Μια νομική διαμάχη έχει ξεσπάσει στα δικαστήρια του Λονδίνου ανάμεσα σε δυο από τους πιο επιφανείς γαλαζοαίματους της Μέσης Ανατολής, εν μέσω ισχυρισμών πως για την υπόθεση έχει δεχθεί πιέσεις η βρετανική κυβέρνηση.

 

Η πριγκίπισσα Χάγια Μπιντ Αλ Χουσεΐν, κόρη του Βασιλιά Χουσεΐν της Ιορδανίας, φέρεται να χώρισε από τον σύζυγό της, Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ αλ Μακτούμ. Οι δυο τους έχουν εμπλακεί αυτή τη στιγμή σε μια τεράστια διαμάχη στα δικαστήρια, που ξεκίνησε όταν εκείνη εγκατέλειψε το Ντουμπάι. 

 

 

 

Η πριγκίπισσα Χάγια είναι στενή φίλη της βρετανικής βασιλικής οικογένειας και έχει ένα σπίτι αξίας 85 εκατ. λιρών κοντά στο Παλάτι του Κένσιγκτον. Η φετινή της απουσία από τις βασιλικές ιπποδρομίες του Άσκοτ, όπου συνήθιζε να συνοδεύει τον σύζυγό της, έχει ήδη προκαλέσει εντύπωση, ενώ δεν έχει εμφανιστεί δημοσίως από τις 20 Μαΐου και έπειτα, με τα social media της να είναι ανενεργά από τον Φεβρουάριο. 

 

Η απουσία της από το Royal Ascot τον περασμένο μήνα πυροδότησε δεκάδες δημοσιεύματα πως ο γάμος της με τον Σεΐχη έληξε και πως η ίδια πήρα τα παιδιά τους, ηλικίας 11 και 7 ετών, πηγαίνοντας πρώτα στη Γερμανία και μετά στη Βρετανία. Πρόσφατα δημοσιεύματα αναφέρουν πως ετοιμάζεται για μια δικαστική διαμάχη επί του θέματος στη Βρετανία, όπου πιστεύεται πως βρίσκεται αυτή τη στιγμή.

 

 

 

 

 

Η βασιλική οικογένεια των ΗΑΕ ήδη απασχολεί τα μέσα ενημέρωσης με την υπόθεση της πριγκίπισσας Λατίφα, κόρης του Σεΐχη, που φέρεται να δραπέτευσε το 2018 από το Ντουμπάι αλλά στη συνέχεια λέγεται πως συνελήφθη στις ακτές της Ινδίας και επέστρεψε με την βία στο σπίτι της. Οι αρχές των ΗΑΕ απέρριψαν τους ισχυρισμούς σχετικά με την μεταχείριση και αρπαγή της Λατίφα ως «αποκυήματα της φαντασίας», λέγοντας πως η ίδια υπήρξε «ευάλωτη στην εκμετάλλευση» και πως την είχαν απαγάγει.

 

Η 45χρονη πριγκίπισσα παντρεύτηκε τον Σεΐχη Μοχάμεντ το 2004 και είναι η έκτη σύζυγός του. Φοίτησε σε ιδιωτικά σχολεία στη Μεγάλη Βρετανία και σπούδασε φιλοσοφία, πολιτικές επιστήμες και οικονομικά στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Έχει εργαστεί στην Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και υπήρξε πρέσβειρα Καλής Θέλησης των Ηνωμένων Εθνών. Επίσης εκπροσώπησε την Ιορδανία στους Ολυμπιακούς του Σίδνεϊ το 2000 στο αγώνισμα της ιππασίας. 

 

 

 

 

 

Ιδιωτικά δίκτυα του Ντουμπάι φέρεται να έχουν ζητήσει από την Μεγάλη Βρετανία την επιστροφή της πριγκίπισσας Χάγια στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, επικαλούμενα ανησυχία για την προσωπική της ασφάλεια. Το Foreign Office, ωστόσο, φέρεται να διαχειρίζεται το ζήτημα ως ιδιωτική υπόθεση.

 

Η πρεσβεία των ΗΑΕ στο Λονδίνο αρνήθηκε πως έχει εμπλακεί σε οποιαδήποτε συζήτηση αναφορικά με την παρουσία της πριγκίπισσας Χάγια στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Η κυβέρνηση των ΗΑΕ δεν σκοπεύει να σχολιάσει ισχυρισμούς που αφορούν την προσωπική ζωή ατόμων. Όσο για το αν έχει τεθεί τέτοιο θέμα με τους Γερμανούς ή Βρετανούς εταίρους της, η απάντηση είναι όχι», ανέφερε η πρεσβεία.

 

Η πριγκίπισσα Χάγια φέρεται να ταξίδεψε αρχικά από το Ντουμπάι στην Γερμανία, όπου πληροφορίες θέλουν να ζήτησε εκεί άσυλο. 

 

 

 

 

 

«Γνωρίζουμε ήδη πως η πριγκίπισσα Λατίφα, κόρη του Σεΐχη Μοχάμεντ, εγκατέλειψε τα ΗΑΕ αναζητώντας άσυλο, ισχυριζόμενη πως έχει υποστεί ανείπωτη κακοποίηση στα χέρια του πατέρα της. Τώρα φαίνεται πως και η πριγκίπισσα Χάγια, σύζυγος του Σεΐχη, έφυγε επίσης από τη χώρα και αναζήτησε άσυλο στην Γερμανία», σχολίασε ο Radha Stirling, επικεφαλής της οργάνωσης Detained in Dubai, που παρακολουθεί στενά τα γεγονότα στον Κόλπο. «Προφανώς, όλο αυτό εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με το τι την έκανε να φύγει. Εξάλλου πρόκειται για μια ελεύθερη, ενήλικη γυναίκα και αδερφή του βασιλιά της Ιορδανίας- κι όμως νιώθει ανασφαλής», πρόσθεσε ο ίδιος.

 

Οι δικηγόροι του Σεΐχη Μοχάμεντ δεν έχουν προβεί ακόμη σε κανένα σχόλιο για την υπόθεση.

 

Με πληροφορίες από Guardian και The Times