Ευρωεκλογές 2019: Σοκ στη Γαλλία - Στην πρώτη θέση η ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν

Ευρωεκλογές 2019: Σοκ στη Γαλλία - Στην πρώτη θέση η ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν Facebook Twitter
4

Ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν εκτιμάται ότι θα κερδίσει τις σημερινές Ευρωεκλογές, σύμφωνα με δύο exit poll των ινστιτούτων IFOP και Elabe.

Το κόμμα της Λεπέν αναμένεται ότι θα συγκεντρώσει ποσοστό περίπου 24,2%, έναντι 22,4% του κόμματος LREM του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Elabe. Παρόμοια ποσοστά (24% και 22,5%) δίνει και το IFOP. Εφόσον επαληθευτεί αυτή η πρόβλεψη, ο Εθνικός Συναγερμός θα αποσπάσει 24 έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έναντι 23 εδρών για το κόμμα του Γάλλου προέδρου. Στην τρίτη θέση έρχονται οι Πράσινοι, με ποσοστό περίπου 13%.

«Αξιοπρεπές» χαρακτήρισε το Μέγαρο των Ηλυσίων το ποσοστό που συγκέντρωσε το κόμμα LREM του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στις σημερινές ευρωεκλογές, σημειώνοντας ωστόσο ότι η δεύτερη θέση είναι «απογοητευτική αλλά όχι τιμωρητική». Η γαλλική προεδρία επισήμανε ότι η πλειοψηφία όσων προσήλθαν στις κάλπες ψήφισε υπέρ φιλοευρωπαϊκών κομμάτων ενώ τόνισε ότι η υψηλή συμμετοχή που καταγράφηκε στη Γαλλία είναι μια «καλή είδηση». Πρόσθεσε επίσης ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή πολιτικής στη Γαλλία, αντιθέτως η κυβέρνηση θα «εντείνει» την εφαρμογή του προγράμματός της κατά το δεύτερο μισό της θητείας του Μακρόν.

Νίκη της ακροδεξιάς και στην Ουγγαρία

Το κυβερνών κόμμα Fidesz του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν αναμένεται ότι θα κερδίσει τις σημερινές ευρωεκλογές με ποσοστό 56%, σύμφωνα με ένα exit poll του ινστιτούτου Nezopont.

Σύμφωνα με αυτήν την έρευνα, που μεταδόθηκε από τη δημόσια τηλεόραση της χώρας, το Fidesz προηγείται με σημαντική διαφορά από τους Σοσιαλιστές και τον αριστερό Δημοκρατικό Συνασπισμό που εκτιμάται ότι θα λάβουν ποσοστό 10% το κάθε ένα. Το εθνικιστικό κόμμα Jobbik λαμβάνει περίπου 9% και το κόμμα Momentum 7%.

Γύρω στις 19.30 (ώρα Ελλάδας) η συμμετοχή έφτανε το 41,74%, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της εθνικής εκλογικής επιτροπής. Οι κάλπες έκλεισαν στις 20.00.

Διεθνή
4

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΦΡΙΝΤΡΙΧ ΜΕΡΤΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΙ ΧΤΕΝΙΣΜΑ ΜΑΚΙΓΙΑΖ

Διεθνή / Χιλιάδες ευρώ για χτένισμα, μακιγιάζ και φωτογράφους δαπανά ο Φρίντριχ Μερτς

Όλα τα υπουργεία στη Γερμανία έχουν δαπανήσει 58.738 ευρώ για μακιγιέρ και κομμωτές - Η απάντηση του πρωθυπουργικού γραφείου του Φρίντριχ Μερτς στην ακροδεξιά «Εναλλακτική για τη Γερμανία»
LIFO NEWSROOM
ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΥΡΩΠΗ ΝΑΤΟ

Διεθνή / Η Ευρώπη ετοιμάζεται για ένα από τα πιο περίπλοκα σχέδια στρατιωτικής μετακίνησης στην ιστορία της

Η Ευρώπη επιχειρεί να διορθώσει μια κρίσιμη αδυναμία: τη μεταφορά στρατευμάτων και βαρέος εξοπλισμού από τα δυτικά λιμάνια στα ανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ
LIFO NEWSROOM
Στον Λευκό Οίκο ο Κριστιάνο Ρονάλντο την ημέρα της κρίσιμης συνάντησης Τραμπ – Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν

Διεθνή / Στον Λευκό Οίκο ο Κριστιάνο Ρονάλντο την ημέρα της κρίσιμης συνάντησης Τραμπ – Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν

Η παρουσία του συνδέεται με μια σημαντική διπλωματική στιγμή, καθώς ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν επιστρέφει στις ΗΠΑ για πρώτη φορά μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι
LIFO NEWSROOM
CLOUDFLARE ΒΛΑΒΗ

Διεθνή / Cloudflare: Η εταιρεία επικαλείται «ασυνήθιστη υψηλή κίνηση» για το παγκόσμιο μπλακ άουτ

Ειδικοί, μιλώντας για τη βλάβη στην Cloudflare, σημειώνουν ότι όταν ένας μόνο «κομβικός» πάροχος έχει πρόβλημα, το αποτέλεσμα μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτές διακοπές σε δεκάδες υπηρεσίες
LIFO NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Η Λεπέν ποτέ δεν θα πάρει την εξουσία στην Ευρώπη, ούτε την προεδρία της Γαλλίας.Δεν έχει καταφέρει τίποτα μέχρι τώρα.Η «νίκη» της είναι ασήμαντη χωρις ουσια.Είναι μια απάτη.
Με αυτό το πλευρό να κοιμάσαι ΜΊστερ,ετσι λέγανε και ορισμένοι Συριζαίοι για την Ν.Δ. και είδες τι πάθανε.... Να είμασΤε ρεαλιστές και να βλέπουμε τα πράματα όπως ακριβώς είναι...άκου " Η νίκη της ειναι ασήμαντη χωρίς ουσία" Ειλικρινά το πιστεύεις αυτο?