Υποχωρεί ο καύσωνας στη Γαλλία - Ρεκόρ θερμοκρασιών περιμένουν στη Γερμανία

Υποχωρεί ο καύσωνας στη Γαλλία - Ρεκόρ θερμοκρασιών περιμένουν στη Γερμανία Facebook Twitter
0

Έπειτα από έξι ημέρες καύσωνα στην Ευρώπη, οι θερμοκρασίες ρεκόρ, κυρίως στη Γαλλία, αρχίζουν επιτέλους σήμερα να πέφτουν, μολονότι η Γερμανία και η Ιταλία εξακολουθούν να περιμένουν μια πολύ ζεστή ημέρα.

Στη Γαλλία, όπου την Παρασκευή η θερμοκρασία ανέβηκε στους 45,9 βαθμούς Κελσίου στο νότιο τμήμα της χώρας, καταρρίπτοντας όλα τα ρεκόρ, σήμερα αναμένεται να πέσει κατά 10 βαθμούς στο Παρίσι ή στην Ρεν για παράδειγμα, σε μια καλοδεχούμενη αλλαγή μολονότι το ανατολικό τμήμα της χώρας θα συνεχίσει να έχει υψηλές θερμοκρασίες.

Προς το παρόν τουλάχιστον 8 θάνατοι έχουν καταγραφεί λόγω του κύματος αυτού καύσωνα που ήρθε από την Σαχάρα: 4 στη Γαλλία, όπου ένας άνθρωπος εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε πολύ κρίσιμη κατάσταση, 2 στην Ισπανία και 2 στην Ιταλία. Τα θύματα του καύσωνα είναι συνήθως ηλικιωμένοι ή εργάτες σε εργοτάξια. Ο απολογισμός αυτός μπορεί να αυξηθεί, καθώς θάνατοι που αναφέρθηκαν χθες σε διάφορες περιοχές επήλθαν πριν από μέρες.

Ο καύσωνας, εξαιρετικής έντασης για μήνα Ιούνιο, προκάλεσε πολλές φωτιές, αναγκάζοντας μερικές φορές την εκκένωση σπιτιών, ενώ μεγάλες είναι οι ζημιές στους αμπελώνες της νότιας Γαλλίας. Κοντά στο Μονπελιέ, οι επαγγελματίες μιλούν για πύρινη λαίλαπα, όπως είπε η αμπελουργός Κατρίν Μπερνάρ. "Τα αμπέλια ψήθηκαν, οι κουτσουπιές ξεράθηκαν τελείως... αυτό συμβαίνει μερικές φορές στις αρχές του φθινοπώρου, ενώ έχει περάσει το καλοκαίρι", σημειώνει ταραγμένη. "Δεν συνέβη ποτέ στις 29 Ιουνίου".

Στην Ισπανία, περισσότεροι από 700 στρατιώτες, εκατοντάδες πυροσβέστες με πυροσβεστικά αεροπλάνα, ελικόπτερα και οχήματα αγωνίζονταν για την κατάσβεση τεσσάρων πυρκαγιών στο κεντρικό και το βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, όπου η θερμοκρασία έφτασε τους 42 βαθμούς Κελσίου.

Πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Παρασκευή το βράδυ στην πόλη Αλμορόξ, στο κεντρικό τμήμα της χώρας, έκαψε περισσότερα από 20.000 στρέμματα και επεκτάθηκε στην περιοχή της Μαδρίτης, αναγκάζοντας την εκκένωση ενός χωριού.

Στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, στην Καταλονία, τεράστια πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Τετάρτη και έκτοτε έχει καταστρέψει χιλιάδες στρέμματα έδειχνε χθες Σάββατο, όπως ανακοίνωσε η περιφερειακή κυβέρνηση, να "βρίσκεται υπό έλεγχο".

Ρεκόρ θερμοκρασιών καταγράφηκε σε κάποιες περιοχές της Ισπανίας, αλλά το κύμα καύσωνα δείχνει τώρα να εγκαταλείπει τη χώρα, η οποία αναμένει από σήμερα να δει σταδιακή μείωση της θερμοκρασίας, μολονότι για την Μαδρίτη και την Αλμπαθέτε το θερμόμετρο αναμένεται να φτάσει σήμερα τους 38 βαθμούς Κελσίου.

