι στο υπουργείο αυτό το πρωί προκειμένου να εμποδίσω περισσότερους από 500 μετανάστες να αποβιβαστούν από δύο πλοία ΜΚΟ, ένα γαλλικό και ένα ισπανικό», έγραψε ο Σαλβίνι στο Facebook. «Θα σας ενημερώσω πώς τελειώνει αυτό. Δεν θα τα παρατήσω».

Ο Σαλβίνι είπε πως η Λιβύη προσφέρθηκε να δεχτεί πίσω τους μετανάστες που βρίσκονται στο Ocean Viking και είπε πως το Open Arms πρέπει να πάει στην Ισπανία. 

Οι Γιατροί χωρίς Σύνορα έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο να μεταφέρουν τους μετανάστες στη σπαρασσόμενη από τη βία Λιβύη, λέγοντας πως οι μετανάστες υφίστανται βασανιστήρια και κακομεταχείριση εκεί. Η Open Arms έχει καλέσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να συντονίσει την ανακατανομή των μεταναστών στην Ένωση. Η υπηρεσία προσφύγων των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να επέμβουν, προειδοποιώντας ότι πλησιάζουν καταιγίδες.

«Το να αφήνουμε ανθρώπους που έχουν διαφύγει από τον πόλεμο και τη βία στη Λιβύη μεσοπέλαγα με αυτό τον καιρό ισοδυναμεί με το να προκαλούμε τον ένα πόνο πάνω στον άλλο», δήλωσε ο Βενσάν Κοσετέλ, ειδικός απεσταλμένος της UNHCR για την Κεντρική Μεσόγειο. «Θα πρέπει να τους επιτραπεί αμέσως να δέσουν, και να τους επιτραπεί να λάβουν την ανθρωπιστική βοήθεια που χρειάζονται τόσο πολύ.» 

Η Ισπανία δήλωσε ότι η Ιταλία πρέπει να ασχοληθεί με την παροχή άμεσης φροντίδας στους μετανάστες. «Το διεθνές δίκαιο προβλέπει πως μια διάσωση λαμβάνει χώρα στο πιο κοντινό ασφαλές λιμάνι. Χωρίς αμφιβολία, αυτή τη στιγμή αυτό σημαίνει την Ιταλία. Αν ήμασταν εμείς, θα το κάναμε», δήλωσε ο ασκών χρέη υπουργού Ανάπτυξης της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Αμπάλος στο τηλεοπτικό δίκτυο Telecinco.

Ωστόσο είπε επίσης ότι η Ευρώπη πρέπει να σφυρηλατήσει μια «ευρύτερη» πολιτική προκειμένου να χειριστεί το θέμα των μεταναστευτικών αφίξεων μεταναστών από την Αφρική.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ /Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Ιράν θάβει τα παιδιά του πολύνεκρου πλήγματος σε δημοτικο σχολείο θηλέων

Διεθνή / Το Ιράν θάβει τα παιδιά του πολύνεκρου πλήγματος σε δημοτικο σχολείο θηλέων

Ο βομβαρδισμός του σχολείου, που σημειώθηκε το Σάββατο, στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 175 ανθρώπους, πολλοί εκ των οποίων ήταν μαθήτριες που βρίσκονταν στις τάξεις του σχολείου στην πόλη Μινάμπ.
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΙΣΠΑΝΙΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΕΔΡΟ ΣΑΝΤΣΕΘ

Διεθνή / Η Ισπανία απαντά στον Τραμπ: Οι πολίτες ζητούν «περισσότερη ευημερία, όχι περισσότερα προβλήματα»

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως θα διακόψει κάθε εμπορική σχέση με την Ισπανία, μετά την απόφασή της να μην επιτρέψει στον αμερικανικό στρατό να χρησιμοποιήσει τις στρατιωτικές της βάσεις στην επιχείρηση κατά του Ιράν
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΜΝΗΜΕΙΟ UNESCO ΗΠΑ ΙΣΡΑΗΛ

Διεθνή / Ιράν: Σοβαρές ζημιές στο Ανάκτορο Γκολεστάν από αμερικανοϊσραηλινά πλήγματα στην Τεχεράνη

Το Ανάκτορο Γκολεστάν αποτελεί ένα από τα παλαιότερα ιστορικά συγκροτήματα της Τεχεράνης και κεντρικό δείγμα της περσικής αρχιτεκτονικής της περιόδου των Κατζάρων
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΣΠΑΝΙΑ ΝΑΤΟ

Διεθνή / O Τραμπ λέει ότι θα διακόψει κάθε εμπορική σχέση με την Ισπανία - «Φέρθηκε απαίσια»

Αιτία της απόφασης του Αμερικανού προέδρου φέρεται να είναι το γεγονός πως η Ισπανία δεν επέτρεψε στις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν ισπανικές βάσεις για τη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του Ιράν
THE LIFO TEAM
Μήπως ο Σάντσεθ διασώζει την αξιοπρ΄πεια της Ευρώπης;

Διεθνή / Μήπως ο Σάντσεθ διασώζει την αξιοπρέπεια της Ευρώπης;

Η άρνηση της Ισπανίας να επιτρέψει τη χρήση των βάσεων Rota και Morón για τις πρόσφατες αμερικανο-ισραηλινές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή αποτελεί μια από τις πιο τολμηρές διπλωματικές κινήσεις μέλους του ΝΑΤΟ τις τελευταίες δεκαετίες.
THE LIFO TEAM