Ευρωεκλογές 2019: Σοκ στη Γαλλία - Στην πρώτη θέση η ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν

Ευρωεκλογές 2019: Σοκ στη Γαλλία - Στην πρώτη θέση η ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν Facebook Twitter
4

Ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν εκτιμάται ότι θα κερδίσει τις σημερινές Ευρωεκλογές, σύμφωνα με δύο exit poll των ινστιτούτων IFOP και Elabe.

Το κόμμα της Λεπέν αναμένεται ότι θα συγκεντρώσει ποσοστό περίπου 24,2%, έναντι 22,4% του κόμματος LREM του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Elabe. Παρόμοια ποσοστά (24% και 22,5%) δίνει και το IFOP. Εφόσον επαληθευτεί αυτή η πρόβλεψη, ο Εθνικός Συναγερμός θα αποσπάσει 24 έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έναντι 23 εδρών για το κόμμα του Γάλλου προέδρου. Στην τρίτη θέση έρχονται οι Πράσινοι, με ποσοστό περίπου 13%.

«Αξιοπρεπές» χαρακτήρισε το Μέγαρο των Ηλυσίων το ποσοστό που συγκέντρωσε το κόμμα LREM του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στις σημερινές ευρωεκλογές, σημειώνοντας ωστόσο ότι η δεύτερη θέση είναι «απογοητευτική αλλά όχι τιμωρητική». Η γαλλική προεδρία επισήμανε ότι η πλειοψηφία όσων προσήλθαν στις κάλπες ψήφισε υπέρ φιλοευρωπαϊκών κομμάτων ενώ τόνισε ότι η υψηλή συμμετοχή που καταγράφηκε στη Γαλλία είναι μια «καλή είδηση». Πρόσθεσε επίσης ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή πολιτικής στη Γαλλία, αντιθέτως η κυβέρνηση θα «εντείνει» την εφαρμογή του προγράμματός της κατά το δεύτερο μισό της θητείας του Μακρόν.

Νίκη της ακροδεξιάς και στην Ουγγαρία

Το κυβερνών κόμμα Fidesz του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν αναμένεται ότι θα κερδίσει τις σημερινές ευρωεκλογές με ποσοστό 56%, σύμφωνα με ένα exit poll του ινστιτούτου Nezopont.

Σύμφωνα με αυτήν την έρευνα, που μεταδόθηκε από τη δημόσια τηλεόραση της χώρας, το Fidesz προηγείται με σημαντική διαφορά από τους Σοσιαλιστές και τον αριστερό Δημοκρατικό Συνασπισμό που εκτιμάται ότι θα λάβουν ποσοστό 10% το κάθε ένα. Το εθνικιστικό κόμμα Jobbik λαμβάνει περίπου 9% και το κόμμα Momentum 7%.

Γύρω στις 19.30 (ώρα Ελλάδας) η συμμετοχή έφτανε το 41,74%, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της εθνικής εκλογικής επιτροπής. Οι κάλπες έκλεισαν στις 20.00.

Διεθνή
4

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αυτοβιογραφία του πάπα Φραγκίσκου: Πειρασμοί, ιστορικά γεγονότα, τα ομόφυλα ζευγάρια και ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Διεθνή / Η αυτοβιογραφία του πάπα Φραγκίσκου: Πειρασμοί, ιστορικά γεγονότα, τα ομόφυλα ζευγάρια και ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Ο Πάπας Φραγκίσκος αποκαλύπτει αν θα παραιτηθεί λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει- Τα ομόφυλα ζευγάρια, οι φτωχοί και ο κομμουνισμός
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

σχόλια

3 σχόλια
Η Λεπέν ποτέ δεν θα πάρει την εξουσία στην Ευρώπη, ούτε την προεδρία της Γαλλίας.Δεν έχει καταφέρει τίποτα μέχρι τώρα.Η «νίκη» της είναι ασήμαντη χωρις ουσια.Είναι μια απάτη.
Με αυτό το πλευρό να κοιμάσαι ΜΊστερ,ετσι λέγανε και ορισμένοι Συριζαίοι για την Ν.Δ. και είδες τι πάθανε.... Να είμασΤε ρεαλιστές και να βλέπουμε τα πράματα όπως ακριβώς είναι...άκου " Η νίκη της ειναι ασήμαντη χωρίς ουσία" Ειλικρινά το πιστεύεις αυτο?