Τα σοβαρά προβλήματα που θα αντιμετωπίσει η χώρα επικαλείται ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εάν δεν προωθήσει σαρωτικές μεταρρυθμίσεις στον τρόπο που λειτουργεί η τουρκική Κεντρική Τράπεζα, λίγα εικοσιτετράωρα μετά την αποπομπή του διοικητή της, Μουράτ Τσετίνκαγια σύμφωνα με τον ιστότοπο Habertürk.

 

Ο Τσετίνκαγια, αντικαταστάθηκε από τον υποδιοικητή του Μουράτ Ουισάλ με διάταγμα του προέδρου Ερντογάν, το οποίο δημοσιεύθηκε στην επίσημη εφημερίδα της τουρκικής κυβέρνησης το πρωί του Σαββάτου. Η συναλλαγματική ισοτιμία της τουρκικής λίρας έναντι του αμερικανικού δολαρίου υποχώρησε χθες, εν μέσω των εντεινόμενων ανησυχιών για την ανεξαρτησία του θεσμού.

 

Επισήμως δεν δόθηκε απολύτως καμία εξήγηση για την αποπομπή του Τσετίνκαγια· ωστόσο, τουρκικές κυβερνητικές πηγές τόνιζαν πως η απόφαση της τράπεζας να διατηρήσει το βασικό της επιτόκιο στο επίπεδο του 24% για να στηρίξει την τουρκική λίρα προκάλεσε την οργή του Τούρκου προέδρου, που αντέτεινε πως έτσι συνέβαλε η οικονομία να βυθιστεί σε ύφεση.

 

Κατά το δημοσίευμα, ο Ερντογάν είπε σε δημοσιογράφους ότι ο Τσετίνκαγια πήρε λάθος αποφάσεις, για τις οποίες η χώρα του πλήρωσε βαρύ τίμημα, καθώς και ότι δεν ενέπνεε εμπιστοσύνη, ούτε επικοινωνούσε καλά με τις αγορές.

 

Ο Τούρκος πρόεδρος είχε στηλιτεύσει επανειλημμένα τα υψηλά επιτόκια της τουρκικής κεντρικής τράπεζας, απαιτούσε να μειωθούν ώστε να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα, που συρρικνώθηκε κατά 2,6% του τουρκικού ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο, μετά την υποχώρηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας της λίρας έναντι του δολαρίου κατά 30% πέρυσι κι εν μέσω υψηλού πληθωρισμού.

 

Αναλυτές αναμένουν ότι η τουρκική κεντρική τράπεζα θα αρχίσει να ασκεί πιο χαλαρή νομισματική πολιτική μετά τη συνεδρίασή της την 25η Ιουλίου.

 

Ο Ερντογάν δηλώνει πως θέλει σταθερότητα αλλά και αποφασιστικότητα στα οικονομικά ζητήματα και ότι κάθε φορά που συνεδρίαζε η επιτροπή νομισματικής πολιτικής (ΕΝΠ) της τουρκικής κεντρικής τράπεζας αντιθέτως επικρατούσε αβεβαιότητα για το τι θα προέκυπτε.

 

Kατά τον Ερντογάν, ο Τσετίνκαγια μείωνε τον αριθμό των συνεδριάσεων της ΕΝΠ κάθε χρόνο· φέτος προβλεπόταν να γίνουν οκτώ συνεδριάσεις. Πριν αλλάξει η πρακτική, οι συνεδριάσεις της γίνονταν κάθε μήνα.

 

«Δεν μας ρώταγαν για τα ζητήματα αυτά, έπρατταν όπως νόμιζαν», συνέχισε ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος ανέφερε ακόμη πως έγιναν διοικητικές αλλαγές στον θεσμό, με τη δημιουργία διευθύνσεων.

 

Η αποπομπή του καταγράφηκε λίγο πριν από την παράδοση στην Τουρκία συστοιχιών του ρωσικού συστήματος αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας S-400 που έχει παραγγείλει η Άγκυρα, που μπορεί να πυροδοτήσει την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ και να θέσει εκ νέου τη λίρα υπό μεγάλη πίεση.

 

Ερντογάν: Ο παυθείς διοικητής της κεντρικής τράπεζας δεν ακολουθούσε τις οδηγίες

 

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έσπευσε σε εκ νέου δηλώσεις του να διευκρινήσει πως έπαυσε τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας επειδή δεν ακολούθησε οδηγίες για τα επιτόκια και η τράπεζα δεν εκπλήρωσε σωστά τον ρόλο της.

 

«Πιστέψαμε πως το πρόσωπο που δεν συμμορφωνόταν με τις οδηγίες που δίνονταν γι' αυτό το ζήτημα της νομισματικής πολιτικής, αυτή τη μητέρα όλων των κακών που αποκαλείται επιτόκια, χρειαζόταν να αλλάξει», δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του στην Άγκυρα.

 

«Θα δείτε σύντομα πώς θα διαμορφωθεί η πολιτική μας στα επιτόκια, επειδή τα επιτόκια είναι η μητέρα του πληθωρισμού», δήλωσε ο Ερντογάν, προσθέτοντας πως η κεντρική τράπεζα θα παράσχει περισσότερη υποστήριξη στο οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης.

 

Ο Ερντογάν, ο οποίος συχνά επικρίνει τα υψηλά επιτόκια, έχει ζητήσει επανειλημμένα χαμηλότερα επιτόκια ώστε να δοθεί ώθηση στην οικονομία, η οποία συρρικνώθηκε κατά 2,6% το πρώτο τρίμηνο, αφού η λίρα σημείωσε πέρυσι πτώση κατά 30% με υπόβαθρο έναν αυξανόμενο πληθωρισμό.

 

Η ισοτιμία της λίρας, η οποία εξασθένησε μετά την κίνηση του Σαββάτου, παρέμεινε στις 5,71 έναντι του δολαρίου μετά τα τελευταία σχόλια του Ερντογάν.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters