Ευρωεκλογές 2019: Σοκ στην Ευρώπη - Στην σκιά της ακροδεξιάς Γαλλία, Ισπανία, Ουγγαρία και Πολωνία

Ευρωεκλογές 2019: Σοκ στην Ευρώπη - Στην σκιά της ακροδεξιάς Γαλλία, Ισπανία, Ουγγαρία και Πολωνία Facebook Twitter
0

Σοκ έχει προκαλέσει η «επικράτηση» ακροδεξιών κομμάτων στις Ευρωεκλογές σε Ισπανία, ΓαλλίαΟυγγαρία και Πολωνία, σύμφωνα με όσα δείχνουν τα exit polls στις τρεις χώρες.

Ειδικότερα, στην Ισπανία οι σοσιαλιστές έχουν το προβάδισμα, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου GAD3 για την εφημερίδα ABC, που δόθηκε στη δημοσιότητα όταν έληξε η ψηφοφορία. Το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE) κερδίζει 18 έδρες, από τις 14 που είχε το 2014, ενώ το ακροδεξιό κόμμα Vox εκλέγει τους πρώτους ευρωβουλευτές του, καταλαμβάνοντας τέσσερις ως πέντε έδρες, σύμφωνα πάντα με τη δημοσκόπηση.

Την ίδια στιγμή, ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν εκτιμάται ότι θα κερδίσει τις σημερινές Ευρωεκλογές, σύμφωνα με δύο exit poll των ινστιτούτων IFOP και Elabe. Το κόμμα της Λεπέν αναμένεται ότι θα συγκεντρώσει ποσοστό περίπου 24,2%, έναντι 22,4% του κόμματος LREM του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Elabe. Παρόμοια ποσοστά (24% και 22,5%) δίνει και το IFOP. Εφόσον επαληθευτεί αυτή η πρόβλεψη, ο Εθνικός Συναγερμός θα αποσπάσει 24 έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έναντι 23 εδρών για το κόμμα του Γάλλου προέδρου. Στην τρίτη θέση έρχονται οι Πράσινοι, με ποσοστό περίπου 13%.

Στην Ουγγαρία, νικητής των σημερινών Ευρωεκλογών με ποσοστό 56% φαίνεται πως θα είναι το κυβερνών κόμμα Fidesz του ακροδεξιού πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν. Σύμφωνα με αυτήν την έρευνα, που μεταδόθηκε από τη δημόσια τηλεόραση της χώρας, το Fidesz προηγείται με σημαντική διαφορά από τους Σοσιαλιστές και τον αριστερό Δημοκρατικό Συνασπισμό που εκτιμάται ότι θα λάβουν ποσοστό 10% το κάθε ένα. Το εθνικιστικό κόμμα Jobbik λαμβάνει περίπου 9% και το κόμμα Momentum 7%. Το ποσοστό του Όρμπαν είναι ενισχυμένο κατά πέντε μονάδες σε σχέση με το 2014.

Τέλος, το πολωνικό κυβερνών εθνικιστικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) ήρθε πρώτο στις σημερινές ευρωεκλογές με 42,4% των ψήφων, σύμφωνα με ένα exit poll. Ο αντιπολιτευόμενος Ευρωπαϊκός Συνασπισμός --περιλαμβάνει την Πλατφόρμα των Πολιτών, ηγέτης της οποίας ήταν παλαιότερα ο νυν πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Νόναλντ Τουσκ-- ήρθε δεύτερος με 39,1%, έδειξε η δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos. Η σημερινή ψηφοφορία θεωρείται τεστ δημοτικότητας για το PiS πριν από τις βουλευτικές εκλογές που πρόκειται να διεξαχθούν τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο και θα κρίνουν αν η μεγαλύτερη οικονομία της κεντρικής Ευρώπης μπορεί να ξεπεράσει την αυξανόμενη απομόνωσή της στους κόλπους της ΕΕ.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

Διεθνή / Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM
Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM
Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