Ο δράστης του εμπρησμού στο ιαπωνικό στούντιο animation πιθανόν είχε επισκεφτεί το συγκεκριμένο κτίριο προηγούμενες μέρες, ενώ θεωρούσε πως το στούντιο είχε κλέψει τις ιδέες του, μεταδίδουν τα ιαπωνικά ΜΜΕ. 

 

Άνθρωποι που μένουν στην περιοχή λένε πως είχαν δει έναν άνδρα που μοιάζει στον ύποπτο κοντά στο στούντιο Kyoto Animation, μέρες πριν τον εμπρησμό της Πέμπτης. Ο ύποπτος, ο 41χρονος Σίντζι Αόμπα, φέρει και αυτός σοβαρά εγκαύματα από τη φωτιά. Έχει συλληφθεί και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Οσάκα. 

 

Μία γυναίκα δήλωσε σε ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων πως είχε δει έναν άνδρα που μοιάζει με τον Αόμπα κοντά στο κτίριο του στούντιο τη Δευτέρα. Είπε πως ο συγκεκριμένος άνδρας κουβαλούσε δύο κουτιά που φαινόταν να περιέχουν δοχεία για βενζίνη. 

 

Επίσης δύο φοιτητές ανέφεραν πως είδαν έναν άνδρα ντυμένο με παρόμοιο τρόπο με τον Αόμπα κοντά στο στούντιο την Τετάρτη. 

 

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, φαίνεται πως κίνητρο του δράστη για τον εμπρησμό είναι πως κατηγορεί το στούντιο animation για λογοκλοπή από ένα μυθιστόρημα που έχει γράψει. Άνθρωποι που ήταν παρόντες στη σύλληψη του Αόμπα τον άκουσαν να φωνάζει πως η εταιρεία είχε κλέψει τις ιδέες του.