Ο εκδότης μιας ιστοσελίδας νεοναζιστικού περιεχομένου, ο οποίος οργάνωσε μια μαζική επίθεση τρολς εναντίον γυναίκας με εβραϊκή καταγωγή πρέπει να πληρώσει αποζημίωση που ξεπερνά τα 14 εκατομμύρια δολάρια, αποφάσισε ένας δικαστής.

 

Εκτός από την αποζημίωση, ο εκδότης θα πρέπει να αφαιρέσει όλα τα δημοσιεύματα που καλούσαν σε επίθεση εναντίον της γυναίκα και της οικογένειάς της. Ο αμερικανός δικαστής αποκάλεσε την εκστρατεία παρενόχλησης, που ξεκίνησε από τον εκδότη του Daily Stormer, Andrew Anglin, «σφοδρή και απαράδεκτη». Στόχος της επίθεσης έγινε η Tanya Gersh, μια κτηματομεσίτρια στο Whitefish της Μοντάνα. Στην πόλη αυτή είχε ζήσει ο εθνικιστής Richard Spencer.

 

Τα τρολς ισχυρίστηκαν ότι η Gersh είχε άδικα στοχεύσει τη Sherry Spencer, τη μητέρα του Richard Spencer, για τις πράξεις του λευκού εθνικιστή γιου της, ο οποίος πρόσφατα χαιρετήθηκε με ναζιστικούς χαιρετισμούς όταν φώναξε "Χαίρε Τραμπ!» σε συνέδριο στην Ουάσινγκτον.

 

Ο Andrew Anglin
Ο Andrew Anglin

 

Ο δικτυακός τόπος του νεοναζί δημοσίευσε το όνομα, τη διεύθυνση και τα στοιχεία επικοινωνίας της Gersh, μαζί με φωτογραφίες της και του 12χρονου γιου της, φωτογραφίες από το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς και ενθάρρυνε τους οπαδούς να επικοινωνήσουν μαζί της. Ο ιστότοπος υποστήριξε ότι τα σχόλια προστατεύονται από την ελευθερία του λόγου. Η Gersh δήλωσε ότι έλαβε απειλητικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, sms και φωνητικά μηνύματα τα οποία δήλωναν πως θα την έκαναν να αυτοκτονήσει και εύχονταν να πεθάνει σε θαλάμους αερίων.

 

«Θα έπρεπε πραγματικά να πέθαινες στο Ολοκαύτωμα με τον υπόλοιπο λαό σου», είπε η Gersh για το περιεχόμενο των μηνυμάτων. Πρόσθεσε ότι έπρεπε να σταματήσει να εργάζεται, επειδή φοβόταν να εκθέσει τους πελάτες της σε πιθανή παρενόχληση και φοβούμενη πως κάποιος δυνητικός αγοραστής θα γινόταν και αυτός στόχος.

 

Ο δικαστής δήλωσε πως από το ποσό της συνολικής αποζημίωσης, περισσότερα 4 εκατομμύρια δολάρια είναι για απώλεια εισοδήματος και ψυχική οδύνη. Η απόφασή του όμως θα πρέπει να εγκριθεί από την περιφερειακή δικαστή Dana Christensen για να τεθεί σε ισχύ. Ακόμα κι αν η Christensen εγκρίνει την απόφαση, είναι αμφίβολο αν η Gersh θα λάβει έστω και ένα μικρό ποσό, αν ο δράστης παραμείνει εκτός εμβέλειας των αμερικανικών αρχών.

 

Ο Anglin, ισχυρίζεται ότι ζει εκτός των ΗΠΑ και οι δικηγόροι του αποσύρθηκαν από την υπόθεση όταν δεν εμφανίστηκε σε μια πρώτη δίκη τον Απρίλιο. Είχε υποστηρίξει  μέσω των δικηγόρων του ότι τα κείμενά του προστατεύονταν από το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου.

 

Ο Anglin εμπλέκεται σε δίκες σε τουλάχιστον τρεις άλλες ομοσπονδιακές υποθέσεις, συμπεριλαμβανομένων αγωγών που υποβλήθηκαν από άλλους δύο  στόχους των online καμπανιών του. Στόχος του είχε επίσης γίνει ο Dean Obeidallah, μουσουλμάνο παρουσιαστής σε ραδιοφωνικό σταθμό, τον οποίο ο Anglin κατηγόρησε ψευδώς για τρομοκρατία.