Πιθανότητα για ρεκόρ θερμοκρασιών στην Γερμανία 

Αντιθέτως η Γερμανία αναμένεται να αντιμετωπίσει σήμερα την πιο ζεστή ημέρα του κύματος καύσωνα και ενδεχομένως να καταγράψει και κάποια ρεκόρ θερμοκρασιών. Το όριο των 40 βαθμών Κελσίου μπορεί να ξεπεραστεί στο Μάνχαϊμ, στην νοτιοδυτική Γερμανία, ενώ για το Βερολίνο αναγγέλλεται ότι το θερμόμετρο μπορεί να αγγίξει τους 38 βαθμούς Κελσίου.

Η Γερμανία θα πρέπει να περιμένει ως αύριο για να δει το θερμόμετρο να πέφτει. Σύμφωνα με τις αρμόδιες γερμανικές υπηρεσίες, η μέση θερμοκρασία για τον Ιούνιο στη χώρα έχει ήδη αυξηθεί κατά 4 βαθμούς σε σχέση με τη διεθνή περίοδο αναφοράς 1981-2010.

Παράλληλα υψηλές θερμοκρασίες εξακολουθούν να προβλέπονται για σήμερα στην Ιταλία, με το θερμόμετρο να αναμένεται να φτάσει τους 35 βαθμούς Κελσίου στην Τοσκάνη και στο Λάτιο.

ΣΜ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΟΥΒΑ ΗΠΑ ΜΠΛΑΚΑΟΥΤ ΚΑΥΣΙΜΑ

Διεθνή / Η Κούβα ανακοίνωσε ότι εξαντλήθηκαν τα καύσιμα για ηλεκτροπαραγωγή - Έως και 22 ώρες χωρίς ρεύμα

Η κατάσταση προκάλεσε νέες διαδηλώσεις στην κουβανική πρωτεύουσα, με εκατοντάδες ανθρώπους να βγαίνουν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τα συνεχή μπλακ άουτ και τις ελλείψεις καυσίμων
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΚΙΝΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Ιρανικά μέσα αναφέρουν ότι η Τεχεράνη επέτρεψε τη διέλευση κινεζικών πλοίων από τα Στενά του Ορμούζ

Ένα κινεζικό υπερδεξαμενόπλοιο που μετέφερε 2 εκατομμύρια βαρέλια ιρακινού αργού πετρελαίου διέσχισε τα Στενά χθες Τετάρτη, σύμφωνα με δεδομένα παρακολούθησης πλοίων
THE LIFO TEAM
Ο Pedro Pascal πέταξε economy για τις Κάννες και οι πρώην πιλότοι ξεμπροστιάζουν τη χλιδή των private jets

Διεθνή / Ο Πέδρο Πασκάλ πέταξε οικονομική θέση για τις Κάννες και οι πρώην πιλότοι ξεμπροστιάζουν τη χλιδή των ιδιωτικών τζετ

Πρώην πιλότοι και ακτιβιστές καλούν τους σταρ να σταματήσουν να φτάνουν στις Κάννες με ιδιωτικά αεροπλάνα, μετά από στοιχεία που δείχνουν ότι πέρυσι 750 τέτοιες πτήσεις προς το φεστιβάλ κατανάλωσαν περίπου 2 εκατομμύρια λίτρα κηροζίνης. Ως αντίπαλο παράδειγμα δείχνουν τον Πέδρο Πασκάλ, που είχε ταξιδέψει στην οικονομική θέση.
THE LIFO TEAM
Η Ιαπωνία έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τη non-binary νομική αναγνώριση

Διεθνή / Η Ιαπωνία έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τη non-binary νομική αναγνώριση

Το Ανώτερο Δικαστήριο της Οσάκα έκρινε ότι το οικογενειακό μητρώο της Ιαπωνίας, που αναγνωρίζει μόνο «άνδρες» και «γυναίκες», παραβιάζει την αρχή της ισότητας. Η απόφαση δεν αλλάζει ακόμη άμεσα το σύστημα, αλλά ανοίγει έναν κρίσιμο δρόμο για τη νομική αναγνώριση non-binary ατόμων στη χώρα.
THE LIFO TEAM
ΣΑΜ ΑΛΤΜΑΝ ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ OPENAI

Διεθνή / Μασκ vs. OpenAI: «Ένιωσα ότι μας είχε εγκαταλείψει, ότι δεν τήρησε τις υποσχέσεις του», κατέθεσε ο Άλτμαν

Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI κατέθεσε ότι αισθάνθηκε πως ο Έλον Μασκ «εγκατέλειψε» την εταιρεία του και την έφερε «σε πολύ δύσκολη θέση», καθώς οι δύο πλευρές διεκδικούσαν τον έλεγχο
THE LIFO TEAM