Την έντονη αντίδραση του Ντόναλντ Τουσκ προκάλεσαν οι δηλώσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν που υποστήριξε στους FT ότι οι φιλελεύθερες-προοδευτικές αξίες είναι απαρχαιωμένες «επειδή έχουν απορριφθεί από την πλειονότητα των δυτικών εθνών». 

 

Σχολιάζοντας το μεταναστευτικό, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε στους Financial Times ότι η Άνγκελα Μέρκελ έκανε σοβαρό λάθος όταν υιοθέτησε μια προοδευτική πολιτική απέναντι στις ροές μεταναστών και προσφύγων από τη Μέση Ανατολή. Κατά τον ίδιο, το προοδευτικό ιδεώδες προϋποθέτει ότι «δεν χρειάζεται να γίνει τίποτα. Οι μετανάστες μπορούν να σκοτώνουν, να λεηλατούν και να βιάζουν χωρίς τιμωρία επειδή τα δικαιώματά τους πρέπει να προστατευθούν. Τι δικαιώματα είναι αυτά; Κάθε έγκλημα πρέπει να επισύρει και την αντίστοιχη τιμωρία», δήλωσε ο Πούτιν στη συνέντευξη του. 

 

Κατά τον Πούτιν, η Ρωσία δεν είναι ένα ομοφοβικό κράτος αλλά χαρακτήρισε «υπερβολική» την προθυμία τη Δύσης να αγκαλιάσει την ομοφυλοφιλία και την ρευστότητα σεξουαλικότητα. «Οι παραδοσιακές αξίες είναι πιο σταθερές και πιο σημαντικές για εκατομμύρια ανθρώπων από αυτή την φιλελεύθερη ιδέα που, κατά τη γνώμη μου, στην πραγματικότητα παύει να υφίσταται». 

 

Σχολιάζοντας με σαρκαστική διάθεση ότι η αϋπνία, λόγω της αλλαγής ζώνης ώρας, του επέτρεψε να διαβάσει ολόκληρη τη συνέντευξη, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εξέφρασε την έντονη αντίδρασή του. Έχοντας μεταβεί και αυτός στην Ιαπωνία για τη σύνοδο της G20, ο Ντόναλντ Τουσκ απάντησε: «Μπορώ να πω ότι διαφωνώ απόλυτα με το επιχείρημα κατά το οποίο οι προοδευτικές ιδέες είναι απαρχαιωμένες. Ως Ευρωπαίοι υπερασπιζόμαστε σθεναρά και χωρίς καμία αμφισημία την προοδευτική δημοκρατία».

 

«Όποιος λέει ότι η προοδευτική δημοκρατία είναι απαρχαιωμένη λέει ταυτόχρονα ότι οι ελευθερίες είναι απαρχαιωμένες, ότι το κράτος δικαίου είναι απαρχαιωμένο, ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι απαρχαιωμένα». «Για εμάς στην Ευρώπη, πρόκειται για θεμελιώδεις, ζωτικές αξίες», συνέχισε ο Τουσκ· απεναντίας, είναι «ο αυταρχισμός, η προσωπολατρεία και ο νόμος των ολιγαρχών που είναι στα αλήθεια απαρχαιωμένα φαινόμενα, έστω κι αν μπορεί να μοιάζουν μερικές φορές να φέρνουν αποτέλεσμα».

 

#Tο άρθρο διορθώθηκε καθώς εσφαλμένα είχε αναφερθεί ότι ο Πούτιν είχε αποκαλέσει απαρχαιωμένες γενικά τις Δημοκρατίες

 

 Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/ AFP